Hz. Muhammed Fiziksel Özellikleri Nedir? | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Hz. Muhammed Fiziksel Özellikleri Nedir?

Son peygamber olan ve İslam dinin tebliğ eden Hz. Muhammed, her yönü ile merak edilir ve araştırılır. En fazla merak edilen ise Hz Muhammed fiziksel özellikleri ve huylarıdır. Peygamber efendimizin bir portresi bulunmaz yalnızca tasviri yapılır.

Hz. Muhammed’in Resmi Var Mı?

Hz. Muhammed put kırıcı/ikonoklast bir peygamber olmasından dolayı portresinin/resminin çizimi yasaktır. Yasak peygamberimizin kendisi tarafından getirilmiştir. Portre yasağı peygamberimizin yazı ile portresini çizen bir tasvir sanatının ortaya çıkmasına ve gelişmesine katkı sundu. Yazı ile peygamber portreleri yapan bu sanat, peygamberimizin karakterini, huylarını ve şemailini anlatan soyut tablo yapımıdır. Hz Muhammed fiziksel özelikleri hakkında olan soyut tablolar Hilye-i Şerif olarak bilinir. Hilye-i Şerif özellikleri:

  • İlk Hilye-i Şerif Osmanlı hattatlarından Hafız Osman 1600’lü yıllarda yaptığı levha görünümlü tasvirdir.
  • Geleneksel Hilye-i Şerif’lerin başında besmele bulunur.
  • Gövde kısmında Hz. Ali’nin peygamberimizi anlattığı yazı yer alır. Bu yazıda Hz. Muhammed’in fiziki özelliklerinden bahsedilir.
  • Köşelerde bulunan kulaklarda peygamberimizin dört ismi veya dört halifesinin isimleri vardır.
  • Gövdenin son bölümünde peygamberimizin rahmet olduğunu anlatan ayet yerleştirilir. Tasvir selam ve salat ile sona erer.
  • Yazı portresi tarih ve hattat imzası sonrasında tezhip sanatı ile süslenerek tablo haline gelir.

Hz. Muhammed’in Fiziki Özellikleri Nelerdir?

  1. Peygamber efendimizin boyu çok kısa ya da çok uzun değildir. Yaşadığı toplumun insanlarına göre orta boylu olarak betimlenir.
  2. Saçları çok düz veya kıvırcık değil hafif dalgalı bir yapıydı, kısa kestiğinde kulak yumuşaklarına ulaşır ve uzattığı zaman omuzlarını kapatırdı.
  3. Peygamberimizin alnı geniş, yüz hatları dolgun ve yuvarlak, rengi ayın 14 parlaklığı olarak anlatılan pembe beyaz arasıdır.
  4. Peygamberimizin iki kaşının arası açık ve kaşları hilale benzer ince, uzun ve düzgündür.
  5. Gözleri doğuştan sürmeli ve iri olan gözleri siyah renktedir. Gözlerinin beyaz kısmı bembeyaz, siyah kısmı ise simsiyahtı.
  6. Peygamberin burnu hafif uzun ve ince, sakalı gür, yanakları düz, ağzı hafif geniş, dişleri ise kesin, parlak ve bembeyazdı.
  7. Bedeninde uyumsuzluk bulunmazdı; eşsiz güzelliği olan ve bütün uzuvları birbirine uyumlu, omuzları geniş, vücudu tüysüzdü yalnızca göbek ve göğsü arasında tüy şerit bulunurdu. Ve kolları uzundu.
  8. Peygamberin eli geniş ve parmakları kalın değildi. Ayakları pürüzsüz, yumuşak ve düzdü.
  9. Muhammed fiziksel özellikleri arasında olan peygamberlik mührü iki kürek kemiğinin arasında bulunurdu.

Hz. Muhammed Yüz Şekli Nasıldı?

  • Muhammed’in yüzü dolgun ve yuvarlak, yüzünün rengi ayın 14 gibi parlak ve beyaz ile pembe arası bir renktir.
  • Dişleri sivri ve bembeyazdır. Güldüğü zaman dişlerinin ön kısımları hafif görünür. Sessiz bir şekilde güler, yüksek sesli gülmezdi.

Hz. Muhammed’ in Boyu Ne Kadardı?

Üç kişinin içerisinde nur yüzlü olana ve yakışıklı görünen Hz. Muhammed’dir. Orta boylu olan peygamberimize bakanlar ne uzun ne de kısa olduğunu düşünürdü. Hz Muhammed fiziksel özellikleri ile fark edilirdi ve konuştuğu zaman herkes onu dinlerdi.

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver