İslam dininde yas tutmak yer almaz. Kur’ an’ da ya da peygamber efendimizin sözleri içinde yas tutmanın caiz olduğunu gösteren delillere rastlanmaz. Müslüman yas tutmaz, yas tutar ise günahkâr olarak kabul edilir. Ölen kişilerin arkasından bağırarak ağlamak, ağıtlar yakmak günahtır. Vefatın ardından siyah renk kıyafetler giymek, uzun süren yas, yüksek sesli ağlamak yasaktır. Müslümanlıkta yas tutmak yasaktır, yas tutma ve ağıtlar yakarak ağlamanın vefat eden kişiye azap olduğuna inanılır.
Yas Tutmak Ne Kadar Sürer?
Akrabalarını, arkadaşlarını, dostlarını, eşlerini ve anne babalarının vefatı insanları üzer ve kendilerini bir süre her şeye kapatmalarına sebep olur. Fakat yas olarak nitelendirilen bu sürenin uzaması, sesli olarak feryat figan ağlamak ve ölümün arkasından siyahlara bürünmek İslam dininde caiz değildir. Peygamber efendimizde evlatları vefat edince üzülmüş ve ağlamıştır ancak asla sesini yükseltmemiştir.
Ölüme üzülen Müslüman elbette acısını yaşar fakat bunu aşırı kaçmadan, hareketlerini dizginleyerek yapmalıdırlar. İslam dini kadınların kocaları vefat ettiğinde kırk gün yas tutmalarına, süslenme gibi davranışlardan uzaklaşmalarına izin vermektedir. Verilen bu süre daha çok kadının tekrar evlenmek istemesinde beklemesi gereken ve evlenmeyi istediğini gösteren davranışlardan uzak durması anlamındadır. Diğer durumlarda ise İslamiyet’te yasın üç günden fazla sürmesi caiz değildir.
Yas Neden Tutulur?
Çok sevdiği birini kaybeden insanlar yas tutarlar. Fakat İslam dinini yas süresini uzatmayı, kendisine eziyet ederek (saç yolma, göğsüne vurarak ağlama) ağlamayı ve yüksek sesli ağıtları yasaklamıştır. Müslümanlıkta yas tutmak caiz değildir çünkü:
- İslam dini farklı din ve kültürleri taklit etmeyi yasaklar. Yas tutma ve bağırarak ağlama cahiliye devri adetleridir ve bu neden ile yapılması caiz değildir.
- Peygamber efendimizin sözlerinden ölünün arakasından yakılan ağıt ve yüksek sesli ağlamaların vefat eden kişiyi rahatsız ettiği anlaşılmaktadır.
- Müslüman başkasına lanet etmez ve matem tutmaz bunlar dinimizce yasaktır. Bu yasaklara uymayanlar günahkâr olurlar ve af dileyip tövbe etmeleri gerekir.
- Yas tutmamak için en büyük neden ise dinimizin yas tutmayı yasaklamıştır. Dinin emirlerine uymamak Allah‘ın emirlerine uymamak büyük günahtır.
Dinimizde Yas Tutmak Günah Mıdır?
Kayıpların arasından üzülme insan doğasında yer alan bir duygudur. Yakınlarını ya da değer verdikleri insanları kaybeden kişiler bu üzüntüyü derinden yaşarlar. Bazıları ise daha derin bir üzüntü hissederek yas tutmaya başlar. Müslüman olan kişilerin bu şekilde yas tutması doğru değildir. İslam dini matem tutmayı, dövünme ve ağıtları yasaklamıştır. Müslümanlık’ ta yas tutmak günah kabul edilir ancak sessiz bir şekilde üzüntüden dolayı ağlamanın sakıncası yoktur.
Yorum Yapılmamış