Müslümanlıkta Alevilik | İslâm Dininde Alevilik | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Müslümanlıkta Alevilik | İslâm Dininde Alevilik

Alevilik, sözlük anlamı ile Ali’ ye mensup olarak yer alır. Alevilik inanç, siyasi ve tasavvufi olarak farklı anlamlarda kullanılan bir terimdir. Hz. Ali soyunun devamı olan, oğullarından ve oğullarının soyundan gelenleri ifade etmek için Alevi sıfatı kullanılır. Emevîler döneminden bu yana Hz. Ali soyundan gelenleri anlatan Alevilik günümüzde de önemini korumaktadır. Müslümanlıkta Alevilik ilk olarak Emevî ve Abbasi dönemlerinde iktidar karşıtı olan ve Hz. Ali soyundan olan kişilerin davranışları ile ortaya çıkmıştır. Ancak bu sıfat zaman zaman Hz. Ali ile soy bağı olmayan, tek amacı gücünü ve etkisini artırmak isteyen farklı grup ve kişilerce kullanılmaya başlamıştır.

Alevilik sıfatının siyasi olarak ilk kullanımı Hz. Peygamber’ in vefatı ile olmuştur. Peygamberimizin vefatı sonrası üçüncü halife olan Hz. Osman’ ın şehit edilmesi ile yaşanan halifelik tartışmalarında Hz. Ali tarafında olanlar için kullanılmıştır. Günümüzde hala Alevilik farklı  anlam ve işlevler ile karşımıza çıkmaktadır.

İslâm Dininde Alevilik Var Mıdır?

Müslümanlıkta Alevilik tartışmalı bir konudur. Alevilik bir din olarak ortaya çıkmamıştır. Ayrıca mezhep olarak da nitelendirilemez. İslam tarihinde Hz.Ali soyundan gelenleri ve Hz.Ali taraftarlarını tanımlamak için kullanılan bir terim olarak ortaya çıkmıştır. Zaman içerisinde farklı anlamlar yüklenerek bugünkü halini almıştır.

Bugün Alevilik için kendisine özgü ibadet şekilleri olan, hoşgörü ile birlikte Hz.Ali ve On İki İmam’ ı büyük önem veren bir grup/kültür olarak tanımlanabilir. Alevilerin içerisinde de farklı inanışlar ve savundukları farklı iddialar vardır. Bu iddialar:

  • Halifelik Hz. Ali ve soyundan gelenlerin hakkı
  • İmam masum inancı, İmamlara İtaat
  • Ric’at inancı, imamın ölümünü kabul etmez ve ruhu göçüne inanırlar.
  • Takkiyye inancı

Alevilik Hangi Mezhebe Bağlı?

Aleviler Şii mezhebine bağlıdırlar. Batıni inançlara bağlı olarak yaşarlar. Türkiye’ de yaşayan bütün Alevilerin Şii mezhebine ve kurallarına bağlı olduklarını söylemek yanlıştır. Fakat genel olarak Şii mezhebine bağlıdırlar.

Türkiye’ de Alevilik bir tarikat olarak ortaya çıkıp gelişmiştir. Fakat yıllar içinde Alevilik ile ilgisi olmayan kişi ve gruplar tarafından kullanılarak devlet içinde ikiliklere ve sorunlara neden olmuştur. Siyasi, ekonomik ve idari her alanda Alevilik kullanılarak sorunlar yaratılmış, gerçek Alevilerde zan altında bırakılarak suçlu konuma düşürülmüştür.

Aleviler Neye İnanıyor?

Müslümanlıkta Alevilik Hakk, Muhammed ve Ali inancına sahiptirler. Yani Hz. Muhammed son Peygamber ve Hz. Ali imamlığına inanırlar. Cem evlerinde ibadet ederler. Muharrem ayı orucu tutarlar, bu oruç on iki gündür. Sabah, akşam ve gece ibadet ederler. Allah‘ın emirlerine herkes uymalıdır.

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver