İçindekiler
Takıntı nasıl geçer, bireysel olarak yapılabilecek uygulamalar nelerdir? Obsesyon olarak bilinen takıntı, tedavi edilmez ya da geçirilmez ise psikolojik hastalıklara dönüşebilir.
“Cüretkar düşünce yapısı” olarak düşünebiliriz. Kişinin aslında düşünmek istemediği hiç ilgilenmek istemediği birtakım düşüncelerin, zihnini meşgul etmesi ve buna bağlı olarak davranış değişiklikleri, korku ya da strese kapılması gibi durumlardan bahsedebiliriz.
Takıntılı Düşünceden Nasıl Kurtulunur?
Takıntı nasıl geçer, takıntılı düşünce nasıl geçiriliyor? Kişinin öncelikle zihninde çözmesi gereken bazı konular vardır. Elbette terapistler, psikolog ve psikiyatristlerden yardım alınabilir. Ancak onların söyleyeceği de yine aynı şeydir. Psikolojik rahatsızlıkların tamamı, ancak kişi isterse geçer ve yalnızca kişi başarırsa geçirilebilir.
Onun dışında ilaç tedavileri veya benzer programlar sadece farklı hastalıkların oluşmasına, psikiyatrik etkilerin artmasına neden olabilir. Peki kişi takıntılı düşüncelerinden nasıl kurtulur?
Genellikle inancı yüksek kişilerde görülen bir durumdur. Ancak bu inanç, sadece dini inanç olarak düşünülemez, kimisinde vicdan esas olabilir. Kimisinde bilim takıntısı olabilir ve kimisinde içten ahlaki değerler farklı yapılanmış olabilir.
Genellikle insanların karar verme, karar alma durumlarında ya da daha önce aldıkları kararlardan dolayı içten kendilerini cezalandırma gibi duygulardan dolayı ortaya çıkmış düşüncelerdir. Yüzyıllardır hemen her inançta, vicdanın insanların iç muhakemesi olduğu düşünülür. Ve aslında Tanrı değil, kişinin kendi kendine ceza vermesi gibi inançlar insanlığın ilk oluşumundan bugüne devam etmektedir.
Her insanın bilinçaltı; çocukluktan yetişkinliğe geçerken ki gördükleri, yaşadıkları, aile ortamı, sosyal çevresi, okudukları, izledikleri gibi pek çok faktörden oluşuyor. Dolayısıyla kiminin bilinçaltındaki korku bir köpek olabilir, kiminin bilinçaltındaki korku Gulyabani olabilir. Kimisi hayaletlerden, kimisi arılardan korkabilir. Takıntılı düşünce genellikle çeşitli ahlaki konulardan, etik konulardan, karar veya davranışlardan dolayı kişinin bu tür korkularına maruz kalacağı gibi bir durum ortaya çıkar.
Örneğin yükseklik takıntısı olan bir kişi, merdiven aralarından, cam kenarından veya AVM’lerdeki yürüyen merdivenlerden dahi çekinebilir. İstemsiz bir şekilde oradan düşeceğini düşünebilir veya birinin onu iteceğini düşünebilir. Bu tam anlamıyla obsesyondur. Bahsettiğimiz gibi bunlardan kurtulmak için öncelikle düşünceyi kabul etmek, neden oluştuğunu, yani çekirdek inancı bulmak gerekiyor.
Takıntı Nefes Terapisiyle Geçer mi?
Takıntı nasıl geçer, hangi yöntemler uygulanabilir? Kişinin kendi kendine uygulayabileceği pek çok bireysel terapi yöntemi bulunmaktadır. Bu her bireye göre farklılık gösterebilir. Kimisi nefes terapisi ile rahatlarken, kimisinde derin nefes almak, karın bölgesinde aşırı hareketlilikten dolayı daha çok korku hücrelerini tetikleyeceği için olumsuz etki yaratabilir. Kimisi meditasyon müzikleri dinleyerek kimisi kahve içerek, kimisi uzun uzadıya yürüyüşler yaparak rahatlayabilir. Nefes terapisinin pek çok hastalığa ve psikolojik rahatsızlığa iyi geldiği bilinmektedir. Ancak 3 dakikadan fazla uzatılmaması gerekiyor.
Zira iç organlar yorulacağı ve nabız yükseleceği için bu farklı bir adrenalini tetikler ve dolayısıyla takıntıyı geçirmek yerine açılmış beyin ve idrak nedeniyle daha fazla takıntılı düşünceyi tetikleyebilir.
Nefes terapisini yaparken uygun ortamda olmakta çok önemlidir. Örneğin bir deniz kenarında, ormanda veya temizlenmiş bir odanın içindeki koltukta olabilir. Kişi kendini son derece emin hissetmelidir. Güvende hissetmediği zaman gözlerini kapatarak yapmaması önemlidir. Zira meditasyon yaparken veya kendini rahatlatırken, kendi kendini daha fazla korkutması da söz konusu olabilir.
Dolayısıyla “nasıl rahat hissediyorsa” anahtar kelime budur ki, o şekilde nefes terapisi ya da meditasyon yapması önerilir. Bu, onun içsel olarak biraz daha rahatlamasını sağlayacaktır.
Takıntılı Düşünceyi Etkisiz Hale Getirme
Takıntı nasıl geçer, yok etme nasıl uygulanıyor? Takıntılı düşünceyi bulmak, ilk oluştuğu zamanı hatırlamak, neden olduğunu ve nelerle sonuçlanabileceğini analiz etmek çok önemlidir. Kişinin kendini en cesur hissettiği bir zamanda zihnen bunu analiz etmesi gerekiyor.
Bu düşünce neden kaynaklandı ve kaynak noktasındaki asıl korku, stres, öfke, endişe, üzüntü ya da hangi duygu ise onu bulması, oldukça önemlidir. Sonra onu etkisiz hale getirebilmek için basitleştirmek gerekiyor. Tıpkı matematikteki sıfırın yutan eleman olduğu gibi takıntıda düşündüğünü; herhangi bir nesneye, kişiye, meyve ya da sebzeye aktarmak mümkündür.
Obsesif düşünceyi imaginarium/ hayal etmek ya da tam kelime olarak imgeleme yöntemiyle etkisiz hale getirmek mümkün olabilir. Takıntıya sebep olan şeyi gözde küçülterek, nesneleştirerek, cansız bir madde haline getirerek ya da canlı ve fakat etkisiz bir hale getirerek zihinde bu iki görüntüyü eşleştirmek önemlidir.
Daha sonra o nesnenin ya da maddenin zararsız olduğuna inanmak, kişiye hiçbir şekilde zarar veremeyeceğine inanmak, ikinci aşamadır. Diğer aşama ise kişinin başarma kapasitesiyle alakalıdır. Takıntı çoğu zaman başaramayacağını düşündüğü şeylerden dolayı yaşadığı bir durumdur.
Kişinin içten telkinde bulunması, bunu yapabileceğine inanması ve yaptığı zaman da herhangi sorun olmayacağını anlaması üzerine obsesif düşüncelerden kurtulma sağlanabiliyor. Bilmesi gereken, başarmasa dahi çok önemli bir konu olmadığını bilmesi gerekir.
Bu tamamen sevgiyle olabilecek bir durumdur. Zira her birimiz büyürken iki farklı faktörle yetişiyoruz, insan oluyoruz. Korku ve sevgi boyutudur. Kişi korkularından arandığı zaman tamamen sevgi kaplar ya da kişi korkmaya devam ederse sevgi yok olmaya başlar. Kişi korkularından arındıkça, yerine sevgi kaplar.
Dolayısıyla olumlama cümleleri, meditasyon yapmak, kendini rahatlatmak, düşünceyi nesneleştirerek ve imgeleyerek etkisiz hale getirmek, takıntılardan kurtulmanın aşamalarındandır.
Takıntı Egzersizleri Var mı?
Takıntı nasıl geçer, spor yapmak iyi gelir mi? Spor her zaman zihnin daha iyi çalışmasını sağlar. Bedenin tüm noktalarına oksijen gidebilmesi, kasların sinir uçlarının çok daha iyi çalışabilmesi, merkezi sinir sistemini iletişimin güçlü olabilmesi, hücrelerin hızlı onarılması gibi pek çok etkileri vardır.
Egzersiz ve spor, her yaşta insanın mutlaka yapması gereken ve bunu hayat felsefesi haline getirmesi gereken en önemli unsurlardır. Zira vücuttaki hastalıkların çoğu egzersiz yapmamaktan, spor yapmamaktan kaynaklanmaktadır. Bunlar psikolojik bozukluklar ve düşüncelerle birleştiği zaman olumsuz hormonların oluşması, olumlu hormonların etkisiz hale gelmesi nedeniyle hastalıklar görülebiliyor.
Dolayısıyla obsesif düşünceleri yok etmek için düzenli olarak spor yapılmalıdır. Ancak her bünye farklı olduğu için herkesten profesyonel sporcu olması beklenemez. Yürüyüş de buna ek olarak dahil olmakla birlikte bisiklet sürülebilir, yüzülebilir. Hiç yapılmadığı zaman plastik bir su şişesiyle kollar dahi çalıştırılabilir. Yani kişinin kaslarını mümkün olduğunca her gün 10 dakikada olsa çalıştırması önem taşıyor.
Obsesyondan Kurtulma Yöntemleri
Takıntı nasıl geçer, obsesif düşüncelerden kurtulmanın yöntemleri var mıdır? Pek çok uzman tarafından önerilen terapiler vardır. En net kurtulma yöntemi gülümsemektir. Psişik korunma yöntemleri, kişisel gelişim rehberleri gibi pek çok protokolde, meditasyona benzer çeşitli çalışmalar bulunmaktadır.
Yaşadığı hayal kırıklıkları, üzüntüler, hüzünler veya çevresel faktörlere bağlı olarak yaşamış olduğu güven problemlerinden dolayı da obsesyon oluşabilir. Bu tür durumlarda oluşan obsesyon, genellikle anksiyete ile görülebilir veya karıştırılabilir.
Ancak geçici olan obsesif düşünceler genellikle 12 ay içerisinde fark edilerek kişi tarafından tamamen yok edilebilir. Bunun için öncelikle kişinin kendini içten kucaklaması, kendiyle barışması, kendinin her şeye yetebilir olduğu ve öncelikle kendine güvenebileceğini kendine hatırlatması gerekiyor.
Durumu oluşturan her ne ise konuyu çözümlemek, yani başarmakta bu tür takıntılardan kurtulmanın esas yoludur.
Takıntının Çözümü Nedir?
Obsesif konuların çözümü ve yeniden takıntı oluşmaması için kişinin zihninde bazı tekrarları yapması gerekiyor. Bu konuda yazılmış çok sayıda kitap bulunmaktadır. Mutluluğa dair huzur ve sağlığa dair çeşitli olumlama cümlelerinin yer aldığı zihinsel hastalıklarla tedavi kitapları vardır.
Özellikle Louis L. Hay tarafından yazılmış bu tür kitapları okumak veya zihnin meşgul olmasını istediği farklı kitapları okumakta, takıntının unutulmasını sağlayabilir. Örneğin o süreçte film izlemek, spor programları izlemek, kişinin ilgisi varsa futbol maçları izleyebilmesi, yürüyüş yapması daha çok insanla aktif şekilde irtibata geçmesi, odağının farklı yönlere dağılmasını ve dolayısıyla merkez haline gelmiş takıntılı düşüncenin etkisini yitirmesini destekleyecektir.
Bu süreç içerisinde ön yargıda bulunulan yiyecek ve içeceklerin denenmesi oldukça önemlidir. Kişinin aslında hiç denemediği, ön yargısının olduğu veya zararı olacağını düşündüğü yiyecek- içecek tüketmesi aslında onların bir zararı olmadığı psikolojisini, zihnin daha iyi anlamasını sağlayacaktır.
Farklı noktalara ziyaret edebilir, farklı insanlarla sohbet edebilir ve aslında temel olarak zihindeki çekirdek düşüncenin çok açılı hale gelmesini sağlayabilir. Böylelikle kilitlenmiş, çözülemeyen, obsesif hale gelen düşüncelerden çok rahat çıkış yolu bulacak ve kişinin zihninden tamamen silinecektir.
Yorum Yapılmamış