Kültürel Müslümanlık Ne Demek? | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Kültürel Müslümanlık Ne Demek?

İslam dinine uygun olarak yaşayan ve dini kurallara uymaya dikkat eden insanlara Müslüman denilmektedir.  Müslüman olan bir ülkede dünyaya gelen kişilerin içinde bulundukları toplum ve kültür nedeni ile İslam dinine inandıklarını söyleyen insanlar olduğuna inanılır. Bu şekilde Müslüman olduğunu belirten insanlar için kullanılan terim kültürel Müslümanlık ne demek sorusunun cevabıdır. Kültürel Müslümanlık kavramını açıklayanlar çocuk büyütürken aşılanan fikirlerin zamanla değiştiği söyler. Farklı çevreler ve okul yıllarında sorgulanan düşünceler ile dini tamamen anlamaya ya da dinden giderek uzaklaşarak sadece alışkanlık olarak kültürel Müslümanlık yapmaya devam ettiğini anlatırlar. Başörtüsü takan gençlerin çoğunun inanmadan sadece içinde yaşadıkları kültür etkisi ile başlarını kapattıklarını ifade ederler.

İslam Kültürünün Merkezi Nerede Başlar?

İslam kültürü Müslümanların tarihi olan ortak kültürlerini ifade eder. İslam kültürünün erken dönem başlangıcı olarak Emevîler dönemi kabul edilir. Abbasiler dönemi ve diğer İslam ülkelerinin tarihleri ve İslam’ a etkileri genel olarak İslam kültürünü oluşturmaktadır. İslam kültürünün oluşmasında etkili olan alanlar:

  • Dil ve Edebiyat: İslam dinin Arap toplumda yaşayan bir peygamber aracılığı ile insanlara gönderilirmiştir. Kur’an-ı Kerim Arapça olarak indirilmiştir.
  • İslam dinini kabul ederek Müslüman olan birçok insan İslam ile ilgili eserler yazarken Arapçadan faydalanmıştır.
  • Arapça olan Kur’ an-ı Kerim’ i anlamak için Müslümanlar Arapça öğrenmiştir. Bu durum İslam kültüründe en etkili dil olan Arapçanın zenginleşmesine ve dünyaya dağılmasına sebep olmuştur.
  • Arapça dışında Türkçe, Farsça ve farklı diller İslam kültüründe yer almıştır.
  • İslam dini açısından sakıncalı olarak görülmeyen birçok sanat ile İslam kültürüne katkı sağlanmıştır. Özellikle hat ve minyatür sanatı İslam kültüründe önemlidir.
  • İslam kültürünün özellikleri mimari alanda da etkilerini göstermiştir. Camiler, kervansaraylar ve medreseler İslam devletlerinin ve Müslüman nüfusa sahip diğer devletlerin mimarisinde özellikle camiler önemli yer tutar.

İslam Kültürü Nerede Ortaya Çıkmıştır?

İslam ve Müslümanlık 610 senesinde Mekke’ de ortaya çıkmış ve Arap yarımadasından dünyaya yayılmıştır. Hz. Muhammed’ e gelen ilk vahiy ile başlayan İslam kültürü yüzyıllardır varlığını ve gelişimini sürdürmektedir. Bununla birlikte yıllardır süre gelen kültürel Müslümanlık ne demek; yaşadığı Müslüman toplumun kuralları gereği şekil olarak dine uygun fakat yaşam tarzları tamamen İslam dininin kurallarından uzak olan kişiler olarak kabul edilebilir. Müslümanlar Allah‘ın emirlerine uyum sağlar.

İslam Dininde Kültürel Müslümanlık

Her birey içinde yaşadığı aile ve toplum tarafından şekillendirilir. Çocukluk çağlarında başlayan bu şekillenme devam eden bir süreçtir. Zaman içerisinde ailesinden ve çevreden uzaklaşan birey bu defa yeni girdiği ortama göre şekil alır. Özellikle Müslüman ülkelerde yaşadıkları topluma uymak için görüşte dine uygun yaşayan fakat gerçekte dinden uzak insanlar kültürel Müslümanlık ne demek sorusunun canlı cevapları olurlar. Sakallı, sarıklı ve uzun kıyafetler giyerek İslam dinine göre yaşadığını öne süren çoğu insanın aslında din ile ilgilerinin olmadığı anlaşılmaktadır.

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver