Teknolojinin Zararları Nelerdir Münazara | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Teknolojinin Zararları Nelerdir Münazara

Teknolojinin zararları nelerdir münazara yöntemi ile ifade edilmesi gereken bir husus olmakla beraber bağımlılık, mahremiyet problemleri, sağlık sorunlarına yol açabilir.

Teknoloji insanların gündelik işlerini her zaman daha kolay hale getirmesinden ötürü genellikle desteklenen bir kavramdır. Yeni aletler, cihazlar, sistemler ve fazlası bunların arasında bulunur. Fakat bunun bir de zararlı yönleri vardır. İşte bunlara dair detaylar adına tıklayınız.

Teknoloji Nedir?

Teknoloji kavramının en basit tanımı; insanların değişik türden ihtiyaçlarının karşılanması için yöntem, beceri ve bilgilerin tümüdür. Elbette bunların sonrasında ortaya bir sistem ya da kullanıma açık olan cihazlar çıkar. Bir anlayışı da buna eklemek doğru olacaktır. Ortak noktası ise eskiden daha fazla zaman alan veya daha zor olan birtakım şeylerin artık kolay hale gelmiş olmasıdır.

Elbette bunun değişik birçok türü vardır. Bunların arasında sağlık, enerji, taşımacılık, iletişim ve üretim öne çıkar. Belli bir sürecin ürünü olmalarının yanı sıra bunların oluşturulmasında bir emek vardır. İşte tüm bu detaylar kulağa çok hoş gelmesine rağmen her şeyde olduğu gibi bunun kullanımının da abartılması birtakım sorunları tetikler ve bunları da zarar olarak tanımlamak çok doğru olacaktır.

Teknolojinin Sağlık Sorunlarına Yol Açtığı Doğru mu?

Teknolojinin zararları nelerdir münazara olarak tanımlanması şart olan çok önemli bir konu olarak karşımıza çıkar. Ne yazık ki aşırı derecede kullanım birçok değişik sağlık sorununu da tetiklemesinden ötürü bu durum büyük bir handikap anlamına gelir. Bunları şöyle sıralayalım;

Kanser riski bunların arasında yer alır. Genellikle cep telefonlarının aşırı derecede kullanımı ve artık hayatımızın ayrılmayan bir parçası olması bunun en büyük nedenlerinden birisidir. İşte bu sorunla karşı karşıya kalmamak için telefon kullanımı sınırlanmalıdır. Gece uyurken telefonun baş ucuna koyulması da sakıncalı davranışların arasında yer alır.

Birtakım omurga sorunları da bunun bilinen bir örneğidir. Söz konusu şey ise aşırı derecede bilgisayar başında zaman geçirmesinden sonra ortaya çıktığı için buna dikkat etmekte fayda vardır. Bilgisayar ile çalışan kişilerin saatte bir kere olacak şekilde yerlerinden kalkmaları, ev ya da ofis içinde gezinmeleri mühimdir. Aksi halde ise boyun düzleşmesi, boyun fıtığı, karpal tünel sendromu gibi birçok değişik hastalık ortaya çıkabilir.

Uyku kalitesinin son dönemde bozulmasının temel nedenlerinden birisi teknolojinin getirmiş olduğu cihaz, aygıtların aşırı derecede kullanımıdır. Bunların arasında akıllı tabletler, cep telefonları ve aynı zamanda bilgisayarlar yer alır. Birçok insan günün büyük bir kısmını bunları kullanarak geçirirken geceleri de aynı durum ortaya çıktığından uyku sorunları görülür. Hem daha az hem de daha kalitesiz olarak bilinen uyku da bir gün sonrasında kişinin halsiz olması sonucunu beraberinde getirir.

Elbette bir başka sorun ise görme konusunda yaşanan sağlık problemleridir. Uzun bir süre boyunca telefon, bilgisayar veya tablet ekranına bakılmasının ardından birtakım görme sorunları yaşanır. Bu durumun baş ağrısını da tetiklediğini unutmayalım. Bundan ötürü ilgili cihazların daha az kullanımı şarttır.

Teknolojinin Bağımlılığa Yol Açması Ne Demektir?

Teknolojinin zararları nelerdir münazara içeriğimizde bağımlılık olarak tanımlanmış genel sorunun detaylarına hemen bakalım. Buna göre bir insanın ilgili sistemleri aşırı derecede tercih etmesi onun mevcut şeye bağımlı olması demektir. Buna dair en iyi örnek çocukların akıllı cep telefonu ve tablet kullanmasıdır. Ne yazık ki ailelerin de yanlış yapmasından ötürü birçok çocuk ilgili cihazlar olmadan yemek yemeyecek ve ders çalışamayacak hale gelmiştir. İşte bu bir bağımlılık demektir.

