Müslümanlıkta Vejetaryenlik | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Müslümanlıkta Vejetaryenlik

Vejetaryenler genel olarak bitkisel beslenen, hiç et ve hayvansal gıda tüketmeyen ya da çok az miktarda tüken kişilerdir. Vejetaryenler içerisinde bazı hayvansal gıdaların bazılarını tüketen bazılarını tüketmeyen vejetaryenler bulunur. Örneğin bir kısım vejetaryen yumurta yediği zaman bir canlının yaşamına engel olacağını düşünerek yumurta tüketmez. Vejetaryenlerin bazıları sadece hayvan eti yemez fakat diğer hayvansal gıdaları tüketir. Vejetaryenlerin bir kısmı ise kırmızı et yemez ancak tavuk eti, balık ve diğer hayvansal gıdaları tüketir. Et ve diğer hayvansal gıdaları tüketmeye karşı en sert tutumu sergileyenler veganlardır. Veganlar tamamen bitkisel olarak beslenir ve hayvanlardan elde edilmiş hiç bir ürünü kullanmazlar. Müslümanlıkta vejetaryenlik konusu tartışmalıdır. Ancak Allah‘ ın insanlar faydalansın diye yarattığı hayvanlardan faydalanmamak ve eti helal olan bir canlıyı kendisine yasaklamak doğru bir davranış olarak kabul edilmemektedir.

Müslüman Vejetaryen Olabilir Mi?

Dinimizde helal olan yiyecekler belirlenmiş ve insanların bu yiyeceklerden fayda sağladığı anlatılmaktadır. Ayrıca et yemek hiç bir dinde yasaklanmamıştır. Müslüman olan bir kişi et yemeyebilir fakat helal olan hayvanlardan yararlanın anlamına gelen ayetleri inkar eder ise günahkar olur. Bazı alimlere göre peygamberimizde helal olan bazı gıdaları sevmediği için tüketmediğinin sahabelerin sözlerinden anlaşıldığını belirtmektedir. Buna göre et sevmeyen veya hayvansal bir ürün tükettiğinde rahatsızlanan biri et yemek zorunda değildir. Müslümanlık’ ta vejetaryenlik yanlış olarak görülmez fakat veganlar gibi hayvansal gıdalar tüketenlere hakaret etmek, Kur’ an emirlerine uyanlara saldırmak doğru değildir.

Vejetaryen Olmak Günah Mı?

Kişi et ve hayvansal gıdaların kendisine zarar verdiğini düşünüyor ya da sağlık problemleri yaşadığı için vejetaryen olur ise dini açıdan bir sakınca yoktur. Ancak hayvan eti ve hayvansal gıdaları tamamen kendine yasaklar ise günaha girer ve bu durum caiz olmaz. Hayvanları yemek onlara eziyet etmektir, ben hayvanları seviyorum bu yüzden onları yemeyeceğim düşüncesi ile vejetaryen olmakta yanlıştır. Müslümanlıkta vejetaryenlik bazı şartlarda günah olarak görülmez. Bu şartlar:

  • Kur’an-ı Kerim’ de yer alan ayetleri reddetmeden, kendisine zararlı olarak gördüğü için et tüketimini tercih etmemek.
  • Farz olan kurban kesmeyi hayvanlara eziyet ve canilik olarak görmemek. Müslüman kurban kesmelidir fakat kestiği kurbanın etini tüketmek zorunda değildir.
  • Ayet ve hadisler ile belirlenen helal ve haram yiyecekleri tekrar oluşturmaya çalışmadan tercih edilen ve dinimizce haram olmayan her türlü beslenme şekli tercih edilebilir.
  • Müslüman bir kişi Allah’ ın emirlerini inkar etmeyerek vejetaryen beslenme şeklini tercih edebilir.

Vegan Olmak Doğru Mu?

Vegan beslenme insan sağlığı için zararlı olan bir beslenme şeklidir. Ayrıca veganlar bütünü ile Allah’ ın emirlerini terk ederler bu nedenler ile vegan olmak doğru değildir. Son zamanlara da vegan hareket şiddet yanlısı davranışlar göstermeye başlamıştır.

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver