Müslümanlıkta Cuma Gününün Önemi | Kuranda Cuma Gününün Önemi | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Müslümanlıkta Cuma Gününün Önemi | Kuranda Cuma Gününün Önemi

Kutsal kabul edilen her dinin bir veya daha fazla özel günü bulunmaktadır. İman edenlerin bu özel günde inandıkları Allah’a her gün olduğundan daha farklı ve yoğun ibadet etmeleri beklenmektedir. Müslümanlıkta Cuma gününün önemi büyüktür çünkü Cuma islam dininin bayramı olarak kabul görmektedir.

İslam’da Cuma Günü

Cuma kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup, toplanmak bir olmak anlamına gelen bir sözcük kökünden meydana gelmiştir. Müslümanlıkta Cuma gününün önemi bir araya gelmekten, kardeşlik bağlarını güçlendirerek Allah’a ibadet ve peygambere salavat getirmekten geçer.

Ey imanlılar! Cuma vakti ezan okunduğunda derhal Allah’ı zikredin. Her şeyi bir kenara bırakın ve bilin ki bu sizin için en hayırlısıdır. Namaz sonrası toprağa dağılarak lütfunuzu bulma gayretiyle arayın. Allah’ı zikredin… (Cuma, 9-10)

Müslümanlık inancına göre cuma günü Ademin yaratılarak, cennete yerleştirildiği gündür. Yeryüzüne, Allah’ın izni ile ilk insanın inmesi sonrasında cuma günü Müslümanların bayramı olmuştur.

Cuma Gününün Fazileti

İslam için Cuma haftanın en özel günüdür. Öyle ki Ramazan Bayramı’yla eş değer tutulmaktadır. Müslümanlıkta Cuma gününün önemi, başlangıç olan yaratılıştan kaynaklanmaktadır.

İslam inancında Allah, cuma günü Ademi kendi suretinden yarattı ve cennete yerleştirdi ve aynı gün cennetten yeryüzüne indirdi. Bu sayede yeryüzü ilk kez insan ırkı ile tanıştı ve Cuma insanlar için bayram olarak kabul edildi.

Cuma günleri Müslümanlıkta o kadar önemlidir ki o gün edilen tüm dualar kabul olur, tövbeler Allah tarafından affedilir ve silinir. Müslümanların cuma günü yaptıkları tüm ibadetler iki kat sevapla mükafatlandırılır.

Kur’an’da Cuma Gününün Önemi

İslam inancında Cuma gününün önemi hem Kur’an-ı Kerim ayetlerinde hem de peygamberlerin iletmiş olduğu hadislerde ön plana çıkmaktadır. Peygamber Efendimiz hadislerini en çok cuma gününe yönelik buyurmuştur.

  • Cuma günü peygamberinize çokça salavat getirin çünkü bugün, melekler kendini müşahede altına almaktadır.
  • Cuma namazını kılmayan kimsenin kalbi mühürlenir.
  • Cuma günü gusleden kişinin günahları silinir.

Allaha ve ahirete inanan Müslümanların Cuma namazında toplanmaları buyur edilmiş olup, Cuma gününden öbür Cuma’ya kadar iyi bir iş yapana on kat sevap verilir.

“Kıyamet geldiğinde bana en yakın olacak kişilerin yaşarken ona en fazla salat ve selam getiren olacaktır demiştir ve eklemiştir. Allah-u Teala; Salat ve selamı bana Cuma günü getirenlere yetmişi ahirette otuzu dünya hayatında olmak üzere 100 katı mükafatını verecektir.”  (Peygamber s.a.v)

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver