Müslümanlıkta Alkol Neden Yasak | İslam ve Alkollü İçecekler |

Müslümanlıkta Alkol Neden Yasak | İslam ve Alkollü İçecekler

İslam dininin beslenme konusunda koyduğu bazı sınırlar vardır. Bu sınır ve yasaklar kan içme, leş yeme, domuz eti, Allah için kesilmeyen hayvanlar ve içkinin tüketiminin haram olmasıdır. Müslümanlıkta olan bu yasaklar diğer kutsal dinlere göre daha dar bir çerçevede tutulmuştur.

Özellikle cahiliye devri inanışlarına göre İslam dini yeme ve içme konusunda özgürlük alanını geniş tutmuştur. Kesin olarak haram kılınmış içecek ve yiyecekler dışında Müslümanlar istediklerini yiyebilmektedir. Müslümanlıkta alkol neden yasak; içki İslam dinin ilk zamanlarında haram olan bir içecek değildi. Sonraki süreçte zararları görüldükçe yavaş yavaş yasaklandı.

İslam’da İçki Neden Yasaklandı?

Dinimiz yasak ve emirler ile insanların güvenliğini sağlar. Güvenliği sağlanan konular ise şunlardır: Akıl, din, can mal ve nesil/soy. Bu beş hususa zararı olan türlü davranış ve ürün tüketimi Allah tarafından yasaklanmıştır. Müslümanlıkta alkol neden yasak sorusunun cevabı yukarıda korumaya alındığı belirtilen beş ögeye zarar vermesidir. Alkol alan insanlar doğru kararlar verme ve sağlıklı düşünme yetilerini kaybeder. Aile ve toplum düzenine zarar veren davranışlarda bulunmaya başlar. Alkol kullanmak dini açıdan olduğu kadar toplumsal açıdan da sakıncalıdır. Alkolün topluma ve insan manevi ve maddi farklı zararları vardır. Bu zararlar:

  • Aile ve akraba içerisinde adam öldürme
  • Tecavüz ve şiddet olayları
  • İşe devam edememe ve hayatını idame ettirememe
  • Ailesi içi şiddet (özellikle eş ve çocuklara)
  • Alkol tüketimi akıl sağlığı da büyük oranda etkilemektedir. Alkol bağımlısı anne ya da babadan olan çocuklar daha anne karnında alkolün zararlarını görmeye başlar. İlerleyen yaşlarda ise psikolojik çöküntü ve davranış sorunları yaşarlar. Yaşanan bu durumlar çocukların okul ve toplumda problemler yaşamasına sebep olur. İslam’ın getirdiği her yasak tamamen insanları korumaktadır.

İçki İçenler için Peygamberimiz Ne Dedi?

Peygamberimiz içki ile ilgili söyledikleri ve içki içenlere davranışları merak edilmektedir. İslam’ın ilk yıllarında içki içmek yasaklanmamıştı. Alkol yasağı zaman içerisinde kısıtlamalar ile başladı. Alkol yasağının aşamaları:

  1. İlk olarak içkinin bazı yaraları ve günah olduğunu bildiren ayetler geldi. Gelen ayetler ile bazı Müslümanlar içki içmeyi bıraktı fakat içkiye devam eden Müslümanlarda buluyordu. İçki içen Müslümanlar arasında yaşanan olumsuz davranışlar yaşanmaya devam etti.
  2. İkici aşamada içki içenlerinin namaza yaklaşması yasaklandı. Bu yasağa uymayan Müslümanlarının olması son aşamaya gelinmesini sağladı. Gelen ayet ile içki tamamen yasaklandı ve haram kılındı.

Müslümanlıkta alkol neden yasak sorunun cevabı bu hadisler ile verilmiştir.

İçki Neden Haram Diyanet?

İçkinin haram olma nedeni zararlarının olmasıdır. Topluma olan zararlarının yanında alkol insan vücuduna da zarar verir. En büyük zarar içki içen kişilerin midesinde başlar ve sağlık sorunlarına neden olur. Trafik kazalarına neden olur. Sayılan bütün bu sebeplerden ötürü Müslümanlıkta alkol neden yasak ve günahtır.

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver