Müslümanlıkta Başörtüsü Şart Mı? | Türban İslam'ın Şartı Mı? | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Müslümanlıkta Başörtüsü Şart Mı? | Türban İslam’ın Şartı Mı?

İslam dininde; insanların kılık kıyafeti ile ilgili net tanımlamalar yapmaksızın belli başlı sınırlar ile çerçevelemiş ayetler ve hadisler bulunmaktadır. Bunların başında Nur Suresi ve Azhap Suresi ayetleri gelmektedir. “Müslümanlıkta başörtüsü şart mı?” sorusuna yaygın olarak verilen cevap; başörtüsü kullanımının kadınlar için farz olduğudur. Namaz esnasında başörtüsü takmak kadınlar için ibadetin bir parçası sayılmaktadır.

Kapalı Olmak Farz Mı?

Müslümanlıkta Başörtüsü Şart Mı?” sorusuna cevap arayanların, farklı hocalardan tasvirleri ve yorumları okudukça aklı karışabilmektedir. Kur’an’da ve hadislerde belirtildiği üzere kadınların avret yerlerini örtmesi namaz esnasında farz kılınmaktadır. Allah’ın karşısına çıkarken belli başlı süs bölgesi denilen vücut kısımlarının örtülmesi Kur’an’da sünnet olarak zikredilmektedir.

Kadının yalnızca aile fertleri yanında (amca, baba, dede, dayı, kardeş, yeğen) baş ve boyun bölgesi açık şekilde bulunabileceğini Peygamber Efendinin kadınlara buyurmuş olduğu nasihatler arasında görmek mümkün. Ayrıca kendi etrafındaki kadınlara buyurduğu bir diğer nasihatinde vücutlarının büyük kısmının örtülü olması ve hatlarının gizlenmesi gerektiğini açıklamaktadır.

Kur’an’a Göre Tesettür

İslam dinine göre kadınların yanlarında erkek bulunuyorken; el, yüz, ayak dışında kalan mahrem yerleri örtülmüş olması buyurulur. Aile dışında kalan erkek fertlerinin yanlarında mahrem bölgelerine özellikle dikkat etmeleri istenmektedir. Süs bölgesi olarak tanımlanan baş ve boyun bölgesinde başörtüsü ile sarılmalıdır. Hz. Ayşe; “…eteklerini kesip bunlardan başörtüsü yapsınlar.” diye buyurmuştur. Hocaların “Müslümanlıkta başörtüsü şart mı?” sorusuna cevabı;

“Örtünme bir ibadet sayılmaktadır. Tesettür inanan kadına namaz ve oruç kadar farzdır.”

Müslümanlıkta Tesettür Nasıl Olmalı?

Müslümanlık denince akla gelen ilk nesneler arasında yer alan başörtüsü kullanımı, İslam dininin mezheplerine ve dinin yaşandığı coğrafyaya göre değişiklik göstermesine rağmen, yüzyıllardır süren bir gelenekten çok daha fazlası olarak yer etmiştir. Bu hususta farklı tasvirler ve yorumlar olmasına rağmen “Müslümanlıkta başörtüsü şart mı?” sorusunun cevabı evet namaz esnasında başörtüsü takmak şarttır ve farzdır. Namaz esnasında başörtüsü takmayan bir kadın Allah’ın huzuruna çıkarken günah işlemiş sayılacaktır.

İslam dinine göre kadının giyiminde sakınması ve gizlemesi gereken vücudunu örtmesi ve yüzü ile elleri dışında tenini göstermemesi gerekmemektedir. Kadın vücut hatlarını gizleyecek bir kumaşa ve kesime sahip uzun bir elbise ile toplum arasına çıkmalıdır. Amaç cildin rengini ve yapısını gözlerden sakınmak, dikkati uzaklaştırmaktır.

İslam’da Kadın Neden Örtünmeli?

İslam’da örtünme, kadın ve erkeğin avret yerlerini örtmeleri anlamına gelir. Avret,  kişinin başkalarına göstermesi uygun olmayan, utanılacak yerleridir. İslam’da kadın ve erkeğin avret yerleri farklıdır.

Kadının avret yerleri,  yüzü,  elleri ve ayakları dışındaki tüm vücudu; erkeğin avret yerleri ise, göbek ile diz kapağı arasıdır. İslam’da örtünme, kadınlar için farzdır. Bu, Kur’an-ı Kerim ve sünnette açıkça belirtilmiştir. Örtünmenin temel gerekçeleri şunlardır;

  • İslam kadın ve erkeğin iffetli ve hayâlı olmasını ister. Örtünme, kadın ile erkeğin karşı cinse karşı iffetli bununla birlikte hayâlı olmasını sağlamaya yardımcı olur.
  • Örtünme, İslam’da farz kılınan bir emirdir. Bu nedenle Müslüman kadınlar örtünmek zorundadır.
  • Örtünme, toplumsal bir gerekliliktir, kadınla erkeğin birbirini tahrik etmesine ya da zina gibi kötülüklerin önlenmesine yardımcı olur.

İslam’da örtünme, yalnızca kadınları ilgilendiren bir konu değildir erkekler de örtünmek zorundadır. Ancak erkeklerin avret yerleri kadınlardan farklı olduğu için örtünmeleri de farklıdır. Erkeklerin avret yerlerini örtmeleri, İslam’da sünnet olarak kabul edilmiştir.

İslam’da örtünme, kadının kimliğini ve saygınlığını korumaya yardımcı olur. Örtünen kadın, sadece dış güzelliğiyle değil iç güzelliğiyle de öne çıkar, kadına özgüven ve güç verir. İslam, örtünmeyi bir baskı aracı değil, kadınların kimliklerini koruma ve toplumda saygın bir şekilde var olma aracı olarak görmektedir.

Günümüzde, bazı kesimler İslam’da örtünmenin kadınları baskı altına almak için araç olduğunu savunmaktadır ancak bu iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. İslam’da örtünme, kadına özgürlükle birlikte saygı kazandırır.

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver