Müslümanlıkta Boşanma | İslam'da Boşanma Şartları Neler? | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Müslümanlıkta Boşanma | İslam’da Boşanma Şartları Neler?

İslam dini evliliği ve aile kurumunu yücelten bir yapıya sahiptir. Müslüman topluluklarda evlilikler mümkün olduğunca korunur, çiftlerden boşanmadan uzun seneler birlikte olmaları beklenir. Zorunlu durumlar, geçerli bir gerekçe olmadığı halde keyfi bir şekilde boşanmak ise dinen günah olarak görülmektedir. Eşler zorunlu durumlarda, karşılıklı olarak anlaşarak boşanırlarsa bu durum caiz sayılmaktadır. Müslümanlıkta boşanma hakkı ilk olarak erkek tarafına verilir.

Kur’an-ı Kerim’de Boşanma

İslam dininin yol göstericisi Kur’an-ı Kerimde evlilik ve aile müessesesi; kadın ve erkeğin rahatlıkla birliktelik kurabilmesine olanak sağlayan, anlayış sahibi olgun bireyleri aile kurmaya teşvik eder bir yapıdadır.

Evli insanlara verilen nasihatlerde sabırlı olunmasını, ahlak ve şefkat ile yaklaşmalarını ve Allah’tan korkmalarını öğütlemektedir. Yine de erkek ve kadının evliliği yürütemediği durumlarda erkeğin kadından 3 kez boşanması gerekmektedir. Erkeğin; kadını adet periyodunun sonunda, temizlenmiş bir şekilde boşaması gerekir.

Bakara Suresi 228’inci ayette “Boşanmış kadınlar kendi içlerinde üç “ay hali ve temizlenme süresi” beklerler.” diye buyurmaktadır.

Tahrim Suresi 5’inci ayette “Allah boşanma sonrasında belki size gönülden itaat eden çok daha hayırlısını eş olarak gönderir…” buyurmaktadır.

Allah Katında Boşanma Sebepleri

Müslümanlıkta boşanma için en geçerli sebep olarak eşlerden birinin İslam’ın gerektirdiği şartları yerine getirmemesi veya inkâr etmesi gelmektedir. Bir inananın bir kafir ile evli olması durumu uygun görülmemektedir.

Kadın; maddi manevi ihtiyaçları karşılanmadığı durumlarda erkekten boşanma hakkına sahiptir. Erkek, kadının her türlü ihtiyacını karşılamakla yükümlüdür.

Kadın veya erkek taraflardan birinin zina yapmış olması boşanmayı mümkün kılan bir başka sebeptir.

Dinen Boşanma Nasıl Olur?

Müslümanlıkta boşanma geçerli sayılabilmesi için ilk boşanmadan sonra erkeğin iki adet periyodu sonunda tekrar kadını boşama talebinde bulunması gerekmektedir. Üç kez boşanmak istediğini söyleyen erkek ile kadın artık boşanmıştır ve Bakara Suresi 230’uncu ayette belirttiği üzere “üçüncü defa boşarsa tekrar birbirleriyle evlenmeleri helal olmaz.”

Boşanma kadın ve erkek ile iki şahidin bulunduğu anlaşmalı bir ortamda gerçekleşmelidir. Öyle ki Talak Suresi 2. Ayette “onları güzellikle tutun veya güzellikle onlardan ayrılın. İçinizden iki adil şahit tutun ve şahitliği Allah için dosdoğru yapın…” diye buyurmuştur.

 

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver