Tarçının Zararları Nedir? Olumsuz Etkileri Neler? | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Tarçının Zararları Nedir? Olumsuz Etkileri Neler?

Muhteşem aromasıyla tüm tatlıların en sevilen tat vericisidir, o. Tarçın, bir baharat türü olup, esasen serttir ve toz haline getirilerek kullanılır. Muazzam soslar yapılır ve pek çok tada yakışır. Peki tarçının zararları nedir,

Tarçın bazen olumsuz etkilere neden olabilir. Alerjik etkiler oluşturabilir ve beyin kanamasına dahi neden olabilir. Olumlu faydaları olduğu gibi yan etkileri de olabilir.

Tarçın Zararlı mıdır?

Tarçının zararları nedir, bedende hasara neden olur mu? Kan şekeri düzenleyicisi olarak tarçın, aşırı alındığında kan şekerinin dengelemini bozabilir. Kan şekerinin düşük olduğu bünyelerde tüketilmesi, çok tavsiye edilmemektedir.

Sindirimi değiştirebilir ve kabızlığa neden olabilir. Özellikle adet döneminde sancıların giderilmesi için tüketildiğinde şayet fazla alınırsa, rahimden kokulu akıntı oluşmasına neden olabilir. Afrodizyak etkileri olsa da aşırı tüketimi, olumsuz etkilere yol açabilir.

Lifli yapısı sayesinde, sindirim ve boşaltım sistemi fonksiyonlarının sorunsuz sürdürülmesini destekler. Hem midede hem bağırsaklarda katılaşmaya neden olabilir.

Böbrek rahatsızlıkları olan kişilerin de tüketirken dikkatli olması önem taşıyor. Hassasiyet seviyesi yüksek olan ciltlerde, alerji oluşmasına neden olabilir. Beyaz ve pembe ten yapısına sahip olan kişilerde bu alerjik hassasiyet seviyesinin daha yoğun olduğu görülmektedir.

Kan şekeri düşük olan kişilerde bayılmaya dahi neden olabilir.

Tarçının Olumsuz Etkileri Nelerdir?

Tarçının zararları nedir, olumsuz etkileri var mıdır? Hem kokusu hem tadı kestin olan tarçın baharatı, fazla alındığında olumsuz etkilere yol açar. Düzenli ilaç kullanan kişilerin ve çeşitli organ hastalıkları olan kişilerin, sadece doktora danışarak kullanması önerilir.

Ciltte tahrişe neden olan bu baharat, kumarin adlı bir madde taşır. Bu doğrudan kanı sulandırma etkisine sahiptir. Pıhtı ve damarlarında tıkanıklıkları olan kişilerin tüketmesi faydalı olabilir ve fakat kan sulandırıcı ilaç kullananların almaması gerekir.

Yine kumarin maddesine bağlı olarak, damarlarda kanamaya neden olabilir, kan basıncını olumsuz etkiler ve beyinde hasara neden olabilir.

Tarçın yağ yakıcı özelliği ve lifli yapısından kaynaklı iştah düzenleyici olarak bilinir. Bu nedenle tarçın ile kilo verme programları uygulayan pek çok kişi vardır. Özellikle tarçınlı su içmek, gün içinde bağırsak sisteminin düzenlenmesi ve sağlıklı kilo vermenin etkili yöntemlerinden biridir. Ancak fazla miktarda almak sağlığı olumsuz yönde etkiler. Üstelik tek yönlü diyetler veya su altyapılı diyetler, beslenme uzmanları ve doktorlar tarafından önerilmiyor.

Tarçın Alerjik Olabilir mi?

Tarçının zararları nedir, alerji yapar mı? Cilt bakımında faydalanılan, tütsü olarak yakılan tarçın, özen göstererek tüketilmesi gereken bir baharat türüdür. Cildin beslenmesinde önemli roller oynar ve fakat bazı bünyelerde deri yaralarına, cilt bozukluklarına sebep olabilir.

Akne, sivilce ve egzama türü cilt sorunu bulunan kişileri ve hassas deriye sahip olan kişilerin dikkatli tüketmesi önerilir.

Alerjisi olmayan kişilerde ise pek çok farklı formülde alınabilir. Tarçının en çok yakıştığı meyve, çilektir. Hem muazzam lezzeti hem de sağlıklı yapısıyla yoğurda katılarak veya sıcak sütle içilebilir. Üstelik salep, sütlaç ve boza gibi kış içeceklerinde de muazzam olur.

Tarçınlı kurabiyeler, pasta ve börekler en vazgeçilmez lezzetlerdendir. Pilavda kullanılabilir, meyvelerle birlikte tüketilebilir. Tarçın, hemen her lezzete yakışan özel ve farklı bir baharat türüdür. Fazla almamaya özen göstererek alınabilir.

Regl sancısı olan ve adet düzensizliği olan kişilerde nar çiçeği ve karanfil ile çay yapılarak içildiğinde anında ağrı keser bir formüle dönüşür. Üstelik metabolizmaya da iyi gelir. Kompostolara, aşureye katılabilir, dondurmalara ilave edilebilir.

Alerjik etkisi yok ise günlük 1,5- 2 grama kadar yemek veya tatlılara ilave edilebilir.

Tarçın Beyin Kanaması mı Yapıyor?

Tarçın beyin kanamasına neden olabilir. Yapılan pek çok araştırma, kana karışan ve hızlı şekilde kan basıncı seviyelerini değiştiren bir etkiye sahip olduğunu gösteriyor. Alırı tüketimi nedeniyle, beyinde kanamaya neden olabilir.

Tarçının zararları nedir, ne kadar alınmalıdır. Örneğin güzel bir sütlaç yiyorsanız özerine minicik serpiştirebilirsiniz. Örneğin yeşil ve ekşi bir elmanın üzerine serperek, daha ideal tada getirebilir ve faydalarından yararlanabilirsiniz.

Tarçın esasen bir ağaçtır. Daha çok Asya kökenli bir baharat olarak bilinir. Yüksek miktarda enerji içerir ve yapısının büyük kısmı karbonhidrattan oluşur. Kalsiyum ve demir içerikleriyle esasen faydalı bir baharattır.

İçeriğinde ayrıca magnezyum, fosfor, potasyum ve A vitamini destekleri vardır. Bol miktarda B vitamini ve içeriğini zenginleştiren K vitamini bulunur. Antioksidanlar bakımından güçlü ve zeaksatin içeren bir baharat türüdür.

Ağacının işlenmesi ve toz haline getirilmesiyle sofralarda muazzam bir lezzete dönüşen tarçın, beta karoten ve kolin içerir. Ayrıca; alfa- karoten, beta- kriptoksantin ve likopen özütlerinin bulunmasının yanı sıra lutein ile güçlü etkisini pekiştirir. Kararında yenildiği zaman faydalıdır.

Tarçın İlaçlarla Alınır mı?

Tarçının zararları nedir, ilaç kullanırken alınır mı? Kalp ilacı kullananlar ve tansiyon ilaçları kullananların tarçın tüketimleri önerilmemektedir.  Kan sulandırıcı ilaç kullananlar, tansiyon ilaçları kullananların almamasında fayda vardır.

Tarçın fazla tüketildiği zaman böbrek hasarına da neden olabilir. Böbrek ilaçları kullanan veya tedavisini alanların fazla yememeleri gerekir.

Sağlıklı bireylerde ise düzenli tüketimlerde ve fazla olmayacak şekilde alındığında kalp riskini azalttığı bilinir. Şeker hastalarına iyi gelebilen bu baharat, insilüne karşı duyarlılık seviyesini artırabilir. Direnci azaltırken, hormonların ideal şekilde çalışmasına destek olur.

Tarçının cinsellik üzerinde olumlu etkilerinden bahsedilmektedir. Aynı zamanda antimikrobiyal etkilere sahiptir. Dünya çapında yapılan araştırmalarda Aids hastalığına iyi geldiği de bilinmektedir. Ancak kronik hastalıklarda ve ilaç kullanımlarında doktora danışarak tüketilmesi önerilir.

Tarçın Faydaları Var mı?

Tarçının zararları nedir, faydaları var mıdır? Aromatik dokusuyla bilinen tarçın, lezzeti artırdığı gibi sağlıklı yaşama da farklı boyutlarda destek katar. Afrodizyak etkisi bulunur ve cinsel isteksizliğin geçirilmesinde, balla karıştırılarak büyük etkisinden faydalanılabilir.

Kan basıncından kan şekeri düzenlemesine dek pek çok olumlu etkisinden bahsedebiliriz. Ancak bu durumlar sağlık sorunu olmayan kişilerde ve fazla tüketilmediği durumlarda bahsettiğimiz konulardır.

Nörodejeneratif hastalıklar konusunda düzenleyici ve onarıcı etkilere sahip olduğu bilinir. Zihinsel etkileşimin ve beyin işlevlerinin düzenli çalışmasını destekler. Nörolojik hastalıklar alanında yapılan pek çok çalışma, tarçının iyileştirici özelliklere sahip olduğunu gösterir. Hem Alzheimer hem Parkinson türü hastalıklarda destekleyici etkiler göstermektedir.

Tarçın ayrıca görmede berraklığa katkı sağlayabilir göz sağlığını destekler. Göz kuruluklarını geçirmede başarı gösterirken, deri hastalıklarının tedavisinde de olumlu etkilerini gösterir. Bunların başında mantar hastalığından söz edilebilir. Sinnamaldehit içeriği bulunan bu baharat, deride bakteri etkilerinin azaltılmasında aktif rol oynar.

Tarçından elde edilen yağ ise üst solunum yollarında görülebilen hastalıkların tedavi edilmesinde büyük yardımcıdır. Mikropları öldüren bu etkiyi, tütsü olarak kullanmak da havayı temizler ve havda bulunan mikropların yok edilmesinde etkin rol oynar. Örneğin haftada bir çubuk tarçını tütsü olarak yakmanın hem fiziksel hem mental katkıları olduğu söylenir.

Ağız kokusunu geçirir ve diş yapısını olumlu yönde destekler. Üstelik bir faydası da bağırsak sağlığına olan katkılarıdır. Kalsiyum, lif ve prebiyotik içerikleriyle zararından çok yararı olan bir baharat çeşidi olarak bilinir.

İlginizi Çekebilir;

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver