Atatürk’ün Müslümanlık İçin Yaptıkları Neler? | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Atatürk’ün Müslümanlık İçin Yaptıkları Neler?

Her konuda olduğu gibi İslamiyet uğruna yaptığı şeyler ile Atatürk; Türkiye tarihi için son derece mühim bir insandır. Kendisini sevmeyen kişiler tarafından dinsiz olarak nitelendirilse bile Atatürk’ün Müslümanlık için yaptıkları son derece önemli olaylardır ve döneminde dünyanın tüm ülkelerinden takdirleri toplamıştır.

Atatürk’ün İslam’a Bakışı

Atatürk ve İslam dini arasında oldukça güçlü bir bağ bulunmaktadır. Atatürk henüz 7 yaşında iken annesinin isteği üzerine Kur’an-ı Kerim okumaya başlamış ve 8 yaşında Kur’an-ı Kerim’i ezbere okuyabilir bir duruma erişmiştir.

Asker yıllarında, savaş esnasında akranlarına ve ailesine yazdığı mektuplarda her daim Allah‘a olan inayetini dile getirmiş ve inancının Allah’ın takdiri ile arttığını belirtmiştir. Türkiye Büyük Millet Meclisi açılışında peygamber hadislerinden bir hutbe vererek, dualar ile açılışını sağlamıştır.

Özel hayatında sıklıkla Kur’an okur ve dinlerdi. Özel notları arasında bulunan “Allah tektir ve çok büyüktür” yazısı da Atatürk ve İslam arasındaki bağı gösterir niteliktedir.

Atatürk ve Dini İşler

Atatürk’ün Müslümanlık için yaptıkları arasında;

  • Müslümanlar için en mühim hadis kaynaklarını herkesin okuması amacıyla tercüme ettirmiştir.
  • Kur’an-ı Kerim’in yeni Türkçeye tercümesini yapmak üzere en güvenilir ve konunun uzmanı hocalara teslim etmiştir.
  • Dinde Öze Dönüş isimli bir proje düzenlemiş ve hak dinin İslam olduğunu savunmuştur.
  • Dini konuları düzenleyecek olan dönemin ilk Diyanet İşleri Başkanlığını faaliyete geçirmiştir.
  • Camilerde Türkçe Kur’an, hutbe, ezan okutan ilk devlet adamı Atatürk’tür.

1932 senesinde özel olarak camilerde Türkçe Kur’an-ı Kerim, hutbe ve ezan okutmak üzere 9 özel hafız yetiştirmiştir. Sayısız camide önce Arapça sonra Türkçe olmak üzere, her yaştan insana Kur’an-ı Kerim dersleri verdirmiştir.

Atatürk’ün Dini İnancı

Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk hakkında sayısız başarı hikayesi bulunmaktadır. Atatürk’ün Müslümanlık için yaptıkları saymakla bitmez ve bu konuda ciddi bir şekilde çalışma yürüten ilk devlet adamı statüsünde değerlendirilmektedir. Yukarıda belirtilen bilgiler önderliğinde, anlaşılacağı üzere Atatürk’ün dini inancı şüphesiz ki Müslümanlıktır.

“Türk milletinin daha dindar olması gerekir, tüm sadeliğini gösterecek şekilde dindar olmalıdır. Hakikate inandığım gibi bağlıyım ben dinime ve buna da aynı şekilde inanıyorum ki İslam dini akla ve mantığa son derece uygun bir dindir.” Mustafa Kemal Atatürk

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver