Statik Elektrik Nedir? Zararları Ve Alınacak Önlemler | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Statik Elektrik Nedir? Zararları Ve Alınacak Önlemler

Statik elektrik nedir? Zararları ve alınacak önlemler nelerdir? Statik elektrik, oransız- orantısız elektrik yükleri olarak tanımlanır. Madde içerisindeki formundan bahsedilen bu terim, yüzeye yansıyan yüklerin oransızlığını ifade eder.

Statik elektrik sakıncalı mıdır, zararları nelerdir? Peki Statik elektriğe karşı ne tür önlemler alınabilir?

Statik Elektrik Nedir?

Statik elektrik nedir? Zararları ve alınacak önlemler konusunda bilgi vermeden önce statik durumundan bahsedebiliriz. İnsan vücudunda yapısal olarak minimal miktarlarda elektrik bulunur. Enerji olarak adlandırılan bu miktar, vücuda alınan besinler ve özellikle tuz aracılığıyla alınır. Mineraller oluşmasında görevlidir ve sinyallerin beyine iletilmesi oradan tüm bedene aktarılması için gerekli olan üretim, insan fizyolojisi ile süreklilik halinde yapılır.

Bu durumların dışında, tamamen dış faktörlere bağlı olarak alınan ya da depolanan bir miktar statik elektrik bulunur. Çocukken yalın ayak toprağa basılması, toprakta yürünmesi tamamen bu statik çalışmalar içindir.

Telefondan televizyona, elektronik cihazlardan aletlere dek pek çok sistemden dolayı insanların bedenine fazlaca yükleme olabiliyor. Bu statik durumların en sağlıklı biçimde aktarılması ile daha enerjik olunabilir.

Enerji aktarımı genellikle toprağa yapılır. Yorgunluk halinin geçmesi, enerjik hissetme, baş ağrılarının veya cilt sorunlarının oluşmaması için bu statik elektriğin atılması büyük önem taşıyor.

Kaslarda ve eklemlerde ağrılar, kramplar ve kasılmalar gibi etkiler görülebilir. Üstelik mental şekilde yoğunluğun daha yüksek hissedilmesine de neden olabilir. Statik elektriğin fazla olması fiziksel stresi de etkileyen ve artıran bir durumdur. Çoğu zaman duvara dokunca bile parmak uçlarından çıtırtılı ses ile elektrik çarpması gibi minik hisler görülebilir.

Yün karışı ya da polyester kıyafetler giyilirken özellikle saçlardaki elektriklenmeler, cilt bozuklukları, statik yüklenmenin belirtileri arasında yer alır.

Statik Elektrik Zararları Nelerdir?

Statik elektrik nedir? Zararları ve alınacak önlemler var mıdır? Bedeni daha dinamik hale getirmek ve enerji dengelemesi yapmak için sık sık toprağa çıplak ayakla basmak önemlidir. Ancak bunu yapmamış kişilerde özellikle elektronik cihazları kullanırken terlik giymeleri önerilir.

Plastikte yalıtkanlık özelliği olduğu ve herhangi çarpmalara karşı koruduğu için ayakkabı ve terlik seçimleri de buna göre yapılmalıdır. Statik yükün birikmesi çoğu zaman plastik hammaddeden üretilmiş ayakkabıların uzun süre kullanımlarından da oluşabilir. Kösele ayakkabı kullanmak günümüzde artık çok yaygın değildir. Ya da taban iletkenliği yüksek olan ayak ürünleri bulmakta çük mümkün değil.

Enerjinin sağlıklı olması ve orantısız statik elektriğin toprağa aktarılması için ayakkabı seçimi, toprağa basmak ve abdest almak etkili olabilir.

Suyla veya teyemmüm olarak bilinen toprakla abdest almak, özellikle elektriğin yüksek toplandığı noktaların rahatlamasını sağlar. Dirsekler, ayaklar, başın üst kısmının suyla temas ettirilmesi enerji giriş- çıkış alanlarının rahatlamasını sağlayacaktır.

Statik Elektriğe Karşı Alınacak Önlemler Nelerdir?

Statik elektrik nedir? Zararları ve alınacak önlemler arasında banyo yapmanın etkisinden söz edebiliriz. Zira en hızlı ve kolay şekilde bedenin rahatlamasını ve enerjisel olarak dengelemeyi sağlayacaktır.

Duş almanın, bedendeki birikmiş elektriğin atılmasında etkin olduğu belirtilir. Bunun yanı sıra;

  • Stres faktörünü ve oluşumunu azaltmak,
  • Toprağa basmak,
  • Güneşlenirken şezlong yerine kuma yatmak,
  • Elektronik sistem kullanımlarını azaltmak,
  • Doğal taşlardan yararlanmak,

İşe yarayacaktır. Telefonları uzun süre kullanmamak ve elektronik cihazları gereğinden fazla kullanmamak, yine statik elektrik birikmesini önleyen başlıca uygulamalar arasında yer alır.

Statik dengelemesi sağlayacak doğal taşlar piyasada birbirinden şık aksesuarlarla satışa sunuluyor. Bileklik ya da kolye kullanmak, enerji dengelemesi için ideal olacaktır.

Genellikle statik durumun düzenlenmesi için beton ya da metal nesnelere dokunmanın iyi geleceği söylenir. Örneğin duvara elleri ve dirsekleri dayamak, statik yükün toprağa aktarılmasında uygulanan yöntemlerden biridir. Elbette çıplak ayak yine beton zemine basılması gerekir.

Metal nesnelere dokunmak ise minik elektrik çarpması gibi küçük efektlerle aktarımın yapılmasını sağlar.

Statik Elektrik Zarar Verir mi?

Statik elektrik nedir? Zararları ve alınacak önlemler, kişinin daha iyi hissetmesini sağlar. Özellikle baş ağrıları ve boyun ağrılarının giderilmesi sağlanabilir Uyku kalitesinin artması için pek çok uzman metalden yararlanılmasını önerir.

Örneğin Prof. Dr. Ömer Çelakıl’ın yıllar önce bir TV programında yaptığı öneri ile uyku kalitesini artıran pek çok kişi olduğu söylenir. Uyku sorunları olan kişilerin yataklarının alt kısmına ve tam ortaya uzun demir koymalarını önermiştir. Bu hem statik elektrik hem de kaliteli uyku, rüya kalitesi için etkili yöntemlerden biridir.

Günümüzde pek çok yatak sistemi, bazalarında metal destekleri ile üretilmekte ve bu da beden sağlığını olumlu yönde etkilemektedir. Bedendeki yükün aktarılması açısından boyasız metal kullanılması daha etkili olacaktır.

Bedenden uzun süre atılmayan statik elektrik mide bulantısı ve kusmalara dahi neden olabilir. Gözlerin beyaz kısımlarında sararma ve özellikle damakta kuruluğa neden olabilir. Kollar, dirsekler ve eklemlerde sızı oluşmasına neden olabilir.

Güçsüzlük ve kaslarda ağrılar görülebilir. Göz kararması, tansiyon sorunları gibi olumsuz etkiler, uzun süreli statik yüklerde görülebilir etkilerdir. Özellikle elektrik- elektronik sektöründe çalışan insanlarda kronik yorgunluk görülmesi çok normaldir.

Halk arasında en yaygın tekniklerden biri de ayran içilmesidir. Prebiyotik etkisi ve içerikleriyle ayran ve yoğurdun “zehir atıcı” etkisi olduğu düşünülür. Yine potasyum zengini muz tüketmek, pek çok olumsuz etkinin bedenden rahatlatılmasını sağlar.

Beden yüzeyindeki ağır metal etkilerinin atılması, statik elektriğin yok edilmesi için de arada bir banyoda sirke uygulamak, enerji toplama açısından faydalı olacaktır. Özellikle elma sirkesini, su ile çözelti haline getirerek baş kısmından aşağıya doğru dökmek, tazelenmeyi sağlayacaktır.

Statik Elektrik Zararları Nasıl Geçirilir?

Statik elektrik nedir? Zararları ve alınacak önlemler arasında stres faktörünün mümkün olduğunda azaltılmasından bahsedilebilir. Hem fiziksel stres hem mental stres faktörünün azaltılması, elektronik aygıtlardan yayılan statik yükün fazla çekilmemesi için de ideal bir tekniktir. Bunun için pek çok insanın kaktüs kullandığını biliyor muydunuz?

Genellikle dikenli kaktüsün, statik elektriğin etkilerini azalttığı söylenmektedir. Evsel enerji düzenlemesi için pek çok uygulama önerisi bulunur. Bu etkileri azaltmak, bireylerin de daha rahat yaşamasını destekleyecektir.

Düzenli banyo ya da duş almak, abdest almak ve toprağa basmak gibi pratik uygulamalarla konforlu şekilde gündelik yaşama devam edilebilir.

Statik Elektriklenme Neden Olur?

Statik elektrikten kaynaklı elektriklenme, pek çok kişide ve pek çok durumda görülebilir. İnsanlar arasında dahi temas ile elektriklenme olabilir. Kapı kolları bazen sandalyeye oturmak için metal kısmına dokunulduğunda ya da saçları tararken dahi elektriklenme görülebilir.

Vücutta fazla biriken elektriğin boşalması durumudur. Bunun nedeni bilimsel olarak henüz ispatlanmamış bir durumdur. Neden kaynaklandığı bilinmiyor. Elektronik cihazlar, yüksek gerilim hatları, elektromanyetik cihazlar gibi pek çok konuda bu tür etkiler görülebilir.

Bazı çalışmalara göre de bedende aşırı enerji birikmesine bağlı olarak görülebilir. Örneğin hızlı ve çok beslenilen bir öğünden sonra fazlaca enerji birikmesi olur. Bu tıpkı iftar sonrasındaki yorgunluk hali gibidir. Genel olarak durumun tanımlanması; beyinde kısa devre olarak ifade edilir.

Aşırı enerjiden ve bu enerjinin atılmamasından dolayı bu tür durumlar görülebilir.

İlginizi Çekebilir;

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver