Müslümanlıkta Mesih İnancı | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Müslümanlıkta Mesih İnancı

İslamiyet peygamberlerine çok sayıda vasıf yüklemiş ve Allah’ın adına elçilik yapmasını istemiştir. Tüm hak dinlerde olduğu gibi Müslümanlıkta da Hz. İsa’nın Mesih olduğu kabul edilmekte ve Müslümanlıkta Mesih inancı yer almaktadır. Kur’an-ı Kerim’in Meryem Suresinde 19. Ayet uyarınca; melek Meryem’e ben sadece sana temiz, tertemiz bir oğlan bağışlamak için Allah tarafından görevlendirildim diye belirtmektedir.

Kur’an’a göre Mesih Kim?

Mesih; Mesh edilmiş, kutsal kılınmış anlamına gelen bir terimdir ve Hz. İsa Kur’an-ı Kerim’de de yer aldığı üzere Mesih olarak kabul görmektedir. Kur’an-ı Kerim’de Mesih ile ilgili belirtilen tüm özellikler İsa Peygamberin bahsettikleri ile örtüşmektedir.

Müslümanlıkta Mesih inancı kıyamette gelerek kaosu durduracağına yönelik inanıştan gelmekte ve bu sebeple büyük önem kazanmaktadır. Mesih, tertemiz anlamına gelen bir kelimedir.

Hz. İsa kendi hakkında bahsettiği ayetlerde; Allah’ın kulu olduğunu, kitabı yayması için Allah tarafından görevlendiğildiğini ve peygamber olduğunu, Allah’ın mübarek kıldığını, doğum günü, ölüm günü ve diriliş gününde selamının üzerinde olduğunu bildirmektedir.

Mehdi ve Mesih Aynı Kişi Mi?

Mesih, kutsal yağlar ile mesh edilmiş, tertemiz olmuş Allah’ın sevgili kulu anlamına gelmekte olan bir kelimedir. Mehdi ise; kıyamet vakti deccal ile savaşmaya gelecek olan, kaosu sonlandıracak kişi maksadıyla anılan bir kelimedir. Kur’an-ı Kerim’de belirtildiği üzere Mesih, Hz. İsa’dır. Aynı şekilde kıyamette Deccal karşısına çıkarak onu bozguna uğratacak olan kişide Hz. İsa’dır. Peygamber İsa; Allah’ın buyurması üzerine hastalıklara çare olmuş, körleri iyileştirmiş, tüm pisliklerden uzak olarak tanımlanmaktadır. Müslümanlıkta Mesih inancı söz konusu olduğunda akla gelen ilk isim bu sebepten ötürü Hz. İsa’dır.

Mesih’in Kur’an’daki Yeri

Müslümanlıkta Mesih inancı ile alakalı olarak, Kur’an-ı Kerim’de belirtilen bazı ayetler bulunmaktadır.

“Allah sana müjde getirdi Meryem! Çocuğun olacak ve adını İsa koyacaksın. O, dünyevi hayatta ve ahir zamanda seçkin, onur sahibi biri ve Allah’ın sevgili kulu olacak. Onu İsa Mesih diye çağıracaklar.” (Ali İmran Suresi, 45)

“Mesih ve yüce melekler Allah’a ibadet edinmekten ve kul olmaktan çekinmezler.” (Nisa Suresi, 172)

“Meryem’in oğlu Mesih İsa, sadece bir elçi olarak gönderilmiştir.” (Maide Suresi, 75)

 

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver