Basur Nasıl Geçer Evde, Tedavisi Nasıl Yapılır? | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Basur Nasıl Geçer Evde, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Basurunuzdan kurtulmak için yapabileceğiniz birçok şey var. Basur nasıl geçer evde uygulanabilecek yöntemler nelerdir ve merak ettiğiniz tüm sorular yazımızda!

Evde basur rahatlatıcı ve iyileştirici yöntemlerle geçebilir. Öncelikle lifli gıdalarla beslenmeyi tercih ederek kabızlığı önlemek önemlidir. Lifli sebzeler, meyveler ve kepekli ürünler tüketirken düzenli egzersiz yapmak beraberinde yeterli su içmek bağırsak sağlığını destekler. Hemoroidi rahatlatmak adına sıcak su banyoları uygulanabilir. Aloe vera jeliyle doğal kaynaklı merhemler de rahatlama sağlayabilir.

Basur Nedir?

Basur, tıbbi olarak hemoroid olarak da adlandırılır, anüsle rektum bölgesindeki damarların şişmesi sonucu oluşan bir sağlık sorunudur. Hem iç hem de dış olabilen iki temel türü bulunur.

İç hemoroidler rektumun içinde, dış hemoroidler ise anüsün dışındaki damarlarda meydana gelir, oldukça yaygındır birçok insanı hayatının belirli dönemlerinde etkileyebilir.

Kabızlık, uzun süreli tuvalete gitmemek, aşırı kilo, hamilelik, ağır yük kaldırmak, sürekli oturmak, ayakta durmak gibi pek çok faktörden etkilenirken genetik yatkınlık da rol oynayabilir. Belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterirken en yaygın semptomları şunlardır;

  • Anüs bölgesinde kaşıntı, yanma, rahatsızlık.
  • Özellikle dış hemoroidlerde ağrı.
  • Dışkılama sırasında ya da sonrasında kan görülebilir.
  • Anüs dışında şişliklerin dışında yumrular oluşur.

Teşhisi fiziksel muayeneyle yapılır, durumu değerlendirmek sigmoidoskopi, kolonoskopi gibi endoskopik testlerle sağlanır. Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen basur nasıl geçer evde çözümü var mıdır cevap aradığınız sorularsa destek alabilirsiniz. Belirtileri yaşıyorsanız ciddi kanama varsa mutlaka bir doktora başvurmalısınız. Erken teşhis ve tedavi, daha ciddi komplikasyonların önlenmesini sağlar.

Basurun Sebebi Nedir?

Hemeroidin en önemli nedeni olarak gösterilen kabızlık bağırsak hareketlerinin düzensiz veya zor olmasına neden olurken dışkının sertleşmesine kişinin zorlanmasına yol açar bu yüzden basur oluşur.

Kronik ishal de oluşumunu tetikleyebilir çünkü sürekli olarak sıvı dışkı atmak, anüs bölgesinde tahriş nedenidir. Ağır yük kaldırma, uzun süreli oturma, tuvalete fazla zorlama, anüs bölgesindeki damarların şişmesine yol açar.

Gebelik sırasında artan rahim basıncı, kabızlık beraberinde ise hormonal değişiklikler oluşumunu kolaylaştırabilir. Aşırı kilolu olmak, karın basıncını arttırdığından dolayı oluşmasına katkıda bulunabilir, basur nasıl geçer evde rahatlıkla alınabilecek tedbirlerle sonuca ulaştırır.

Aşırı alkolle baharatlı yiyecekler, aile geçmişi, yaş alma, hareketsiz yaşam tarzı gibi unsurlar ciddi risk taşır. Kaşıntı, ağrı, kanama, rahatsızlık gibi semptomlarla kendini gösterir. Tedavi seçenekleri arasında beslenme düzenlemeleri, egzersiz, ilaçlar ve cerrahi müdahale bulunur.

Basurun Belirtileri Nelerdir?

Basurun belirtileri, rektal bölgede rahatsızlık, ağrı hissi, kanama, kaşıntı, şişlik bazen dışkılama güçlüğü şeklinde kendini gösterir. Ağrı, dışkılama sırasında diğer taraftan dışkılama sonrasında daha da artabilir. Kanama genellikle dışkılama sırasında ve sonrasında görülürken miktarı hafiften şiddetliye kadar değişebilir.

Şiddetli kanama durumunda acil tıbbi yardım gerekebilir. Şişmiş damarlarla cilt tahrişi nedeniyle kaşıntı hissi oluşabilir bu yüzden kişilerin yaşam kalitesi olumsuz etkilenir. Anüs çevresinde beraberinde rektum içindeki şişlikler, dokununca hissedilebilir bunlar dışarıdan da görülebilirler.

Dışkılama sırasında ağrı ya da rahatsızlık hissi, dışkıyı geçirmekte zorlanmaya yol açabilir. İltihaplanmayla birlikte tahriş rektal bölgeden mukus benzeri akıntıya sebep olur, basur nasıl geçer evde bundan dolayı sıklıkla cevap bulunması zorunlu konu olarak değerlendirilir.

Basur belirtileri, şiddetine göre değişebilir, hafif vakalarda belirtiler hafif ya da geçici olurken şiddetli vakalarda daha şiddetli ve kalıcıdır. Semptomlar başka hastalıkların da belirtilerine benzeyebilir. Bu yüzden araştırmadan kesin teşhis konulmadan iyileşmek adına önlemler uygulamak ciddi sorunlara yol açabilir.

Evde Basur Tedavisi Nasıl Yapılır?

Evde basur tedavisinde kullanabileceğiniz birçok etkili yöntem var, bağırsak hareketlerinizi düzenli tutmak için lif açısından zengin yiyecekler tüketin. Çünkü lif, dışkının daha yumuşak olmasına yardımcı olup kabızlığı önler. Günde en az 8 bardak su içmek, dışkıyı yumuşatır, sıcak su banyosu neden olduğu ağrı ve kaşıntıyı hafifletir.

Tuvalet sonrası dikkatli bir temizlik yapılmalı basur nasıl geçer evde ne yapmalıyım gibi gereksiz yere sakın endişelenmeyin. Önce kabızlıkla savaşın, bitkisel tedavi yöntemleri uygulayın, ağrıyı azaltmak için soğuk kompresler kullanabilirsiniz.

Aloe vera, papatya, cadı fındığı gibi bitkilerin basur tedavisinde etkili olduğu bilinmektedir. Bu bitkilerden elde edilen kremleri, merhemleri kullanabilirsiniz. Stres, şikayetleri arttırdığından azaltmak için yoga, meditasyon başta diğer rahatlama tekniklerini uygulayabilirsiniz.

Düzenli egzersiz, bağırsak hareketlerini düzenler, kan dolaşımını artırır yürüyüş, yüzme, yoga gibi hafif egzersizler tercih edilebilirsiniz. Semptomlarınız şiddetliyse eczaneden reçetesiz alabileceğiniz hemoroid kremleriyle fitillere başvurabilirsiniz. Hafif vakalarda evde tedavi uygulanabilir ama belirtileri uzun süre devam ederse daha da ciddileşirse doktora başvurmanız önemlidir.

Basurun Önlenmesi Mümkün Mü?

Basuru önlemek beraberinde şiddetini azaltmak elbette mümkün, lifli yiyecekler tüketmek, yeterince su içmek, dışkılama alışkanlıklarınızı düzenler ayrıca kabızlığı önler. Tuvalet ihtiyacınız geldiğinde ertelemeden hemen tuvalete gitmelisiniz ama uzun süre tuvalette oturmamalısınız.

Düzenli egzersiz yapmak, bağırsak hareketlerinizi düzenleyip kan dolaşımını arttırdığından dolayı basur nasıl geçer evde sorunuza net cevap bulabilirsiniz. Unutmayın ağır nesneleri kaldırmak veya aşırı zorlayıcı egzersizler yapmak, anüs bölgesindeki damarlara fazla baskı yapabilir uzak durun.

Anüs bölgesini tahriş etmemeye çalışın, doktor tavsiyesiyle reçete edilen ilaçlar kullanın. Tamamen önlenmesi her zaman mümkün olmasa da önlemler durumun riskini azaltabilir, semptomların şiddetini hafifletebilir.

Belirtiler sizi endişelendiriyorsa doktora başvurun çünkü uzman hekim sizin için en uygun tedavi yöntemini belirleyecektir, gerekirse cerrahi müdahale uygulandığını bilmelisiniz.

Hemoroidler evde tedavi edilebilen hafif vakalar olabilir ancak şiddetli durumlarda veya semptomlar sürekli hale geldiğinde mutlaka bir sağlık profesyoneli ile iletişime geçin. Kendi kendinize tanı ya da tedavi uygulamaktan kaçının çünkü yanlış uygulamalar basurun daha da kötüleşmesine neden olabilir.

Basur Sorununda Ne Zaman Profesyonel Yardım Alınmalı?

Hafif belirtilerle başlayan şiddeti giderek artan basur sorununda profesyonel destek için beklenmemeli. Şiddetli ve dayanılmaz ağrı yaşanıyorsa bu durum profesyonel yardım gerektirebilir. Dışkılama sırasında ve sonrasında yoğun kanama yaşıyorsanız ciddi bir durumdur hemen bir doktora başvurmanız gerekir.

Hemoroid içinde bir pıhtı oluştuğunda ağrı, şişlik, hassasiyet oluşur tedavisi için doktora danışmalısınız. Evde uyguladığınız tedavi yöntemleri işe yaramıyorsa, rektal bölgeden sürekli olarak kanama yaşanıyorsa ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olarak kabul edilmeli.

Bağırsak hastalıkları, kolon kanseri gibi hemoroid belirtilerini tetikleyen hastalıklar benzer semptomlarla birlikte ortaya çıkabilir. Bu nedenle basura eşlik eden sağlık sorunları varsa bir doktora başvurmalısınız. Belirtilerinizin hem teşhis edilmesi hem de uygun bir tedavi planı oluşturulması doktor sayesinde mümkündür.

Hemoroid sorununun evde tedavi edilemeyecek kadar ciddi hale gelmesi durumunda bir proktologtan yardım talep edebilir genel cerrahi uzmanı gibi alanında profesyonel birine başvurabilirsiniz. Uzman, sorunun nedenini, uygun tedavi seçeneklerini belirleyerek size yardımcı olacaktır.

Rahatsızlığınız şiddetlenirse, uzun süre devam ederse profesyonel tıbbi yardım almaktan çekinmemelisiniz. Tedavisi ilaçlarla nadiren de cerrahi müdahale ile yapılır. Hafif vakalarda ilaç tedavisi ile belirtiler kontrol altına alınabilir.

İlaç tedavisinde, ağrı kesiciler, anti-inflamatuar ilaçlar ve damar büzücü ilaçlar kullanılabilir. İlaçlar işe yaramadığında, belirtilerin şiddetli olduğu durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi müdahale, basur damarlarının çıkarılmasını veya büzülmesini içerir.

İlginizi Çekebilir;

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver