Plt Nedir? Kaç Olmalı? | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Plt Nedir? Kaç Olmalı?

Plt nedir, kaç olmalı; trombosit olarak da tanımlanmaktadır. Kanda birçok farklı işleve sahip olan bu değerin yüksekliği ve düşüklüğü farklı risklere işaret edebilmektedir.

Plt nedir, kaç olmalı; trombositler kan içerisinde yer alan pulcuklar olarak da terimsel açıklanabilmektedir. Bu trombositlerin kemik iliği tarafından üretildiği bilinmektedir. Değerlerde meydana gelen çok hızlı yükselişlerin ya da çok hızlı düşüşlerin büyük sorunlara işaret edebilecek nitelikte olduğunun da unutulmaması gerekmektedir. Bu nedenle vücudun tüm fonksiyonlarını etkileyebilecek niteliktedir.

Trombosit Görevleri Nelerdir?

Plt nedir, kaç olmalı; kan damarlarında meydana gelen hasarların onarılması konusunda çok büyük bir öneme sahiptir. Kalp ve damar rahatsızlıkları yaşayan kişilerin tahlillerde genelde Plt değeri bakımından referans aralığının dışında bir duruş sergilediği görülmektedir. Trombositin aynı zamanda bağışıklık sistemi üzerinde de çok büyük bir etkisi bulunmaktadır. Bağışıklık sisteminde meydana gelen dengesizlikler ve sürekli olarak bir hasta olma hali içerisindeyseniz sorunun kan değerlerinizde yaşanan sorunlardan kaynaklı olabileceğini de unutmamanız gerekiyor.

Trombosit seviyesinin düşük olmasının kişilerde meydana gelen yaraların iyileşmesinde de sorunlara sebebiyet verdiği görülmektedir. Hatta ilerleyen aşamalarda kanayan yaraların durmasına dair de sorunların yaşanabildiği görülmektedir. Plt nedir, kaç olmalı; sağlıklı bir bireyde normal değer aralığının 150.000 ile 450.000 ml olduğu görülmektedir. Bu değerler üzerinde birçok farklı unsurun etkisi vardır.

Kan Değerleri Üzerinde Stresin Etkisi Nedir?

Plt nedir, kaç olmalı; referans değer aralığı olarak da belirtilmiş olan bazı aralıkların dışına çıkılmasının her zaman bir hastalığın habercisi olmayacağını bilmelisiniz. Kan değerlerinde yaşanan değişimlerin sadece bir önceki gün ve kanın verildiği gün kişilerin içerisinde bulundukları stres nedeni ile de ortaya çıkabileceği bilinmektedir. Bu stresin referans değer aralıklarına ilişkin sorunları da beraberinde getirebildiği açıklanmıştır. Bir tanı koymadan önce doktorların kan tahlillerini belirli aralıklar ile tekrarlama ihtiyacı hissetmesinin de temel nedenlerinden biri budur.

PLT Değer Düşüklüğü Hangi Durumlarda Ortaya Çıkar?

PLT değerinde meydana gelen düşüşlerin farklı kan değerlerine bağlı olarak meydana gelebildiği bilinmektedir. Örneğin kanda yaşanan B12 eksikliğinin belirli bir sınırın üzerine çıkması durumunda, PLT değerinde de dengesizlikler yaşanabilmektedir.

  • Yeni kan nakli olan kişilerde de bu tür sorunlar ve kan değerlerinde yaşanabilecek olan sorunlar olasıdır.
  • Gebelik sürecinde kadınların kan değerlerinde dengesizliklerin olması oldukça normaldir. Bunun kronik hale gelmesi bebeğin gelişimi üzerinde olumsuz bir etki de ortaya koyabilmektedir.
  • PLT değeri bakımından incelemeler yapıldığı zaman dikkate alınması gereken bir diğer husus da kemoterapidir. Kemoterapi de kan değerlerinde büyük dengesizliklere neden olabilir.

Herhangi bir sağlık sorunu hissetmeseniz dahi düzenli aralıklar ile kan değerleriniz üzerinden kontroller yaptırmanız gerekmektedir. Bu şekilde bir rahatsızlık varsa bunun daha üst bir raddeye ulaşmasına fırsat vermeden tedavi süreci başlayacaktır. Rutin kontrollerinize kan tahlillerinin de eklenmesini talep etmelisiniz.

İlginizi Çekebilir;

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver