İslam dini temellerinde cihat düşüncesine sahip çıkan bir inançtır. Bazı hadislerden anlaşıldığı üzere büyük cihat ve küçük cihat olarak iki başlıkta incelenir.
Büyük cihat dünyeviliğe savaş açmışken, küçük cihat her inananın yükümlendirildiği üzere İslam’ı yaymanın savaşıdır.
Müslümanlıkta cihat anlayışında elçiler; insanlara iyiliği emrederek, kötülüğü yasaklayarak inancı savunur ve tövbe edip Allah ile peygamberini kabul edenleri affedilmiş sayarlar. İman etmeyip, İslam’ı reddedenlere ise Allah’a ve peygamberine karşı geldiklerinden ötürü savaş açarlar.
Cihat Nedir?
Cihat; Arapçada mücadele anlamına gelen bir kelime kökünden gelmekte olup, Türkçe karşılığı “İslam için savaş” olarak kabul edilmiştir. Hadislerin ve ayetlerin toparlanıp yorumlanmasıyla, Müslümanlıkta cihat iki başlık altında incelenir.
Büyük cihat; insanın nefsine ve dünyevi benliğinde barınan kötülüğe açılan savaştır. Kötü olan dünyeviliğe ve dünyevi zevklere olan yakınlığa karşı verilen mücadeleye verilen isimdir.
Küçük cihat; İslam’ın şartlarının, gerekliliklerinin savunularak korunduğu, yeri geldiğinde İslam’ın hâkim kılınması ve yayılması adına başlatılan vahşet dolu dini mücadeleye verilen isimdir.
- Allah yolunda canlarıyla ve mallarıyla savaşıp kan döken kimse, Allah’ın katında büyük mükafatlandırılacak olanlardır. (Teybe Suresi, 20)
- Canlarınızı Allah yolunda cihat etmeniz emredilmiştir. (Tevbe Suresi, 41)
- Allah’ın adıyla, hakkını vererek, şanına yakışır şekilde cihat edin çünkü onun tarafından seçilmiş olanlarsınız.
- Kafirlere uyma, onlara Kur’an aracılığı ile savaş aç! (Furkan Suresi, 52)
Kur’an’da Cihat
Müslümanlıkta cihat anlayışı, elçiler İslam’a çağırdığında girmemekte direnenlerle savaşmak üzerine kuruludur. Bu çağrı iyiliği emreden ve kötülüğü yasaklayan bir çağrıdır. Kim buna karşılık İslam’ı kabul etmez ve yola gelmezse o noktada küçük cihat başlatılır.
- Fesatlık yok olana kadar ve din tamamen Allah’a dönene kadar durmadan onlarla mücadele edin. (Enfal Suresi, 39)
- Haram aylarda, müşrikleri bulun ve öldürün, esir alıp kuşatın. Tövbe edip, namaz kılıp, zekât vermeden serbest bırakmayın. (Tevbe Suresi, 5)
- Allah uğruna hakkıyla cihat edin.
- Allah uğruna kim canını malını sakınmadan savaşa girerse, aslında kendisi için cihat etmiş olacaktır. Allah kimseye muhtaç olmayandır. (Ankebut Suresi, 6)
Yorum Yapılmamış