Hz Muhammed Oğlunun Karısıyla Evlenmesi | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Hz Muhammed Oğlunun Karısıyla Evlenmesi

Her konuda İslam dinine iman edenlere örnek teşkil etmek ile sorumlu bulunan, Müslümanlığın vahyini alan peygamber Hz. Muhammed dini sorumlulukları insanlara bildirmiş ve Allah’ı Dünya’ya tanıtmıştır. Bu konuda Allah’ın buyruklarını yerine getirmekten sorumlu peygamberin yaptıkları asırlardır konuşulmaya devam edilirken Hz Muhammed oğlunun karısıyla evlenmesi merakları toplayan bir konu olarak İslam alimlerince açıklanmaktadır.

Müslümanlıkta bulunan kölelik inancına göre Hz. Muhammed’e hediye olarak gelen Zeyd adında bir köle ile peygamber arasında bulunan ilişkiye esasen gelişen olayların neticesinde peygamber oğlu yerine koyduğu kölesinin karısı ile Allah’ın buyruğu sonucunda evlenmiş ve Zeyd’i azat etmiştir.

Hz. Muhammed’in Oğlu Kimdir?

Hz. Muhammed’e hediye olarak verilen Kıpti bir köle olan ve Maria’da doğan Zeyd, Hz. Muhammed tarafından ailesinin onu aramasını öğrenmesi ile azat edildikten sonra, Zeyd’in dönmek istememesi üzerine evlat edinilmiş ve ailesinin bir üyesi olarak kabul edilmiştir.

Peygamber Muhammed’e olan bağlılığı ve İslam‘ın öğretilerine olan bağlılığıyla bilinen Zeyd, aynı zamanda Hz. Muhammed’in sahabelerinden biri olarak erken dönem İslam toplumunda önemli bir rol oynamıştır. Ancak tarihi kayıtlarda onun hakkında çok fazla bilgi bulunmamakla birlikte erken dönem İslam toplumunda saygın bir şahsiyet olduğu bilinmektedir.

Hz Muhammed Oğlunun Karısıyla Evlenmesi; Hz. Muhammed’in Zeyd ile Zeynep’i Evlendirmesi Olayı

Hz. Zeynep; zeki, soylu ve son derece güzel bir kadındı. Aynı zamanda soylu ve köklü bir aileden geliyordu. Hz. Muhammed’in eskiden kölesi olan sonradan oğlu olarak kabul ettiği Zeyd ile evlendirilme fikrini ilk olarak hoş karşılamasa da peygamberin lafını çiğnememek için kabul etti ancak Zeyd’i statüsünden ötürü hor gördü.

Hz. Muhammed bu evliliği siyasi statüyü arttırma amaçlı iki aileyi birleştirmek amacıyla düzenlemiş ancak sonrasında ikili anlaşamayınca boşanmaya karar vermiştir. Peygamber efendi her ne kadar boşanmaya mâni olmak amacı ile ikna etmeye çalışsa da ikili boşanmıştır. Hz Muhammed oğlunun karısıyla evlenmesi olayı bu boşanma sonrasında gerçekleşmiştir.

Hz Muhammed Oğlunun Karısı İle Neden Evlendi?

İslamiyette kölelerin evlat olarak kabul görmesi ve mirasçı olarak kabul edilmesinin Allah’ı buyruğu ile hükümsüz kılındığı sıralara denk gelen Zeyd ile Zeynep’in boşanması üzerine Allah’ın peygamberin kurduğu evliliğin bozulması üzerine peygambere Zeynep ile evlenmesini buyurması ile gerçekleşmiştir.

Hz Muhammed oğlunun karısıyla evlenmesi olayı Allah’ın buyruğu ile gerçekleşmiş olup Zeyd’i evlat sıfatında değerlendiren peygamberin icraatı ile kölelerin mirasçı değerlendirilmesi esasının yıkılması amacı ile gerçekleşmiştir.

Hz. Muhammed’in Oğlunun Karısıyla Evlenmesi Hangi Ayette Geçer?

İslam hukukunda evlatlık olgusuyla alakalı değişiklikler yapılmıştır. Evlatlık olan kişiler öz babalarının adıyla anılmaya başlanmıştır. Evlatlığın kendi çocuğu gibi kabul edilmesi âdetini kaldırma amacıyla peygamberimiz Zeynep binti Cahş ila evlenmiştir. Evliğin emri Ahzap suresi 37-38. ayetlerle gelmiştir. Evliliğin amacı, evlatlık oğullarla evli olan kadınların evlat edinen tarafından nikâhlanamayacağı geleneğini kaldırmaktır. Bunun hemen kabul edilmesi için peygamberin evlatlık oğlunun eşiyle evlenmesi gerekmekteydi.

Ancak Hz. Muhammed, müşriklerin dedikodu ve fitnelerinden korkmaktaydı. Kurallın uygulanması, Ahzap 37. Ayetin inmesiyle gerçekleşmiştir. Nikâh emrini bildiren ayetten sonra evlilik gerçekleşmiştir. Evliliğin birçok hikmeti vardır, en önemlisi evlatlık hanımlarının öz çocuklar gibi olmadığının anlaşılmasıdır. Araplarda evlatlık oğullardan ayrılan kadınlar babalara haram sayılıyordu. Kuralın tersi davranış Müslümanlar arasında da uygulanmıyordur. Müminlerde müşrikler gibi evlatlıkları öz çocukları yerine koyuyordu. Allah bu durumu ortadan kaldırma için Hz. Muhammed’e evliliği emretmiştir.

Nikâh, miras, soy bağı, aile, mahremiyet konularında yapılan düzenlemenin topluma yerleşmesi amaçlanıştır. Bu izdivaç, Müslümanlara evlatlığın boşandığı hanımla evlenmenin günah olmadığını göstermektedir. Evlenmenin yalnızca dünyevi duygularla yapılmadığını İslam yararına Allah’ın emriyle olduğunu kanıtlar. Fakat nikâh sonrasın peygamber müşriklerin iftiralarına maruz kalmıştır. Ahzap suresinin diğer ayetlerinde Allah’ın emirlerine uymanın yanlış olmadığına dair açıklamalar vardır. Toplumsal hayatı düzenleyen nikahlanma bugünde eleştirilmektedir. Günümüzde dahi İslam düşmanları bu evlilik üzerinden karalama yapmaktadır.

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver