Müslümanlıkta Sakal Bırakmak | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Müslümanlıkta Sakal Bırakmak

Müslümanlıkta sakal bırakmak bir sünnettir. Sünnet olanı yapmak ise helal ve sevaptır. Ancak sakalın bırakılmaması da günah değildir. İslam dini sakal bırakmayı farz olarak değil sünnet olarak belirtmiştir. Sakal erkeklerin yüzlerini çıplak olarak ortaya çıkarmayan onları saklayan bir olgudur. Kuran-ı Kerim’de sakal hakkında hiçbir yönlendirici unsur yoktur. Kuran’da sadece bir kez geçer o da Hz. Musa ve kardeşi Harun ile ilgilidir.

Müslümanlar Neden Sakal Bırakır?

Sünnet, Hz. Peygamberimizin hayatı ve konular hakkında söylediği sözlerdir. Bu sözlere uyulması İslam peygamberinin izinden gitmek gibi bir durumdur. Müslümanlıkta sakal bırakmak da öncellikle sünnet olduğu için yapılır. Ama tabiki hiçbir hareket öylesine değildir. Erkek ve kadının ayrı fıtratları vardır.

Kimi konularda erkek kadından kimi konularda ise kadın erkekten üstündür. Sakalda erkeğin fıtratında bulunan bir olgudur. Sakalın bırakılması hem sünnet yolunda ilerleme hem de fıtrata uygun olarak davranmayı temsil eder. Fakat Müslümanlıkta sakal bırakmak popüler yaşamda var olan tuhaf şekillere girilmemelidir. Özellikle gayrimüslim insanlarda var olan bir görünüş tarzından uzak durulmalıdır. Bu durum mantığa da uymayan bir olgudur. İslam peygamberinin sünneti ile sakal bırakılıyor ve müslüman olmayan kişilerin görünüşüne benzetilmesi güzel bir durum değildir.

Jiletle Tıraş olmak Haram mı?

Sakal tıraşı konusunda Kuran-ı Kerim’de herhangi bir ayet yoktur. Ancak bazı durumlar var ki kişi kendi haram olup olmadığını kavrayabilir. Kadın ve erkek birbirlerine benzememeli ve kendi fıtratlarına uygun olarak hareket etmeleri gerekir. Bu nedenle erkeğin yüzünü jiletle alması haramdır. Çünkü jilet yüzde bulunan sakalları tamamen keser bu durumda erkeğin yüzü kadının yüzü gibi tertemiz olur. Sakal tıraşının bu şekilde olması çalışılan iş durumundaki zorunluluktan ötürü sorun olmaz.

Sakal Bırakmak Farz mı?

Erkeklerin sakal bırakması konusunda farz olarak belirtilen bir durum yoktur. Hz. Muhammed (sav)’in sakallarını bir miktar uzun bırakmasıyla ve ondan daha çok kısaltmamasıyla diğer Müslümanlarda bu şekilde yapmışlardır. Peygamber efendimizin hayatını örnek alarak sevap işlerler. Allah (c.c) hiçbir şeyi boş yere yaratmamıştır her varlığın fıtratı kendine özgüdür bir erkek kadına, bir kadın erkeğe benzememelidir.

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver