İslamiyet’in en mühim meselelerinden biri iman eden kişinin maddi ve manevi temizliğidir. Müslümanlıkta temizlik oldukça önemli bir yere sahiptir. Peygamber Efendi hadislerin sıklıkla Müslüman kişinin temizliğine vurgu yapmakta ve Allah-u Teala’nın, müminin temiz olmasını buyurduğunu belirtmektedir. Müslümanlıkta temizlik nasıl olmalı? Müslüman olan kişi nasıl temizlenmelidir.
İslam’da Temizlik Nedir?
İslamiyet’te Allah-u Teala her kuluna temiz olmasını buyurmakta ve bu temizliğin, kıyafet, vücut, kalp ve akılla sınırlandığını belirtmektedir. Müslümanlıkta temizlik maddi ve manevi olarak iki grupta uygulanmaktadır.
Maddi temizlik bedenin ve kullanılan eşyaların temizliğinden bahsederken, manevi temizlik aklın ve ruhun temizliğinden bahsetmektedir. Bir kişinin manevi temizliği maddi temizliğinden daha çok önemsenmekte ve manevi olarak temiz kişinin Allah’ın hoşnutluğunu aldığı bilinmektedir.
Kalbin saf ve temiz olması kişinin manevi ve maddi temizliği ile gerçekleşirken, manevi temizlik İslam dininde titizlikle vurgulanmaktadır. Kişinin manevi olarak temiz olması tasavvufi olarak da hoş karşılandığı gibi, Müslümanlıkta vurgulanan hususların başında gelmektedir.
Maddi Temizlik Nedir?
Maddi olarak gerçekleştirilen temizlik insan hayatında günlük yaşamını idame ettirirken uygulaması gereken temizlik türüdür. Müslümanlıkta temizlik konusunda; maddi temizliğin kişinin vücudunu ve kullandığı eşyaları konu alan maddi temizlik su ve sabun ile gerçekleştirilmektedir. Manevi temizlik gözle görülmese de maddi temizliği insanlarında görmesi ve şahit olması mümkündür.
“Ey Müslümanlar! Allah’a ibadet edeceğiniz zaman yüz, dirsek ve elleri temizleyin, baş kısmını mesh edin ve ayakları ihmal etmeyin. Yetmediğini düşünürseniz gusül abdesti uygulayın.” (Maide Suresi, 5/16)
Peygamber Hz. Muhammed, bir Müslümanın şartlar elverişli olmasa bile haftada bir kez tamamen yıkanması gerektiğini vurgulamaktadır. Bu Allah’a olan ibadetlerin gerçekleştirilebilmesi içinde şart olarak belirlenmiştir.
Manevi Temizlik Nedir?
Müslümanlıkta temizlik hakkında bir diğer konu manevi temizliktir. Manevi temizlik; Müslüman kişinin ağzından çıkan kelimeler, yüreğinde belirttiği niyetler ve en içten arzuları ile alakalıdır. Manevi temizlik yalnızca dua ve ibadet ile gerçekleştirilmekte ve doğru uygulandığı takdirde Allah-u Teala’nın hoşnutluğunu yansıtmaktadır. Kişinin manevi olarak temiz olduğu;
- Kötü konuşmamasından,
- Düşmanlık, haset, fesat düşüncelerde bulunmaması,
- Kalbini kıskançlıktan uzaklaştırmış olması,
- Kalbi temiz iyi niyetli olmasından anlaşılabilmektedir.
Yorum Yapılmamış