Müslümanlıkta Mezar Taşı | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Müslümanlıkta Mezar Taşı

İslam inancında bir kişi öldüğünde, dinin hükümlerine göre toprağa kavuşturulması beklenmektedir. Bu konu ile alakalı hadis ve ayetlerde kişinin topraktan geldiği ve toprağa gideceği şeklinde tasvirler yer almaktadır. Bu yüzden Müslümanlıkta biri öldüğünde, gömülmekten başka defin yöntemi dinen hoş karşılanmamaktadır. Müslümanlıkta mezar taşı ile alakalı belirtilenler nedir?

İslam’da Mezar Taşı Nasıl Olmalı?

İslam dinini açıklamakla yükümlü alimler, mezarın topraktan yüksek olmasının dinen kabul görmediğini ve put olarak nitelendirildiğini belirtirken, aynı zamanda yerle bir olmasının kabirin üzerine oturulmasına, çiğnenmesine sebep olacağından ölüyü rahatsız etmek olarak değerlendirmektedir. Bu sebeple ölen Müslüman’ın kabri yerden çok olmamak kaydı ile yükseltilmeli ve alçak bir duvar örülmesi caiz olarak nitelendirilmektedir. Allah‘ın emirleri önemlidir.

Müslümanlıkta mezar taşı; işlemesiz ve süslemesiz olmak zorunda, ilerde bir vakit taşın yere düşüp ayaklar altına serilme olasılığına karşın üzerine ayet dahil yazılmaması gerekmektedir. Bu durumda mezar taşına yalnızca ad, soyadı, doğum tarihi ve ölüm tarihi yazılmalıdır. Bu sayede ölen kişinin gömüldüğü yer işaretlenmiş olacak ve kabri başında dua etmek isteyenler aramak zorunda kalmayacaklardır.

Müslümanların Mezarları Ne Yöne Bakmaktadır?

Müslüman kişinin mezarı; şatafatsız, süslemesiz, sade ve mütevazı olmak durumunda, mezar yapımı için tercih edilen malzeme için bütçe ayırılmadan basit bir şekilde tamamlanmak zorundadır. İslam dininin mezarlığı sade olmak koşuluyla intizam sahibi olmak konusunda örnek durumda bulunmalıdır.

Müslümanlıkta mezar taşı sade olmak kaydı ile kabrin yerini belirtmek açısından tercih edilebilmekte ve mezarın yönünün muhakkak kıbleye dönük olması gerekmektedir. Aynı şekilde ölen kişi mezara konulduğu vakit üzeri toprak örtülmeden önce yüzü kıbleye çevrilmektedir.

Mezar Taşı Ne Zaman Yapılır?

Kabir üzerine bina tarzı kubbeler oluşturulması ve mescitler yapılmasını peygamber efendi Hz. Muhammed yasak kılmıştır. Üstelik Hz. Ali’yi görevlendirerek Medine’deki tüm put şeklinde yapılmış yüksek kabirleri yerle bir etmesini emretmiştir.

Kabrin yerini belirtmek amacı ile son derece basit hatta sıvasız bir duvar örülmelidir ve süslemeden kaçınılmalıdır. Mezarın üzerine yapılan süslemenin ölüye de Allah’a da bir yararı yoktur.

Bu sebeple mezar yapımında kullanılan malzemelere masraftan kaçınılmalıdır. Günümüzde mezarlar defin sonrası bir tahta ile işaretlenmekte, 91 gün sonra mermer bir mezar taşı yaptırılabilmektedir.

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver