İçindekiler
Müslümanların en önemli iki rehberi olan hadis ve sünnet genelde birbirlerinin yerine kullanılır. İki kavramda benzer özellikler taşır fakat sünnet daha geniş bir anlam barındırır. Hadis ve sünnet arasındaki fark; sünnet ile alakalı sözler ile doğrulanmada kabul gören uygulamalardır.
Bu iki kavramın statü ve anlam açısından farklı değerlerde olduğunu belirten bazı İslam alimleri vardır. Onlara göre hadisler, peygamberimizin bütün hayatı hakkında bilgi aktaran dolaysıyla İslam öncesini de bildiren sözlerdir. Bazı alimler ise sünneti daha geniş anlamda kullanırlar.
Hadis Nedir?
Hadis ve sünnet arasındaki fark; Hz. Muhammed’in söylediği sözler ve davranışlar hadis olarak tanımlanır. Geniş anlamda Hz. Muhammed’in yaşamı ve yaşamında onay verdiği tutumlardır. Bazı hadislerin uygulanmaları mümkün değildir. Yalnızca bir konu hakkında haber veren hadisler bulunur.
Hadislerin Özellikleri Nelerdir?
- Hadisler peygamberimizin kendi sözleri ve hayatından örnekler vererek Kur’an-ı Kerim’i anlattığı cümleleridir.
- Hadis ile sünnet arasındaki fark; Hadislerin bazıları Kur’an-ı Kerim emirlerini ve yasaklarını doğrular ve aktarır.
- Kur’an-ı Kerim açıklama işlevi yanında onun eksik bıraktığı noktaları tamamlama işlevi bulunur. Namazın kılınışı hadisler ile öğretilir.
- Kur’an-ı Kerim’de yer almayan bazı bilgiler peygamberin hadisleri ile anlatılır. Müslümanların yemeleri yasak olan yiyeceklerin bilgileri gibi.
Sünnet Nedir?
Hadis ve sünnet arasındaki fark; sünnet, Kur’an-ı Kerim’in Hz. Muhammed’in yaşantısına uyguladığı halidir. Müslümanların hayatları süresince örnek aldıkları ve rehberleri olan davranışlar sünnettir. Toplum ve aile düzenin temelinde yer alır. İslam alimleri sünneti üç grupta inceler. Bunlar;
- Kavli sünnet, sahabelerin ve peygamber eşlerinin ondan duyduklarını belirterek ilettikleri olaylar ya da sözlerdir.
- Hadis ve sünnet arasındaki fark; fiili sünnet peygamberin bütün davranışları ve halleridir. Cümle veya söz ile tasdiklenmez sadece uygulanır.
- Takrir-i sünnet, Hz. Muhammed’in tanık olduğu ya da duyduğu sözler için bir şey söylememesi onay sayılmıştır. Sessiz kalmaları davranış veya sözü onayladıkları anlamında kabul edilmiştir. Mescitte oynayan çocuklara bir şey dememesi gibi.
Sünnetin En Önemli Özelliği Nedir?
Sünnet daima sahih/doğrudur. Nesiller boyu uygulandığı ve yorum katılmadan yalnızca görülen yapıldığı için hata oranı çok azdır. Yaşamın bütün alanlarına uygulanır. Peygamberimiz sünnetini ve Kur’an-ı Kerim’i rehber olarak bıraktığını sözleri ile tasdik etmiştir. Ayrıca hadisler konusunda şüphe uyandıran farklı yorumlar bulunurken sünnetin uygulanışı tektir. Yorum gerektirmez.
Yorum Yapılmamış