İçindekiler
Müslüman kişilerin her konuda Allah’tan hayırlısını istemesi ve bu hususta takdire Allah’a bırakması gerekmektedir. Allah; kuluna her konuda hayırlısını düşünerek yanıt vermekte ve niyetlerini değerlendirmektedir. Peki Müslümanlar Allah’tan Hayırlısı İçin Nasıl Dua Edilir?
Müslümanlık inancında Allah’a niyetleri iletmek konusunda en etkili yöntem dua etmektir. Dua etmek kişinin etrafında bir korunma kalkanı oluşturmakta ve hanesinin bereketlenmesine vesile olmaktadır. Müslümanlar bir konuda Allah’tan bağışlanma istediklerinde ya da niyet belirttiklerinde hayırlısı olmasını diler ve Allah’ın takdirine bırakırlar. Allah’tan Hayırlısı İçin Nasıl Dua Edilir?
Müslüman Kişi Nasıl Dua Etmelidir?
Müslümanlığa iman eden kişinin dua ederken dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bunların başında, Allah’ın ibadet şartlarına uygun olarak dua edilmesi gelmektedir. Allah’a edilen her türlü niyette en hayırlı olana yönelik dua etmek son derece önemlidir. İslamiyet’in elçisi olan peygamber efendimiz Hz. Muhammed hadislerinde Hayırlısı İçin Nasıl Dua Edilir? Sorusuna son derece açık cevap vermektedir.
Müslümanlıkta iman eden herkesin kendine örnek olarak aldığı ve hayatını onun yaşamına göre yönlendirdiği bilinmektedir. Onun yaşamı herkese örnek teşkil etmesi amacıyla Allah’u Teala tarafından işaret edilmektedir. Allah peygamber efendimizi tüm İslam alemine örnek olması ve İslamiyet’i doğru bir şekilde bildirmesi amacı ile görevlendirmiştir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed tüm müminlere dualarında hayırlara vesile olacak niyetler dilemelerini ve her duada istiğfar yani tövbe etmelerini buyurmaktadır.
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Hayırlısı İçin Dua
Hz. Muhammed; Müslümanların hayatı için son derece önemli bir şahıstır ve onun Kur’an ile ilgili açıklamaları İslamiyet’in temellerini oluşturmaktadır. Hayırlısı İçin Nasıl Dua Edilir? Sorusuna onun verdiği hadisler ile cevap vermek son derece doğru olacaktır. Peygamber Efendimiz; bir kişi hayırlısı için dua edeceğinde gerçekleştirmek istediği olayın, getireceği sonuçların, amelin ve ölümün en hayırlısını istemeye aracılık eden bir dua bildirmektedir.
Duanın her kısmına Allah’ın adı ile başlayıp Âmin kelimesi ile bitirmek ve ellerin semaya bakar, vücudun kıbleye dönük şekilde dua edilmesini buyurmuştur. Her konuyu tek tek bildiren ve hepsinin hayırlısını istemeye aracılık eden duanın Arapçasının ve Türkçesinin okunması arasında bir ayrım bulunmamakta ve bu hayırlara vesile duanın tek seferde üç kez okunmasını tavsiye buyurmaktadır.
Allâhummeinnî es elukehayral-meseleti ve hayrad-du‘âi ve hayran-necâhi ve hayral-‘ameli ve hayras-sevâbi ve hayral-hayâti ve hayral-memâti ve sebbitnî ve seggil-mevâzînî ve hakkikîmânîverfe’ deracâtî ve tekabbel-salâtî, veğ-firhatîetî ve es eluked-deracâtil-‘ulâminel-cenneti.
Allâhummeinnî es elukefevâtihal-hayri ve havâtimehû ve cevâmi‘ahû ve evvelehû ve zâhirahû ve bâtinehû, ved-deracâtil-‘ulâminel-cenneti Âmîn.
Allâhummeinnî es eluke hayra mâêtî ve hayra mâef‘alu ve hayra mâe‘melu ve hayra mâbetane ve hayra mâzahera, ved-deracâtil-‘ulâminel-cenneti Âmîn.
Allâhummeinnî es eluke en terfe‘azikrî ve teda‘avizrî ve tuslihaemrî ve tutahhira kalbî ve tuhassinefercî ve tunevvira kalbî ve teğfiralîzenbî ve es eluked-deracâtil-‘ulâminel-cenneti Âmîn.
Allâhummeinnî es eluke en tubârikelînefsî ve fî sem‘î ve fî besarî ve fî rûhî ve fî halkî ve fî ehlî ve fî mehyâye ve fî memâtî ve fî ‘ameli, fetekabbelhasenâtî ve es eluked-deracâtil-‘ulâminel-cenneti Âmîn.”
Hayırlısı İçin Dua Etmenin Adabı Nasıl Olmalı?
İslam dininde duanın kabulünde sayı, mekân, şekil bulunmaz. Fakat duanın daha makbul olduğu bazı durumlar vardır. Bunların birkaçı;
- Temiz, abdestli ve kalben dualar edilmelidir.
- Allah’ın ismi şeriflerini anarak, salavat getirerek başlanmalıdır.
- Yüz kıbleye dönük olmalı, eller semaya açılmalıdır.
- Gözler kapalı yahut yere bakmalı, samimi şekilde istenmelidir.
- Duada ısrarcı olunmalıdır, içten ve mütevazı olmalıdır.
- Daima hayırlısı istenmelidir, asla kötülükler duaya dâhil edilmemelidir.
- Kur’an yahut hadislerde bildirilen dualar edilebilir. Ayrıca kendi istediğiniz gibi duanızı edebilirsiniz.
- Üç sefer tekrarlanmalıdır, sonunda âmin denilmeli, eller yüze sürülmelidir.
Duada niyet önemlidir, yalnızca Allah’tan yardım istenmesi gerekir. O’na yalvarmak, kalben inanarak huzuruna çıkmak şarttır. Allah’tan umut kesilmeden sürekli tekrarlanmalıdır. İbadetlerin en güzellerinden dua ahiret hayatını güzelleştirir. Bundan ötürü adabına uygun davranılması gerekir. İstenen her vakitte dua edilebilir. Ancak daha hızlı kabul olmasını sağlayan yerler ve vakitler bulunmaktadır. Tövbe ederek başlanan dua Kadir Gecesi, Cuma günü, gecenin herhangi bir saatinde, ezan okunurken, yağmur yağarken edilebilir.
Ezan ila kamet arasında edilen dualar hızla karşılık bulur. Secde anında, ölüm olayından sonra edilen dualarla birlikte duanızı edebilirsiniz. Oruçlu iken, yolculuk esnasındaki dua edilir. Duanızın kabulü için adaba uymalısınız. Takdir Allah’ındır ancak siz istediğim olmuyor diye duadan uzaklaşmamalısınız. Her zaman hayırlısını isteyerek duanızı etmelisiniz. Belirtilen adap unsurlarına uygun şekilde yapılan dualarınız hayırlı ise gerçekleşir.
Yorum Yapılmamış