İçindekiler
Bebeklerden yetişkinlere kadar her insanı etkileyen sık görülen pamukçuk nasıl geçer sorusuna yazımızda yanıt vererek konu ile ilgili önemli bilgilere değiniyoruz.
Pamukçuk ağızla boğazda oluşan ağrılı enfeksiyondur, bağışıklık sisteminin zayıf insanlar da görülür. Sigara kullanımı en önemli nedenleri arasında yer alır. Ağız içi, dudaklar en sık rastlanan bölgelerdir candida türevi mantarlara bağlı gelişir. Görünümü alt dokuya yapışık olmayan beyaz süt kesiği şeklindeki plaklar olarak tarif edilebilir.
Pamukçuk Neden Olur?
İnsan vücudunda sayısız bakteri ve mantar bulunur, mikroorganizmalar doğumda ya da bebeklik sürecinde vücuda girer bağırsakla ağız florasının parçasını oluşturur. Zararsız mikroorganizmalar bağışıklık sistemi ile vücuttaki zararlı mikropların çoğalmasını önler.
Candida grubu maya mantarlarına bağlı olarak gelişen pamukçuk nasıl geçer sorunu yaşayanlar için cevaplandırılması gereken sorudur. Problemin görülme nedeni zayıflayan bağışıklık sistemidir bunun yanı sıra ateşli hastalıklar, eksik ağız hijyeni, protez kullanımı, şeker içerikli beslenme, hatalı beslenme alışkanlığı, tütün kullanımı gibi birçok sebep sayılabilir.
Diyabet hastalığı, enfeksiyonla böbrek hastalıkları, ağız kuruluğu, kemoterapi radyoterapi süreçleri, antibiyotikler ile kortizon ilaçların kullanımı pamukçuğun gelişimini etkiler. Yenidoğan döneminde bulaşma riski doğum kanalından kaynaklanır.
Pamukçuk Belirtileri Nelerdir?
Tıbbi olarak oral candidiasis halk dilinde pamukçuk ağız içindeki mantar enfeksiyonudur belirtileri gerek ağızda gerekse boğaza rahatsızlığa neden olur. Yanaklarda, dilde, diş etlerinde, yumuşak damakta süt kesiğini andıran düzensiz şekillerde plaklar şeklinde görülür.
Üzerinde çubuk şeklinde beyaz- sarı ya da düz tortular gözlemlenir muayene de elle dokunulması durumunda dokudan rahatlıkla ayrılır, kırmızı parlak alan olarak görülür. Dil üzerinde çevre dokuya göre daha kabarıktır yemek yerken, konuşurken batma hissi, yanma, ağrı yaşanır aynı zamanda tat alma bozukluğu görülebilir.
Ağızda mantarlar çoğaldığından dolayı ağız kuruluğu oluşur ağır enfeksiyonlar durumunda yutma zorluğu yaşanır. Ağız mukozası kızarırken ağız köşelerinde çatlaklar oluşur. Pamukçuk nasıl geçer; Belirtiler herkes de farklıdır teşhis konulduktan sonra uygun tedavi başlatılır, mantar karşılığı ilaçlar kullanılır.
Pamukçuk Tedavisi Nasıldır?
Bağışıklık durumu, yaş, lezyon şiddeti gibi etkenler dikkate alınarak pamukçuk tedavisi planlanır. Pamukçuk nasıl geçer bakıldığında hem evde hem de doktor kontrolünde tedavinin söz konusu olduğu görülür.
Mantar ilaçları yaşa göre reçete edilebilir ayrıca pastil, gargara ya da hap şeklinde birkaç hafta ilaç kullanımı söz konusudur. Çoğunlukla kendiliğinden geçer ama evde yapılabilecek bazı uygulamalarda vardır;
- Ağız hijyenine mutlaka dikkat edilmeli.
- Mümkün olduğu kadar şeker kullanılmamalı. Bikarbonatla antiseptik içeren gargara kullanılmalı.
- Bebeklerde biberon emzik, protez kullananlarda protez temizliği özenli olmalı.
Yetişkinler hastalık tedavisi sürecinde alkol ve tütün kullanmamalı, doktor önermediği sürece antibiyotik tercih etmemeli. Astım hastalarının kullandığı inhaler temizlenmeli, probiyotik takviyeleri ile zengin beslenme planı oluşturulmalı.
Pamukçukla savaşmanın en önemli yollarından biri ağız hijyenini olduğundan günde en az iki kez dişlerinizi fırçalayın, diş ipi kullanarak diş aralarını temizleyin. Çünkü fırça ve diş ipi kullanımı ağız içindeki mantarın kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir. Günde birkaç kez ağızınızı tuzlu suyla çalkalamak, mantarların büyümesini sınırlayabilir.
Tedavide diyetin rolü de önemlidir. Şekerli ve mayalı yiyeceklerden kaçının çünkü bunlar mantar enfeksiyonunun büyümesini teşvik edebilir. Ayrıca probiyotik içeren gıdalar tüketerek bağırsak sağlığınızı iyileştirirken bağışıklık sistemini güçlendirebilirsiniz.
Pamukçuk Kendiliğinden Geçer Mi?
Kendiliğinden geçme olasılığı yüksek olmasına rağmen çoğunlukla tedavi gerekir. Sağlıklı yaşam tarzı ağız içi hijyen ve önerilen ilaçları kullanmak tedavide etkilidir. Çoğu zaman altta yatan farklı bir sağlık sorunu neden olabilir bu yüzden belirtilerin devam etmesi durumunda uzman desteği şarttır.
Pamukçuk nasıl geçer bağışıklık sistemi zayıf olanlar, kronik sağlık sorunları bulunanlar, uzun süre kortizon ya da antibiyotik ilaç kullananlar açısından cevap bulmalı. Tedavi edilmediğinde daha kötüye gidebilir aynı zamanda tekrar eder.
Bağışıklık sistemi güçlendirilerek kolaylıkla gelişimi önlenir, vitamin mineral açısından zengin olan sebze meyvelerin taze olarak tüketilmesi, yeterli fiziksel aktivite, dengeli uyku, günlük 2 litreden fazla su tüketimi gibi konulara dikkat edilerek önlenmesi mümkün.
Yetişkinlerde pamukçuk kendiliğinden geçebilirken bebeklerde durum farklıdır, pamukçuk oluştuğunda tedavi edilmesi gerekir bunun için pamukçuk damlası olarak adlandırılan ilaç kullanılır. Bebeklerde çoğunlukla annenin göğüs ucundaki enfeksiyon sebep olarak görülür. Bundan dolayı anne göğüs ucu bakımına özen gösterip temiz tutmalı bebeğin kullandığı emzik ve biberonlar sık sık steril edilmelidir.
Doktora Başvurmadan Önce Hangi Adımlar İzlenmeli?
Pamukçuk belirtileri görülmeye başlandığında doktora başvurmadan önce bazı adımlar izlenebilir. Bunların izlenmesi pamukçuk nasıl geçer sorusuna cevap niteliğini de taşır. Ağız içerisinde yanma ya da ağrı gibi belirtiler olduğunda lezyonlar gözlemlenmeli.
Bağışıklık sistemi baskılanmış ya da kronik hastalığınız varsa risk oranınız yüksektir bundan dolayı risk faktörlerini değerlendirmelisiniz. Reçetesiz satılan mantar karşıtı ilaçlar ile evde tedavi denemeleri yapabilirsiniz ancak yan etkileri olduğunu unutmayın.
Enfeksiyonu rahatlatmak için ağız hijyeninize dikkat ederek temizliğini düzenli olarak yapın, gargara kullanın. Belirtilerin devam etmesi, şiddetinin artması izlediğiniz adımlara rağmen devam ediyorsa tanı koymak aynı zamanda uygun tedaviyi belirlemek için doktora başvurarak gerekli incelemeleri yaptırın.
Semptomların 2 haftadan fazla sürmesi durumunda kesinlikle doktora başvurmak zorundasınız. Kontrole gitmeden önce belirtilerin başlangıç tarihi ve süresini not edin, şiddetini, hafifletmek için yaptıklarınızı, kullandığınız ilaçlarla takviyeleri doktorla paylaşın.
Muayenenin ardından uzman hekim nedeni belirlemek için çeşitli testler yapar, mantarın büyümesini durdurmak adına antifungal ilaçlar ile tedavi süreci başlatılır ve 2 hafta gibi bir zaman içerisinde iyileşme söz konusudur.
Pamukçukla Başa Çıkmak İçin Doğal Çözümler Nelerdir?
Doğal yöntemler kullanılarak pamukçukla başa çıkılabilir. Sindirim sisteminin dengesini korumaya yardımcı olan yararlı bakteriler içeren kefir, yoğurt, fermente sebzeler gibi gıdalar tüketilerek bağırsak fil olası dengelenir bu sayede oluşum önlenir.
Doğal olarak antifungal özelliğe sahip olan kokos yağı semptomların hafifletilmesi aynı zamanda mantarın büyümesini kontrol altına almak için günde birkaç kez kullanılabilir. Ağız içerisindeki tahriş nane çayı ile en az seviyeye indirilir.
Tuzlu su ile gargara mantarın büyümesini engellerken doğal antibiyotik ve antifungal sarımsak tüketmek ya da doğrudan uygulamak pamukçukla savaşmada son derece etkilidir. Ağız içerisindeki mantarları öldüren limon suyu su ile karıştırılarak ağızda çalkalanır.
Propolis belirtileri hafifletmek ve iyileşme sürecini hızlandırmak için uygulanabilen doğal yöntemler arasında en önemlisidir. Bir çay kaşığı karbonatı bir bardak su ile karıştırıp ağzınızı yıkadığınızda mantarı öldürebilirsiniz.
Zencefil çayı tüketerek hem bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir hem de pamukçuk semptomlarını hafifletebilirsiniz. İşlenmiş ya da şekerli gıdaları sınırlamanız kontrol altına almanıza yardımcı olurken aynı zamanda lif açısından zengin sebzeleri ve meyveleri tüketmeniz bağışıklık sisteminizi destekler. Elbette ağız hijyeniyle temizliğini söylemeye gerek bile yok, bunun için dişlerinizi düzenli fırçalayın, mutlaka diş ipi kullanın.
Pamukçukla mücadelede bol su tüketmek ağız mantarının kurutulmasına yardımcı olurken antibakteriyel solüsyonlarla gerek ağızı gerekse boğazı temizlemek bakterilerin ölmesini destekler bu sayede mantar enfeksiyonunun yayılması önlenir. Aloe vera jelinin lezyonlara uygulanması durumunda belirtiler ciddi anlamda hafifler.
Yorum Yapılmamış