Benzer durumların yetişkin insanlarda da görülmesi artık sıradan bir hal almıştır. Böyle kişilerin hayatlarında çok radikal ve her zaman onlar açısından sorun anlamına gelen değişiklikler olur. Eğitim ve iş konusunda yaşanılan problemler bunların başında gelir. Kişi okuluna veya işine yeterli zaman ayıramaz. Verimsizlik ortaya çıkar.

Konsantrasyon problemlerinin görüldüğünü de unutmayalım. Bunlardan farklı olarak birtakım duygusal sorunlar yaşanır. Bunlar sinirlilik, duygusal çöküş, depresyon şeklinde ifade edilmelidir. Zaman problemleri insanın gündelik yaşamının alt üst olması gibi bir sonucu beraberinde getirir. Çünkü kişi artık zaman kavramını yitirmiştir. Gündüzün geceye karışması olarak bunun ifade edilmesi çok mantıklıdır. Bu gibi şeylerle yaşam kalitesinin düşmemesi için mutlaka teknoloji kullanımına dair hem bilinçli hem de sınırlayıcı bir tavır içinde olmak gerekiyor.

Çevre Sorunları Teknolojinin Zararları Arasında Yer Alır mı?

Teknolojinin zararları nelerdir münazara ile ifade edilmesi gereken bir konu olmasının yanı sıra bir diğer husus ise çevre sorunları olarak karşımıza çıkar. Endüstriyel kullanıma bağlı olarak kirlilik görülebilir. Fosil yakıt kullanımı, enerji üretimi ve bunun gibi faaliyetlerin sonrasında hem havada hem de toprak ve suda kirlilik yaşanır. Bu durum insan sağlığını tehdit etmesinden dolayı gerekli önlemler alınmalıdır.

Doğal kaynakların ilerleyen ve gelişen teknolojiden ötürü son dönemde daha çok kullanılmış olduğunu biliyoruz. Bu durum tüm canlıların yaşam kalitesini düşürmesinden ötürü ilgili kaynakların da azalması anlamına gelir. Genellikle teknolojinin en büyük zararlarından birisi olarak dikkat çeker.

Sosyal İzolasyon ve Teknoloji Arasındaki İlişki Nedir?

Teknolojinin zararları nelerdir münazara yazımızda sosyal izolasyon konusunu da unutmamak gerekiyor. Bunun aşırı derecede kullanımı insanın gerçek hayattan kopması demektir. Hemen örnek vermek gerekirse akıllı cep telefonları, tabletler, internet, sohbet odaları bunların arasında öne çıkar. Bazı bilgisayar oyunlarından ötürü insanın gerçek hayat ile bir bağının kalmaması büyük sorunları da tetikleme potansiyeline sahiptir.

Kişisel tercihler burada büyük bir öneme sahiptir. Aynı zamanda pandeminin ardından evden çalışma olarak bilinen uzaktan iş yapma yönteminin tercih edilmesi bir diğer olumsuzluktur. Gün boyu bilgisayar başında bulunan ve çalışan bir kişide hem fiziksel hem de ruhsal rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.

Bunlarla karşı karşıya kalmamak için elbette yapılacak olan bazı şeyler vardır. Dengeli kullanım her zaman ilk sırada gelir. Burada mühim olan teknolojiden faydalanılması noktasında belli bir limitin koyulması ve ona göre hareket edilmesidir. Bu da sosyal izolasyonun önüne geçer.

Teknolojinin Diğer Zararları Nelerdir?

Teknolojinin zararları nelerdir münazara edilmesi gereken özel bir konu olarak dikkat çeker. Bundan dolayı yukarıda ifade etmiş olduğumuz olumsuzlukların haricinde daha farklı olanları da vardır. Bunları da şöyle sıralamak gerekiyor;

  • Özellikle son dönemde suç ve dolandırıcılık teknolojiyi bu iş için başarılı şekilde kullanan kişilerin yaptığı olumsuzluklardır. Bunların arasında online veya bir diğer ifade ile çevrimiçi suçlar öne çıkar. Bundan farklı olarak belli sistemleri kullanılması sonrasında kimlik ya da kullanıcı verilerinin ele geçirilmesi de sık yaşanır.
  • Aynı zamanda bazı eğitim sorunlarına yol açtığını unutmayalım. Çünkü aşırı derecede kullanımın ardından çocuklarda dikkatsizlik ortaya çıkabilir.
  • Elbette birtakım veri ihlal problemleri de zararların arasında karşımıza çıkar. Siber güvenlik bundan ötürü son yıllarda merkeze oturmuş bir kavramdır. Amaç ise bu tip dolandırıcılıkların önüne geçmektir.

Bundan ötürü teknoloji her ne kadar insan hayatını daha kolay bir hale getirse bile ilgili olumsuzluklara da yol açar.

İlginizi Çekebilir;

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver