Nas Suresinin Anlamı Nedir? | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Nas Suresinin Anlamı Nedir?

Nas suresi Kuran’ın 114. ve sonuncu suresidir. 6 ayet olarak indirilmiştir. Nas kelimesinin anlamı “insan” dır.  Nas ve Felak sureleri genellikle birlikte okunmaktadır. Nazara karşı sıklıkla okunur ve namazlarda da okunan sureler arasında yer alır. Nas ve Felak surelerine Muavvizeteyn denilmektedir. Nas suresi, insanları kötülüğe ve sinsiliklere sürükleyen insan ve cinlere karşı Allah’ın öğütlerini içermektedir. Nas suresinin anlamı nedir sorusunun kelime anlamı olarak cevabı “insan” olarak bilinmektedir.

Felak ve Nas Suresi Anlamı Nedir?

Nas suresinin kelime anlamı “insan” Felak suresinin kelime anlamı ise “sabah aydınlığı” dır. Bu iki suresinin konusu başımıza gelebilecek olan kötülüklere karşı Yüce Allah’a sığınmak ve kötü varlıkların şerrinden O’na sığınmayı içermektedir. Nas suresinin anlamı nedir; “İnsanlar ve cinlerin, iyi insanların kalplerine soktuğu vesvese ve şeytanların şerrinden Allah’a sığınırım” şeklindedir. Felak ve Nas suresi birlikte Kur’an-ı Kerim’in üçte birine denk gelen faziletli surelerdir. Koruyucu ve şifa veren faziletleri de bulunmaktadır. Her namazdan sonra ve yatmadan önce mutlaka okunması gerektiği vurgulanır.

Nas Suresi Ne Kadar Okunur?

Kötülüklerden ve vesveselerden Allah’a sığınmayı öğütleyen Nas suresini peygamber efendimizin yatmadan önce her gece okuduğu rivayet edilir. Nas suresinin anlamı nedir, insan ve cinlerin kalplere sokacağı kötülük ve vesveselerden Allah’a sığınmak ve ondan merhamet beklemektir. Nas suresinin günde 21 kere veya 7 kere okuyan kişilerin vesveselerinden kurtulduğu ve evhamlarının azaldığı vurgulanmıştır.

Nas Suresi Vesveseye İyi Gelir Mi?

Vesvese ve türlü sıkıntılardan kurtulmak için gece yatmadan önce ve beş vakit namazlarında Nas ve Felak suresinin okunması tavsiye edilir. Peygamber efendimizin de her gece yatmadan önce mutlaka okuduğu rivayet edilmiştir. Vesveselerden korunmak için Allah’a sığınmak ve bolca adını zikretmek gerekir. Nas suresi hem insanların hem de cinlerin şerrinden iyi insanların Allah’a sığınarak kurtulmasını öğütleyen Kuran’ın son suresidir. Kuşku ve sıkıntı, huzursuzluk gibi olumsuz hissiyata düşen müminler Allah’a ibadet ederek ferahlığa kavuşur. Yüce Allah insan kalbinin en yakın şahididir ve kullarının dileklerini en iyi bilendir.

Nas Suresinin Konusu Nedir?

Pek çok fazileti bulunan sure, adını ayetlerde tekrarlanan ve insanlar anlamındaki nas sözcüğünden almaktadır. Yaratılanların şerrinden Allah’ın sığınmayı anlatmaktadır. İnkarcılar, kıyameti yalanlayanlardan O’nun rahmetine sığınılması gerektiğinden söz eder. Kötülüğe çeken insanlar ile cinlerin kötülüklerinden Rabbimize sığınarak kurtulacağımızı anlatır. Müminlere tuzaklardan korunmada göstericidir.

İlk ayetlerde insanın rabbin sadece Allah olduğu vurgulanırken sonraki ayetlerde vesveseden kurtulma için O’na sığınılması gerektiği bildirilir. İniş sırası 21 olan sure her zaman okunabilir. İnsanı içine düştüğü şüphe, kuruntu, tereddüt halinden kurtarmaktadır. Kur’ an-ı Kerim’ den okunacak ise abdeste alınmalıdır. Ezberden okumalarda abdestsiz dua yerine okunabilir.

Nas Suresi Nazarı Önler Mi?

Mümini tüm kötülüklerden muhafaza eden Nas suresi nazara karşı da etkilidir. Peygamberimizin geceleri yatmadan önce ve hasta olduklarında okuduğu sure nazarı uzaklaştırır. Diyanet kaynakları, Hz. Muhammed’ in nazar karşısında bu sureyi okuduğunu aktarmaktadır. Ayrıca Müslümanlara tavsiye ettiği açıklanmaktadır. Allah’ın yarattıklarının şerrinden korunmanın yine O’na sığınarak kurtuluşa erilebilir.

Uyumadan önce elleri açarak sureyi okumak, peygamberimiz gibi vücudun ön tarafını mesh etmek gerekir. Sünneti yerine getirme manevi huzur ila kötülüklerden korunma sağlar. Surenin kötülüklerden korumanın yanında şifa dağıtır. Namazlardan sonra okunmaktadır. Okuyan kişiyi şerden korumaktadır. Sürekli okuma alışkanlığı edinenler sağlıklı olurlar. Üzüntü, sıkıntı, kederden kurtulma amacıyla süreyi okuyabilir. 7, 21, 41 gibi belirli sayılarda okumanın daha etkili inanılır.

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver