Müslümanlıkta Cariyelik | İslam'da Kölelik Var Mı? |

Müslümanlıkta Cariyelik | İslam’da Kölelik Var Mı?

Kölelik ve cariyelik asırlar boyu Dünya üzerinde uygulanmış bir oluşumdur. Eski medeniyetlerden beridir, insanlar köle pazarından cariye ve köle satın alarak emirlerinde bulundurma hakkına sahipti.

İslam dininde de her inanç sisteminde yer almış olan cariye ve köle statülerinde insanlar, belli bir bedel karşılığı kişisel hizmet altına alınabilir durumdaydı. Yine de Müslümanlıkta cariyelik kavramı diğer inançlarda olduğundan çok daha farklıydı.

Cariye ve kölelere iyi davranılması öğüt edilen İslam dininde, kölelerin özgürleştirilmesine olanak sağlayan buyruklarda yer almaktadır.

Cariye Ne Demek?

Cariyelik ve kölelik Dünya genelinde bir dönem varlığını sürdürmüş olduğu bir durumdur. İslam ile gelmemiş olup, İslam dininin bir parçası olarak yer almıştır. Cariye kelimesinin anlamı kadın köledir. Köleler azat edilmedikleri müddetçe her konuda efendilerine itaat etmek durumundadır.

Müslümanlıkta cariyelik; antik dönemlerde ve diğer dini inançlarda olduğundan farklıydı. İslam’da cariye ve kölelere iyilik edilmesi, bedel ödeyerek kölelikten çıkmak isteyenlerin bedellerinin kabul edilmesi nasihat edilmektedir.

Kur’an’da Cariyelik, Müslümanlıkta Cariyelik

Kur’an-ı Kerim, Allah‘ın sözleri İslam dininin kılavuz kitabıdır. Kitapta belirtildiği üzere cariye ve köle kavramları statü olarak korunarak ve reforme edilerek sürdürülmüştür. Müslümanlıkta cariyelik Mekke ve Medine dönemi olarak iki dönemde ele alınmaktadır.

Mekke döneminde cariye ve köleler putperest insanlardan değerli ancak özgür insanlardan aşağı seviyede, mal hükmü taşımaktadır. Medine döneminde köle ve cariyeler İslam birlikteliğinde ilk kez hukuk çerçevesinde kayıt altına alınmıştır.

İnanan birini öldürmenin, ölümüne sebebiyet vermenin cezasından kurtulmanın yolu köle azat etmektir. Nur Suresi, 32. Ayette; “… ellerinin altında bulunan köle ve cariyelerin elverişli olanlarını evlendirin.” Der. Azhap Suresi, 52. Ayette erkeklerin cariyeleri dışında başka bir kadına bakması bile yasaklanmıştır. Nisa Suresi 25. Ayette; “…elinizin altında bulunan köle, cariye ve hizmetçilerinize iyi davranın…” demektedir.

Cariye ile İlişki

Müslümanlıkta cariye statüsünde yer alan kadınlar ile efendilerinden birinin evlenebilmesi için özgür birisiyle evlenmesinin mümkün olmadığı durumlarda kabul görmektedir.

Nur Suresi, 33. Ayette namuslu cariyelerinizi fuhuşla zorlamayın uyarısı yapmaktadır. Aynı şekilde 32. Ayette durumu olmadığı için evlenemeyen iyi ve güvenilir cariye ile kölelerin evlenmesine yardımcı olunması efendisine buyurulmuştur.

Özgür olan efendinin cariyesiyle ilişki kurması gerekmez ancak caiz olarak tasvir edilmektedir. İlişki kurulan cariyeler efendinin artık eşi statüsündedir.

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver