İçindekiler
İslam dini taklit etmeyi yasaklayan bir dindir. Diğer dinlerde ve kültürlerde yer alan davranışları onlara benzemek amacı ile uygulamak dini açıdan sakıncalı ve yasaktır. Diğer dinler için özel ve önemli olan günleri onlar gibi geçirmek caiz değildir. Yılbaşı Hristiyan inanışta Hz. İsa’ nın doğum günü olarak kabul edilir ve özel olarak kutlanır. Bu nedenle Müslümanlıkta yeni yıl için kutlama yani yılbaşı kutlaması caiz değildir. Farklı bir din için özel olan yılbaşı gecesinde onlar gibi hindi yeme, çam ağacı süsleme, çeşitli oyunlar oynamak doğru değildir. Hindi Müslümanlara helal olan bir yiyecektir fakat yılbaşı gecesi yenirse, tüketilme amacı yüzünden mekruh duruma gelir.
İslam Dininde Yılbaşı Kutlamak Günah Mıdır?
Yeni yıl için sevinmek, kişileri tebrik etmek dini açıdan sorun yaratmaz. Dinimizde caiz olmayan özel olarak yılbaşı gecesi için hazırlıklar yapmak, Hristiyan adeti olan bazı davranışları sergilemektir. Müslümanlık’ ta yeni yıl için tebrik ve iyi niyet dile getirmekte bir mahsur yoktur. Müslüman için yeni yılda caiz olmayan davranışlar:
- Hristiyanlar gibi yılbaşı için özel yemekler hazırlama,
- Çam ağacı veya evleri süsleme,
- Tıpkı Hristiyanlar gibi yılbaşı gecesinin özel ve önemli olduğuna inanma ve her zamankinden farklı olarak etkinlikler yapma.
- Piyango, tombala ya da kart oynama, bu tür oyunlar İslam dininde kumara sayıldığı için zaten haramdır.
Bunlar dışında yeni yılınızı kutlayan birine teşekkür etmek ve aynı karşılığı vermek, devlet adamlarının devletler arası ilişkiler sebebi ile yılbaşı kutlaması zaruret hali sayılır ve caizdir.
Müslümanlar Neden Yılbaşı Kutlamaz?
İslam dini kendisinden önce gelen bütün dinlerin uygulamalarını kaldırmıştır. Dinimiz bu dinlerden olanlara saygı duymayı ve ibadetlerine engel olmamayı emreder ancak onlarla birlik dinleri için özel olan günleri kutlamayı tamamen yasaklar. Bu durumun nedeni Müslümanların diğer dinlerde olan gelenekleri devam ettirerek İslam dininden uzaklaşmasını engellemektir. Bu sebep ile Müslümanlıkta yeni yıl tebriği vardır ancak yılbaşı için kutlamalar asla yer almaz. Ayrıca dinimizde yılbaşı için özel olan ürün ve yiyecekleri yılbaşına yakın zamanlarda ticaret amacı ile satılsa da günah yardım kapsamında görerek mekruh ya da haram olarak nitelendirmektedir.
Yeni Yıl Hediyesi Almak Günah Mı?
İslam dininde hediyeleşme önemlidir. Çünkü peygamber efendimizin davranışları arasında hediye vermek ve almak vardır bu sebeple hediyeleş Müslümanlar için sünnettir. Fakat yeni yıl için hediye vermek daha çok Hristiyan inanışın bir sembol ve davranışı olduğu için onlar gibi yılbaşı gecesinde özel olarak hediye vermek doğru bir davranış olmaz. Müslümanlar yeni yılı tebrik edebilir ancak özel olarak herhangi bir hazırlık yapmak İslam alimlerine ve diğer kaynaklara göre caiz değildir. Yeni yıl hediyesi almak taklit etmek olarak görülmekte ve mekruh sayılmaktadır. Allah‘ın emirlerinde bu durum ifade edilir.
Yorum Yapılmamış