Nas Suresinin Özellikleri Nelerdir? | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Nas Suresinin Özellikleri Nelerdir?

Toplamda 6 ayetten oluşan Nas suresi adını her ayetin sonunda geçen Nas kelimesinden almaktadır. Anlamı “insan” olan surenin konusu kötü insanların ve cinlerin vesveselerinden sadece Allah’a sığınmak ve ondan yardım istemektir. Yüce Allah kullarını en iyi işiten ve kalplerini en iyi bilendir. Mekke’ de indirilmiş olan sure indiriliş sırasına göre 21. sırada, Kur’an-ı Kerim’de ise 114. ve son suredir. Nas kelimesinin diğer anlamı da “tekrarlanan” dır. Nas suresinin özellikleri arasında her ayetin sonunda Nas kelimesinin geçmesidir. Felak suresinin devamı niteliğinde indirilmiştir.

Nas Suresinin Açıklaması Nedir?

İslami yorumlarda Nas kelimesinin iki anlamına yoğunlaşılmıştır. Biri Peygamberimizin ve Allah’ın sözü anlamı diğeri ise insandır. İnsanın başına gelen ve gelebilecek türlü zorluklardan, vesvese ve korkudan Allah’a sığınılmasını öğütleyen suredir. Felak suresinin ardından 21. Sırada indirilmiştir. Kuran’da ise son yani 114. Sure olarak Nas suresi bulunur. Felak ve nas sureleri genelde birlikte okunur. Beş vakit namazlarında da okunmalıdır. Nas suresinin özellikleri ve manası cinlerin ve insanların, yine insanlarda yaratacağı korku ve huzursuzluktan sadece Allah’a ibadet ederek kurtulacaklarıdır.

Nas Suresi Ne Zaman Okunur?

Müslümanlar için çok önemli olan Nas suresi beş vakit namazlarda okunabilir. Gece yatmadan önce Nas suresini okumak insanın içindeki huzursuzluğu ve vesveseleri kovar. Nas ve Felak sureleri şeytanın şerrinden ve cinlerin türlü kötülüğünden insanları korumaktadır. Nas suresinin özellikleri arasında Medine’de indirilmiştir ve toplam 6 ayet olması bulunur.

Nas Ne Demek Sorularla İslamiyet?

Nas suresinde her ayetin sonunda “Nas” kelimesi geçtiğinden adını buradan almıştır. Kelimenin kökü nevs yani harekettir. “Nas” kelimesi de çoğul anlamdaki “insan” anlamı taşır. Nas suresinde de insanların, insanlara ve cinlere karşı Allah’a sığınmaları ve yaratacakları kötülüklerden korunmak için okumaları öğütlenmektedir. Gece yatmadan önce Felak ve Nas suresini okumak içinizin ferahlamasına ve sıkıntılarınızdan arınarak uykuya dalmanıza vesile olur. Namazlarda okunması gereken sureler arasında Nas ve Felak da yer alır. Nas suresi Felak’tan sonra devam niteliğinde indirilmiş Kuran’daki son yani 114. suredir.

Nas Suresinin Mucizevi Özellikleri

Şeytandan ya da kötü niyetli insanlardan Allah’a sığınılması gerektiğini ifade eden nas suresinde geçen kelimeler Müslümanlara korunma konusunda yol gösterir. İlk ayette yer alan kelimeler Müslümanların her gün zikrettiği hayatının en önemli parçası haline gelmiş durumda.

Yapılan dualarda Allah’a olan güven ve bağlılık öne çıkarılır. Naz Arapçada insanlar anlamına gelir dolayısıyla duanın fazileti insanoğlunu düşmanlardan korunmayı sağlayan özelliğidir. Sadece Allah’ın gücüne ve kudretine sığınarak her türlü şerden korunmanın mümkün olduğunu gösterir.

Kısa bir ayet olmasından dolayı kolay ezberlenir dolayısıyla her yaştan mümin rahatlıkla okuma şansına sahip. Birçok mucizevi özelliği olduğu bilinir;

  • Özellikle ilk 3 ayet şeytanla birlikte insan nefsinden ve vesveseden korur.
  • Her ayette Allah’ın gücü ve kudreti ifade edilerek buna sığınılması gerektiği anlatılır.
  • Fiziksel ve ruhsal koruma sağlamasının yanında aynı zamanda tüm tehlikelere karşı da etkili bir savunma gücüdür.
  • Tek başına okunabildiği gibi diğer surelerle birlikte de okunabilir.

Nas suresinin etkileri hem Kur’an-ı Kerim’de hem de çeşitli hadislerde yer alır. Peygamber efendimiz özellikle şeytanı şerrinden korunmak için okunmasını tavsiye etmektedir. Ancak Kur’an-ı Kerim’in tamamında olduğu gibi nas suresinin de bir okuma adabı vardır.

Her ne kadar gün içerisinde istenen anda okunsa da özellikle sabah ve akşam namazlarından sonra okunması çok daha muktedirdir. Kıbleye dönerek huzurlu bir ortamda abdestli şekilde dikkatlice okunmalıdır. Birçok Müslüman tarafından Allah’a yönelme bununla birlikte manevi koruma bulmayı öğrettiğinden dolayı zikir pratiği olarak da okunur.

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver