Dünyevi ve Ahir! Kuranda Adı Geçen Melekler | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Dünyevi ve Ahir! Kuranda Adı Geçen Melekler

Müslümanlık inancının kılavuz kitabı olarak kabul edilen ve Hz. Muhammed’e Allah tarafından vahiy edilen Kur’an-ı Kerim içerisinde oldukça hikmetli bilgiler yer almakta olup, Allah’ın yaratılışı ve varlıklarından bahsettiği bilinir. Kuranda adı geçen melekler Allah tarafından bildirilmiş olup, bu meleklerin birtakım görevleri bulunmaktadır.

Müslümanlık inancına iman edenlere Allah yolunda kılavuzluk eden Kur’an-ı Kerim içerisindeki hikmetli bilgilerin yanı sıra Allah’ın yarattığı ve belli görevler buyurduğu varlıklarından da bahsetmekte, ayrıca bazılarının açıkça ismini belirtmektedir.

Allah’u Teala’nın Kuranda adı geçen melekler ile alakalı bildirdiklerinden bu meleklerin oldukça mühim, dünyevi hayata ve ahiret düzenine yönelik görevleri olduğu bilinmektedir. Gerek hadisler gerek ayetler, meleklerin görevleri konusunda müminleri bilgilendirmekte ve İslamiyet’e iman edenlerin bu meleklere de iman etmesi inancın esasları arasında yer almaktadır.

Kuranda Belirtilen Meleklerin Çeşitleri

Müslümanlık inancına iman eden kişilerin Allah’ın yarattığı her türlü varlığa da iman etmesi beklenen bir durum olarak dinin iman şartları arasında yer almaktadır. Bazı meleklerin isimleri açık bir şekilde Kur’an içerisinde bildirilirken, bazılarının isimlerinden ziyade görevlerinden bahsedilerek isimleri belirtilmemiştir. Allah’ın oldukça çok meleği bulunmakta ve bunların sayısı net olarak ifade edilemez olduğundan yalnızca belirtilen meleklerin isimleri ile yetinmek ve yorum yapmamak önemli bir husustur.

Kuranda adı geçen melekler dışında dünyevi hayatta ve ahir yaşamda görevlendirilen meleklerin vazifeleri hakkında bilinenler;

  • Hafıza melekleri
  • Kiramen katibin melekleri
  • Hamele-i Arş melekleri olduğudur.

Hamele-i Arş melekleri gökleri taşıyan meleklerdir ve onlar hakkında Kur’an ayetlerinin Mümin Suresi 7, Hakka Suresi 17 olduğu bilinmektedir. Bu melekler göğün etrafında yer alır ve Allah’ın arşını taşımakla 8 tane olarak görevlendirildikleri bilinmektedir.

Dört Büyük Melek

Kuranda adı geçen melekler arasında en bilinenleri dinen son derece ünlü olan büyük dört melekten geçer. Buna istinaden bu dört melek, düzeni korumakla çeşitli görevleri vazife edinmiş meleklerdir.

Cebrail, Cibril, Ruh, Ruh-ül Kudüs gibi isimlerle anıldığı gibi Namus-u Ekber olarak da bilinen en büyük melektir. Allah’ın peygamberlerine ve kullarına vahiy iletmekle görevlendirilmiş Cebrail, peygamber hadislerinde sıklıkla söz edilmekte ve Cibril olarak anılmaktadır.

Azrail ya da Melek-ül Mevt olarak anılan ölüm meleği, Allah’ın emri ile ruhu bedenden ayıran ve Allah katına kadar ona eşlik eden melek olarak tasvir edilmektedir.

İsrafil, kıyamet vakti Allah tarafından sura üflemek ve vakti bildirmekle görevlendirilmiş melektir ve bu melek sura üflediğinde yaşayan herkesin öleceği, ölen herkesle birlikte dirileceği, ahir yaşamın başlayacağına inanılmaktadır.

Mikail, Allah’ın dünyevi mevsimleri, rüzgarları, doğanın düzenini koruması ile görevlendirdiği meleğidir. Buna bağlı olarak Mikail hayatın gidişatında iklimi kontrol edebilen melektir.

Kiramen Katibin Melekleri

Kuranda adı geçen melekler arasında olmayan ancak sıklıkla bildirilen meleklerden Kiramen Kâtibin meleklerinin insanların sağında ve solunda iki tane oldukları ve insanların attığı her adımı niyetleri ile kayıt ettikleri bilinmekte, bu melekler amel meleği olarak kabul edilmektedir. Bunların yanı sıra cennet ve cehennemin baş melekleri olan Rıdvan ve Malik’ten söz edilmekte ve bu meleklerin ahiret hayatının cezası ve ödülü olan yerlerde görevli melekleri nizamda tutmaya, oranın düzenini korumaya görevli oldukları bilinmektedir.

Kuran’da Meleklerin Cinsiyeti Var Mı?

Melekler çeşitli inanç sistemlerinde kabul edilen varlıklardır ancak cinsiyetleri konusunda hiçbir dinde belirgin bir açıklama yer almaz. Bu konuda farklı görüşlerle yorumlar olsa da Kur’an’da meleklerin cinsiyeti ile ilgili herhangi bir ayet yoktur.

İslamiyet’e göre melekler cinsiyetsiz varlıklardır sadece Allah’ın emirlerini yerine getirdikleri belirtilirken insanlar gibi biyolojik cinsiyetlerinin olup olmadığına dair hüküm bulunmaz. Hristiyanlığın kutsal kitabında erkek isimleri ile anılmış olmasına rağmen cinsiyetsiz varlıkları olarak kabul edilirler.

Yahudilere göre tanrının hizmetkarları ya da elçileri olarak görüldüklerinden dolayı cinsiyetleri konusunda spesifik açıklama yapılmaz. Meleklerin cinsiyeti konusu yüzyıllardır tartışılan ancak bir türlü kesin cevap bulunamayan konulardır.

Meleklerin Ruhani varlıklar olmasından dolayı cinsiyet gibi fiziksel özelliklere sahip olmadığını öne sürenlere destek veren ayetlerden biri ibraniler suresinin 1. ve 14. ayetleridir.

Ayette melekler için üstün kılındıkları ve bu yüzden yüce isim verildiklerinden bahsedilir dolayısıyla cinsiyetlerinden bağımsız sahip oldukları konum ifade edilir. Meleklerin cinsiyetinin olduğunu savunanlar açısından Kur’an-ı Kerim yerine İncil örnek gösterilir.

İncil’de Cebrail meleğinin adın olduğu tasvir edildikten sonra cinsiyetlerinin olduğuna inanılır. Bu görüşe destek veren ayet ise yaratılış suresinin 3. ve 24. ayetleridir. Ayette Allah’ın Âdem ile Havva’yı giydirerek Aden bahçesinden çıkardığından bahsedilirken burada fiziksel özelliklere sahip olduklarını gösterir.

Farklı görüşler söz konusu olduğunda meleklerin cinsiyetinin olup olmadığı konusu tamamen kişisel inanç meselesi olarak değerlendirilir. Kararı her birey kendi içerisinde verebilir.

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver