Varis Anlamı Nedir? 5 Farklı Fazileti Nedir? | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Varis Anlamı Nedir? 5 Farklı Fazileti Nedir?

Yüce Allah’ın 99 isminden biri olan Varis (Mülkün Gerçek Sahibi) tüm mülk ve servetin gerçek sahibinin Allah olduğunu, canlıların yok olmasından sonra da baki kalacağını ifade eder. Yeryüzü ve gökyüzünde ki her şeyin sahibinin Allah olduğunu ve ondan başka hiçbir şeyin baki kalmayacağını anlatır.

Varis Anlamı Nedir?

İslami açıdan Allah’ın isimlerinden olan Varis, son derece önemlidir, genel olarak anlamı her şeyin hakiki valisi ve sahibi olan şeklinde tanımlanır. Arapça kökenli olan kelimenin Türkçe yerleşmiş anlamı Baki ismi ile aynıdır ve ölümsüz hayat sahibi olan, kuralları ve nimetleri ile daim olan anlamını ifade eder.

Bunların dışında birçok farklı anlamı dile getirilmektedir;

  • Ölümsüz, kalıcı ve daim olan.
  • Yeryüzündeki ilk ve en son kalacak olan.
  • Her şeyin sahibi ve varisi gibi anlamlar üzerinden tabir edilir.

Varis İsminin Faziletleri Nelerdir?

Arapça kökenli ve mülkün gerçek sahibi olarak ifade edilen ismi şerif faziletleri ile birlikte pek çok unsuru içeriğinde taşır. İnsanlar;

  • Mal, mülk, vakar ve itibar sahibi olmak için okur.
  • Sıkıntısı olanlar akşam ve yatsı arasında 1000 kez okur.
  • Her gün 707 kez okunması halinde hem dünyevi hem de uhrevi bazı nimetlere ulaşılır.
  • Ahiretle alakalı herhangi bir adet ile sınıflandırılması doğru değildir.
  • Güneş doğmadan önce okumaya devam edenlerin vücudunda herhangi bir hastalık kalmaz.
Varis

Varis

Varis Ebced Değeri

Herhangi bir iş konusunda kararsız olanlar temiz bir kalp ile akşam ve yatsı arasında Allah’ın ismi Varis okumaya devam ederse önüne birçok hayırlı yol açılır. Ebced değeri ve zikir sayısı 707 adettir, zikir günü bazı görüşlere göre perşembe bazı görüşlere göre ise cumadır.

Perşembe günü görüşüne göre zikir saati güneş doğarken ve ikindi son gece okumalarında ise tam gece yarısı ve müşteridir. Cuma görüşüne göre ise zikir saati Zühre saati güneş doğarken ile ikindi namazı sonrası, gece okumalarında yatsı namazına doğru ve tam gece yarısıdır.

Varis İsminin Geçtiği Ayetleri

Mülkün gerçek sahibi, mevcut olan her şeyin mutlak maliki anlamına gelen Varis ismi Kur’an-ı Kerim’de birçok ayette geçer. Hicr suresi 23’ü ayetinde Ve innâ le nahnu nuhyî ve numîtu ve nahnul vârisûn(vârisûne) Türkçe anlamı ve muhakkak ki; biz, sadece biz hayat veririz. Ve biz öldürürüz. Ve Varis olanlar da biziz şeklinde geçiyor.

Kasas Suresi 5. ayetinde anlamı; Ve biz, yeryüzünde güçsüz olanları nimetlendirmek ve onları imamlar kılmak ve varisler yapmak istiyoruz ifadeleri ile yer alır. Yine Kasas suresinin 58. ayetinde Ve kem ehleknâ min karyetin batırat maîşetehâ, fe tilke mesâkinuhum lem tusken min ba’dihim illâ kalîlâ(kalîlen), ve kunnâ nahnul vârisîn(vârisîne) olarak geçer.

Enbiya Suresi 89. ayetinde Ve zekeriyyâ iz nâdâ rabbehu rabbi lâ tezernî ferden ve ente hayrul vârisîn(vârisîne) şeklindedir.

İlginizi Çekebilir;

Malikü’l-Mülk (Mülkün Gerçek Sahibi)

Allah’ın 99 İsmi Ve Kısaca Anlamı

Melik (Buyrukları Tutulan)

Hadi (Hidayete Erdiren)

Zü’l-Celali Ve’l-İkram (Ululuk Ve İkram Sahibi)

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver