Ultrasonun Zararları Nedir? Yan Etkileri Nelerdir? | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Ultrasonun Zararları Nedir? Yan Etkileri Nelerdir?

Ultrasonun zararları nedir, ne kadar yüksek etkilere sahiptir? Ultrason, esasen bir görüntüleme tekniği olsa da ses dalgaları ile çalışır. Yüksek frekanslar aracılığıyla, deri altı fonksiyonların görüntülenmesini sağlar.

Ultrason görüntüleme işlemlerinin bilinen çok yüksek zararları olmadığı belirtilir. Yan etkileri ya da olumsuz etkileri de olmadığı bilinir. Ancak bazı durumlarda sakıncalı olabilir.

Ultrason Nedir?

Ultrasonun zararları nedir, ne için yapılır? Genellikle hamilelikte kullanılan ve anne karnındaki bebeğin dıştan kontrolünü yapmayı sağlayan bir makinedir. Bunun yanı sıra çeşitli hastalıkların tespit edilmesi ve doku- hücre ve kitlelerin görüntülenmesini sağlayan bir görüntüleme sistemidir.

Gebelikte rahim yapısının incelenmesini sağladığı gibi üreme organları hastalıklarında da yumurtalıkların incelenmesi için kullanılır. Siyah- beyaz görüntülemenin yanı sıra gelişen teknolojiyle özellikle renkli ultrason çekimleri de mümkün hale gelmiştir.

Akciğer, kalp veya tiroidler dahi ultrason ile görüntülemektedir. Tıbbi işlemler arasında en konforlu yapılardan biridir ve bilinen bir zararı yoktur.

Ultrason Nasıl Çalışır?

Ultrason, yüksek frekanslar ile çalışma mantığına sahiptir. Kalp sisteminden omurga yapısına dek görüntülemeyi sağlayan bir icattır. Büyük yapıdaki makineye bağlı bir görüntüleme aygıtı ile deri üzerinden uygulanarak görüntü alınır. Bir de özellikle rahim içi görüntülemeyi sağlayan cihazlar vardır. Bunlar, doğrudan vajina içine girerek kitle, kistik oluşum ya da yumurtalıkların daha net görüntülenmesi, incelenmesini sağlayan ana unsurlardır.

Ultrason cihazlarının kullanıldığı sistemler arasında böbrek görüntülemesi ve mesane bölgeleri yer alır. Testislerin muayenesinde ve karaciğer görüntülemesinde kullanılabilir. Dalak ultrasonu, safra kesesi ve pankreas ultrasonagrafisi gibi pek çok işlem yapılabilir.

Temel olarak çalışması, iç organların yapısal formlarını görüntüleme olarak bilinir. Kalp yetmezliği ve sorunları ile kan sızması gibi pek çok unsurun tedavi edilmesinde oldukça etkilidir.

Göz sağlığı için kullanılabilir bir sistemdir. Özellikle yumruların incelenmesinde fonksiyoneldir. Sadece teşhis ve tanı için değil, kontrol muayenesi için de ultrason kullanılır. Özellikle ameliyatlar sonrasında organların rutin kontrollerinde ultrason çekimleri yapılır.

Patolojik incelemelerde, tiroit görüntülemesinde, eklemlerde bulunan olası iltihapların tespit edilmesinde ve doku formlarındaki yapı bozukluklarını görüntülemek için kullanılır. Ur olarak bilinen tümör incelemesinde de kullanılır.

Ultrasonun zararları nedir konusunda ise yukarıda bahsettiğimiz organların tamamında güvenli şekilde kullanıldığından bahsedebiliriz.

Ultrasonun Türleri Var mıdır?

Ultrason cihazları, kullanım amaçlarına göre birbirinden farklı opsiyonlar ile üretilirler. Abdominal ultrason adı verilen sistem, tüm batın olarak değerlendirilir. Bedende daha çok iç organların çekimi için kullanılır.

Obstetrik Ultrason cihazı ise hamilelerde kullanılan bir sistemdir. Hem bebeğin hangi pozisyonda olduğunu görüntülemek hem plesantanın konumunu tespit etmek üzere kullanılır.

Ultrason türleri arasında; Pelvik ultrason sisteminden bahsedebiliriz. Rahim yapısını görüntülemek ve yumurtalıkları kontrol etmek için kullanılır. Embriyo görüntüleme ve prostatların durumunu kontrol etmek üzere kullanılan sistemlerdir.

Renkli ultrason sistemi, dopple olarak adlandırılır. Daha çok anne karnındaki bebeklerin görüntülenmesi için kullanılırken temel hedefi, kan akışının tespitidir. Renk kodu sistemi üzerine çalışan ve haritalama tekniğiyle kullanılan bir cihazdır.

Ultrason sistemleri arasında en çok bilinen, hiç şüphesiz EKG cihazıdır. Eko olarak da bilinen bu sistem, Ekokardiyografi olarak nitelendirilir. Tıpkı renkli ultrasonda olduğu gibi görüntüleme sağlar. Çalışma mantığı aynıdır ve direkt olarak ses dalgaları ile görüntüleme sağlar.

Kalp- damar hastalıklarında ya da dolaşım sisteminin görüntülenmesi adına kullanılır. Genel muayenelerde veya kontrol amaçlı da cihaz kullanımı sağlanmakta olup, herhangi bir zararı bulunmamaktadır.

Transvajinal Ultrason sistemi, jinokoloji laboratuvarlarında kullanılan bir teknolojidir. Vajinal görüntüleme sağlanması için uygulanan yöntemdir. Halk arasında “alttan muayene” olarak bilinen ince ve çubuk görünümünde olan vajina içinden görüntü alınmasını sağlayan sistemdir.

Bunların yanı sıra;

  • Transrektal ultrason cihazı, prostat kontrolünde,
  • Meme ultrasonu, mamografik çekimlerde kullanılır.
  • Karaciğer ve tiroid ultrasonu, böbrek ultrason cihazı vardır.
  • 3D ve 4D ultrason cihazları

İle EUS adı verilen endoskopik ultrason sistemleri vardır. Ultrasonun zararları nedir, hangileri zararlıdır? Türlerindeki sorular için bu sistemlerin zararları ya da yan etkileri olmadığını belirtebiliriz.

Ultrasonda Özen Gösterilmesi Gereken Unsurlar Neler?

Ultrason nasıl yapılır, öncesinde hazırlık yapılır mı? Özellikle mesane kontrollerinde idrara çıkılmaması önerilir. Bu, üreme organlarının daha iyi görüntülenmesini destekler.

Yine ultrasonu çekilecek bölgeye, organa göre açlık- tokluk tavsiyesi, uygulamaya göre belirlenir. Elektronik cihazlarla ultrasonagrafiye girilmemesi gerekir. Özellikle akıllı telefonların ultrason odasına alınmaması önemlidir.

Metal etkileşimi olabileceği için kişinin üzerinde metal bulundurulmaması önerilir. Özellikle aksesuarların direkt olarak çıkarılması gerekir. Ortalama 30 dakika ile 60 dakika arasında süren ultrason görüntülemesi için doktorun önerdiği tavsiyeler geçerli olacaktır.

İlaç kullanımları ve beslenme periyotları için uygulamaya girmeden önce mutlaka bilgi ve öneri alınması gerekir. Peki Ultrasonun zararları nedir hamilelikte çekilmesi sakıncalı değil mi? Gibi konular için herhangi bir radyasyon etkisi olmadığını belirtmeliyiz.

Ultrason Çekimi Bebeğe Zarar Verir mi?

Ultrason görüntüleme sistemleri, hamilelere ve anne karnındaki bebeklere zarar vermez. Bu sistemlerde mıknatıs tekniği kullanılmaz ya da radyasyon etkileri uygulanmaz. Yüksek ses frekansları ile direkt olarak çalışan bir sistemdir.

Gerekli haller dışında sık şekilde ultrasona girmekte çok önerilen bir durum değildir. Ultrasonun zararları nedir, bebeği etkiler mi gibi konularda uzmanlar bir zararı olmadığı ancak sık uygulanmaması gerektiğini belirtir.

Ultrason, son derece steril koşullarda kullanılması gerekir. Genellikle deri yapı üzerinden jel sıkılarak kullanılan görüntüleme sistemi, özellikle transvajinal görüntülemede sağlık için sakıncalı durumlara dönüşmemesi için steril kullanılmalıdır. Ki hastane ortamlarında genellikle bu koşullara uyulmaktadır.

Transvajinal Ultrason kullanılırken kondom türü medikal ürün takılır ve her işlemde bu başlık değiştirilir. Ancak cihazın alt kısımlarının da yeterli şekilde sterilize etmek önemlidir. Üstelik çeşitli durumlara karşı sağlam ürün seçimi oldukça önemlidir.

Kadınsal hastalıkların, enfeksiyon ve bakteri oluşumlarının hastalar arasında bulaşıcı etkide olmaması için mutlaka tek seferlik ürünler kullanılmalıdır. Bu sedye üzerine serilen örtü ya da kağıt çarşaflarda da aynıdır. Çoğu kamu hastanesinde ya da küçük çaplı polikliniklerde materyalden tasarruf için bu örtülerin değiştirilmediği bilinmektedir.

Ultrason işlemlerinin sağlıklı şekilde yapılması için her hasta kontrolü sonrasında odanın ve tüm araç- gereçlerin steril şekilde temizlenmesi önemli. Zira bu boğaz kültürü almak için aynı çubukla farklı ağızların kontrolünü yapmak gibi olur.

Ultrasonun Yan Etkileri Nelerdir?

Ultrason, X ışını ya da XRay olarak bilinen iyonizasyon radyasyonu ile çalışmaz. Dolayısıyla insan sağlığı için herhangi bir yan etki oluşturmaz. Ağrısı ve sızısı olmayan bir çalışma mantığında sadece ten üzerinden uygulanarak ve bir jel yardımıyla görüntüleme yapılmasını sağlar.

Ultrason sonrasında kişi, standart rutinlerine dönebilir. Duş almasında, spor yapmasında, beslenmesinde herhangi bir değişiklik yapmasına gerek yoktur. Üstelik Ultrason, eş zamanlı bir görüntüleme sağlar. Yani anlık görüntüleme yapılarak anında sonuç alınabilir.

Hem iç organlardaki hareketlerin görüntülenmesi hem damar sisteminde yapıların görüntülenmesi için oldukça faydalı bir sistemdir. Bu cihazın kanıtlanmış ya da belirlenmiş bir yan etkisi olmadığı bilinmektedir. Hem çocuklar ve yetişkinler hem hamileler ve hastalarda güvenli şekilde kullanılabilir bir görüntüleme sistemidir.

İlginizi Çekebilir;

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver