Müslümanlıkta Affedilmeyen Günahlar | Büyük Günahlar Nelerdir? |

Müslümanlıkta Affedilmeyen Günahlar | Büyük Günahlar Nelerdir?

Günah dini bir terimdir ve Allah‘ın bildirdiği ilahi kanunlara karşı gerçekleştirilen bilinçli ihmal veya da reddetme şeklinde açıklanır. Günahı gerçekleştiren kişiler ya da günahı bulunan kişiler günahkardır. Ayrıca bütün dinlerde, çeşitli felsefe ve inanışta, dini özellikte olsun veya olmasın günah terimi yer alır.

Kişi af diledikten sonra affa uğramayan günah bulunmaz. Fakat günahın affının kabul olup olmayacağı bilinmez. Allah kulunun tövbesini diler ise kabul eder, diler ise tövbesini kabul etmez. Tövbenin kabul edilmesi için gereken bazı koşullar vardır. Tövbe koşullarına göre edilen tövbenin kabul edileceğini Allah bildiriyor. Af dilenmemiş günahların affı yoktur.  Müslümanlıkta affedilmeyen günahlar arasında şirk ilk sıradadır ve şirk günahının asla affının olmadığı bilinmektedir. Şirk dışında tövbe edilen bütün günahlar affı kabul edilebilecek günahlardır.

Affedilmeyen Günah Var Mı?

Dinimizde çeşitli günahlar bulunur. Günahların bazılarına büyük günah denir. Bu günahlar için af dilemek ve günahlardan uzak durmak imanın koşuludur. Büyük günahlardan bazıları:

  1. Allah’ a şirk koşmak
  2. Savaştan kaçmak
  3. Büyü ile uğraşmak
  4. Haksız yere adam öldürmek
  5. Alkol kullanmak ve domuz eti yemek
  6. Faiz parası yemek
  7. Yalan söylemek ve yalancı şahitlik etmek
  8. Zina etmek
  9. Kumar oynamak
  10. Harama helal, helale haram demek
  11. İftira atmak ve gıybet etmek

Büyük günahlar ayet ve hadisler ışığında belirlenir. Din adamları ve alimler büyük günahlar için farklı sayılar belirtirler ancak genelde oluşturulan listelerde yukarıda sayılan günahlar yer alır. Müslümanlıkta affedilmeyen günahlar belirlidir. Şirk hariç her günahın affedileceği Kur’an-ı Kerim’ de bildirilir. Kur’ a-ı Kerim’ in farklı ayetlere göre Allah sadece şirk koşmayı affetmeyeceği anlaşılır. Affı mümkün olan günahlar için tövbe etmek ve af dilemek gerekir. Şirk günahı işleyen kişiler bu günahtan dönüp af diler ve iman eder ise affedilme ihtimali her zaman vardır.

Hangi Tövbe Kabul Edilmez?

Kur’a-ı Kerim farklı ayetlerde günahlardan ve bu günahların affedilmesi konusundan söz eder. Müslümanlıkta affedilmeyen günahlar bulunur. Fakat affı olan günahlarda da af dilerken, tövbe koşullarına uygun tövbe etmek gerekir. Tövbe koşullarına uyulmaz ise günah affedilmez. Tövbe iki durumda kabul edilmez. Bu durumlar:

  • İlk durum: ömür boyu tövbe edip, af dilemeyen, işlediği günahı unutan bir kişi ölüm anında tövbe eder ise affedilmez. Çünkü ölüm korkusu ile tövbe ettiğinden dolayı tövbesi kabul görmez.
  • İkinci durum: Kıyamet gelmiştir. Kıyametten evvel iman etmemiş ve günahları için af dilememiş olan kişilerin tövbelerin kabul olmaz.

Allah Neyi Affetmez?

Rabbimizin rahmeti çok geniştir. Yanlışa düşüp günah işleyen her kulun günahını için ettiği tövbeyi kabul eder. Ancak ayetler ve hadisler ışığında affı olmayan günahlar ve tövbe etme şartlarına uymadan edilen tövbelerin kabul görmeyeceğini din alimleri söylemektedir. Şirk, büyü ile uğraşma ve kul hakkı yeme affı olmayan günahların ilk sıralarında yer alır. Tövbe koşullarına göre tövbe edilen her günahın Allah tarafından affediledilir. Allah en büyük günah olan şirk için tövbe edip af dileyen kulunu bile affedebilir.

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver