İslamiyet inancında, Allah’ın adaletinin şaşmadığına onun koruyan ve sakınan olduğuna inanılmaktadır.
Faiz, Arapçada yükselme anlamına gelen bir sözcükten dilimize ulaşmış olup, Kur’an-ı Kerim’de bulunan faiz ile alakalı ayetler gruplara ayrılarak incelenmektedir. Kur’an-ı Kerim’de Müslümanlıkta faiz ile alakalı birçok ayet bulunmakta ve Peygamber Efendinin de bu konuda hadisleri yer almaktadır.
İslam alimleri, faiz hakkındaki ayetleri ve hadisleri toparlayarak yorumlarda bulunur ve müminler için açıklayıcı olması amacıyla çalışmalar yürütürler.
“Kulun malında artış sağlaması amacıyla verilen faiz Allah’ın katında sevap arttırmaz.”
İslam Dininde Faiz
İslam dini Mekke dönemi ve Medine dönemi olarak iki periyoda ayrılmaktadır. Mekke döneminde faiz hakkında katı açıklamalar bulunmamasıyla birlikte Medine döneminde faiz, dinen tamamen yasak olarak belirtilerek haram kılınmıştır.
“Faiz yiyenler, kabirlerinden şeytan değmiş gibi cinnet içerisinde uyanacaklardır.”
“Allahtan korkmaz ve alacağın faizleri terk etmezsen Allah’ın ve Resulünün gazabı üzerine yağacak, sana karşı açılan savaşta mağlup düşeceksin.”
İslam dini kulunun hakkını korumak ve adaleti sağlamak amacıyla her türlü hukuku düzenlemiştir. Bu sebeple Müslümanlıkta faiz kesinlikle yasak kılınmıştır ve her türlü faiz haramdır.
Faiz Haram Mı?
Müslümanlıkta faiz Kur’an-ı Kerim ayetleri ve Hz. Muhammed’in vermiş olduğu hadislerle yasaklanmış ve haram kılınmıştır. Bu kural değiştirilemez olduğu gibi Allah ve Resülü net bir şekilde belirtir ki; “Ey imanlılar! Yüksek artışlı faiz yemeyin, Allah’tan korkunuz olsun aksi halde tarafınıza açılacak savaşta gazaba uğrayacaksınız.”
Allah’ın emrini çiğner şekilde faiz işleten, faiz parasını tüketen kişi peygamber ve yaratıcı tarafından lanetlenmektedir. İslam her konuda hakkı ve hukuku savunan bir din olarak ticareti caiz kılmıştır. Müslümanlar ticaretle uğraşmakta özgürdür ancak kimsenin hakkına girmemeli, hakkı olandan fazlasını kazanmamalıdır.
“Oysa ki ticareti helal, faizi haram kıldık.”
İslam’da Faiz Çeşitleri
Arap kültüründe İslamiyet’in başlangıcıyla varlığını sürdüren faiz ve çeşitleri, İslamiyet’in gelişiyle Allah tarafından yasklanmış ve dinen haram kılınmıştır. Bu sebeple kim karşısındakinden faiz almaya, tefecilik yapmaya yada karşılığını ödemeyen şekilde para işletmeye kalkarsa, Allah katında günah işlemiş olacak ve haram mal tüketmiş sayılacaktır. Müslümanlıkta faiz yasağı kapsamında bulunan türler;
- Katlı faiz
- Riba olarak adlandırılan faiz,
- Tüketim faizi,
- Fahiş faizdir.
Yorum Yapılmamış