Saffat Suresinin 99 Ve 110 Ayetleri Nedir? | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Saffat Suresinin 99 Ve 110 Ayetleri Nedir?

Mekke döneminde indirilmiş olan Saffat suresi Allah’ın kudret ve yüceliğini vurgular, peygamberlerine selam okur ve tüm alemlerin tek olan rabbine övgüde bulunur. Kuran tilaveti sonrasında ve dua ettikten sonra okunması uygundur. Geçmişte gönderilen bazı peygamberlerin hayatlarındaki önemli olayların kıssalarına yer verilir. Saffat suresinde adı geçen peygamberler İsmail, Nuh, İbrahim, Yunus ve Musa peygamberleri başta olmak üzere birçok peygamber de bulunmaktadır. Saffat suresinin 99 ve 110 ayetleri yine bir kıssayı anlatmaktadır. Doksan dokuzuncu surede “İbrahim, ben rabbime gidiyorum, O bana yol gösterendir” ifadeleri yer almaktadır. Halkını putlara tapmaktan vazgeçiremeyen Hz. İbrahim’in ülkesini terk ederek Allah yolunda başka yere göç ettiğini bildirmektedir. Saffat suresi 110. ayet ise “iyileri bu şekilde ödüllendiririz.” İfadesi bulunmaktadır. Burada kastedilen ise Hz. İbrahim Allah’a tam teslimiyet ve iman ile oğlunu kurban edecekken Allah’ın ona kurban etmesi için gösterişli bir koçu Cebrail ile göndermesi, iyiliğin ne kadar görkemli ödüllere nail olacağının müjdelenmesidir.

Saffat Suresi Ne Anlatıyor?

İlk ayetinde “esSaffat” olarak geçen kelimeden adını almıştır. Saffat kelimesinin Türkçe karşılığı saf duranlar, sıralanmış olarak yan yana duranlardır. Surede peygamberlerin hayatında yaşanmış olan bazı kıssalara ve melek, cin, kıyamet, ahiret olaylarından bahsedilmektedir. Saffat suresinin 99 ve 110 ayetleri Hz. İbrahim’in Yüce Allah için ülkesini terk ederek hak dinini yaymak için yola çıkması ve oğlunu kurban edeceği an Allah’ın koç göndererek onu ödüllendirilişi anlatılmaktadır.

Saffat Suresi Ne İşe Yarar?

Saffat suresini okumak şeytanın şerrinden ve cinlerin vesveselerinden korunmayı sağlar. Musallat olanlara karşı ise 15 kere surenin okunması önerilir. Saffat suresini okuyan mümin şeytan ve cin sayısı kadar sevap kazanır. Saffat suresinin 99 ve 110 ayetleri Hz. İbrahim hakkındaki kıssalara yer verir ve Allah’ın kudretini vurgular.

Sâffât Suresinin İniş Sebebi Nedir?

Allah’ın yüceliğini ve kudretini vurgulamak, insanlara yol göstermek için peygamberin hayatındaki önemli olayların aktarılması Saffat suresi ile anlatılmaktadır. Saffat suresi kötülüklerden, şeytan ve cinlerin vesvesesinden okuyanları korur.

Saffat Suresinin Cinlere Etkisi Nedir?

Âlemlerin tek yaratıcının gücünü vurgularken cinlerin vesveselerine karşı koruma sağlar. 6. ila 10. ayetlerinde cinler konusunda bilgiler yer almaktadır. Sure cin musallat olan kişilerin kurtulmasını sağladığı belirtilir.

Bireyler, cinlerden korunma amacıyla sureyi okumalıdır. Rivayetlerde surenin yazılarak bir yere asılmasının cinleri mekândan uzak tuttuğu anlatılır. Sure okuyanların yaşamlarından olumlu etkiler yaratır. Öncelikle cinleri, okuyanın çevresinde uzaklaştırmaktadır.

Saffat Suresi Niçin Okunur?

Allah’ın kudreti, merhameti ile peygamber kıssaları ila bilgilendirme yapan surenin manevi faydaları hayatı düzene sokar. Salih kul olma, ahiret konularını anlatmaktadır. Okuyanlara faydaları şunlardır;

  • Korkuları, Allah’ u Teâlâ’nın izniyle gidermektedir.
  • Şeytanın etkisinden sureyi okuyarak korunabilirsiniz.
  • Anlatılan kıssalar, insanın huzur hissetmesini sağlamaktadır.
  • Evrenin sahibi Allah’ın gücünü kanıtlayan anlatımlar inancı kuvvetlendirir.
  • Dilek ve isteklerin kabulünde etkili olduğuna dair rivayetler bulunmaktadır.

Bunlar dışında farklı amaçlar için okunabilmektedir. Zararlı hayvanlardan kurtulma, hayırlı evlat sahibi olma isteğiyle okunmaktadır. Yararları hakkında çok sayıda hadis bulunmaktadır. Peygamberimizin sureyi okuyanların tüm cinlerle şeytanların sayısınca sevap kazanacağını bildirdiği aktarılmaktadır.

Namazlarından sonra okuyan kişilerin kıyamet gününde sevaplarının artacağını belirtilmektedir. Ayrıca Cuma gününde okuyanın dileklerinin gerçekleştiği bildirilir. Geçim sıkıntısından kurtulma için 7 defa okunması gerekmektedir.

Allah’ın kudretini anlatan deliller göstermektedir. Gerçekleşen her şeyin Allah’ın izniyle olduğundan bahseder. O izin vermeden kimsenin hiçbir şey yapamadığı gösterir. Müslümanlara peygamber kıssalarıyla örnekler verilmektedir.

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver