İçindekiler
Anjiyo zararları nedir, sonrasında neler yapılabilir? Anjiyo, bir tür röntgen işlemidir. Amaç; kan damarlarını görüntülemektir. Damar içlerine doğrudan uygulanan radyopak ile olası tıkanıklıklar görülür.
XRay ışınları aracılığıyla damar içi sisteminin ve lenflerin doğrudan görüntülemesi sağlanır. Hedef; tıkanık lenfleri açmak ve damarlardaki sorunların giderilmesidir.
Anjiyo Nedir?
Anjiyo zararları nedir, nasıl uygulanır? Bir nevi tarama yapmak olarak bilinen anjiyo, tıkanıklık unsurlarının görülmesini sağlayan bir tedavi yöntemidir. Radyografi cihazlarını kullanarak, beden altını görüntüleme işlemleridir.
Elbette görüntülenmek istenen, damarlardır. Kalp- damar sisteminin senkronize çalışması ve tüm organların sorunsuz devamlılığı için yapılan bir dizi tıbbi çalışmalardır.
Uygulama için damarların tüm dolaşımını gösterebilecek bir ilaç, damar yolundan gönderilir. Ardından görüntüleme yapılır ve olası risklerde uygulanacak tedavi programı belirlenir. Genellikle kalp hastalıkları ve lenflerde sorunlar tespit edildiğinde, tanı konulması için uygulanan bir tedavi programıdır. Sağlık açısından yüksek riski olmayan ve pek çok hastaya “gereksiz ameliyat” yapılmaması için ön önceleme ve analiz uygulaması olarak yapılır.
Giriş yolu genellikle kasıklardır. Araştırma kalp ve boyun civarındaki damarlarda yapılıp, böbrekler ve bacaklardaki damarlara göre analiz yapılır.
Koroner anjiyografi yöntemi ise doğrudan kalpteki damarların görüntülenmesi için uygulanır. Kanın atardamarlardaki dolaşımını görüntülemek üzere kalp organının görüntülenmesi olarak bilinir.
Özellikle kalp krizi riski taşıyan insanlarda ön inceleme için anjiyo uygulanır.
Anjiyo Ne İçin Yapılıyor?
Anjiyo zararları nedir ve ne için yapılır? Anjiyo, doğrudan kalple ilgili sorunlarda ve kalp krizi riski görüldüğünde yapılır. Hasarlı damar yapısı bulunan kişilerde, dolaşım sorunu olan kişilerde uygulandığı gibi normal olmayan muayene semptomlarında da uygulanabilir. Teknik olarak anjiyo yapılmasını gerektiren haller şu şekildedir;
- Koroner arter
- Periferik arter
- Anevrizma
- Ateroskleroz
Ve kan pıhtılarında anjiyo yapılır. Solunum sorunlarından göğüs ağrılarına dek fiziksel muayene ve bazı hastalık bulgularına bağlı olarak belirlenebilir. EKG çekimleri ile şüphe duyulan ve olası kalp- damar hastalığı belirtilerinde uygulanır.
Kalp hastalıklarının belirlenmesi için bir dizi test, tahlil ve analiz yapılabilir. Bunlardan en çok bilinen efor testidir. Hiç şüphesiz, kalp kapakçığıyla alakalı şüpheli durumlarda da uygulanmaktadır.
Bypass operasyonlarından sonra kişinin rutin sürecinin izlenmesi amacıyla ve genel olarak ameliyat gerektiren pek çok durumda anjiyo uygulanabilir.
Anjiyonun Olası Zararları Nelerdir?
Anjiyo zararları nedir, kaç kez yapılabilir? Bu, sınırsız sayıda uygulanabilir ve herhangi bir sakıncası olmayan uygulamadır. Herhangi bir olası zararı yoktur ve sağlıklı bireylerde dahi damar sisteminin ideal şekilde işlemesinin teyidi sağlanmış olur.
Bir nevi damarları kontrol etmektir. Genel olarak anestezik işlemler yapılmadan uygulanır ve acısı, ağrı ve sızısı olmayan bir programdır. Belirli durumlara göre sedasyon işlemleri gerekebilir.
Anjiyo uygulamaları koldan giriş ya da kasıktan giriş yöntemleriyle uygulanmaktadır. Balon ve stent takma işlemleriyle kolay şekilde uygulanır. Ancak bilinmesi gereken; anjiyo işlemlerinde hedef damarların açılması değil izlenmesidir. Tıkanıkları açmak için farklı uygulamalar yapılır.
Konforlu bir işlem olup, tam teşekküllü hastanelerde yapılır. Hastaya ve genel sağlık durumuna bağlı olarak 15 dakika ile 45 dakika arasında tamamlanır. Anjiyo işlemlerinde bilinen; giriş yapılan damarın üzerine kum torbası konulmasıdır. Ancak son yıllarda pek çok medikal ürün hazırlandığı için her zaman kum paketlerine ihtiyaç duyulmayabilir.
Anjiyo Riskli midir?
Anjiyo zararları nedir, risk içerir mi? %99 oranında güvenli ve konforlu bir işlem olarak bilinir. Ancak her tıbbi işlemde olduğu gibi çeşitli riskler barındırabilir. Damarların hasar görmesi ya da yanlış uygulama nedeniyle hem damar açılımında hem de ilaç gönderiminin oluştuğu bölgede çeşitli riskler görülebilir.
%1 faktörde de olsa kalp krizi görülebilir ya da felç riski görülebilir. Anjiyo uygulamalarında çok nadir de olsa bazı hastalarda kalp atımında bozukluk veya uygulama sonrasında ritim bozukluğu görülebilir.
Damarlarda ya da böbrek incelemesine, kalp görüntülemesine bağlı olarak kanama gerçekleşebilir. Sağlıklı koşullarda uygulanmamasına bağlı olarak ya da işlem sonrasında steril koşulların uygulanmamasından dolayı, enfeksiyon oluşumları görülebilir.
Anjiyo ile alakalı bilinmesi gerekenler arasında X ışınları kaynaklı etkilerden bahsedebiliriz. Zira doğrudan radyasyon salınımı görüldüğü için bedenden atılması önem kazanmaktadır.
Anjiyo yapıldıktan sonraki 24 saat içinde birey, rutin yaşamına dönebilir. Günlük rutinlerinde, ilk etaplarda fiziksel olarak fazla zorlanmayacak şekilde yaşamına devam edebilir. Elbette bu, bulgulara bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Tespit edilebilen bir kalp hastalığı, damar dejenerasyonu ya da dolaşım sorunlarına bağlı olarak anjiyo sonrasında tedavi sürecine veya herhangi bir operasyon programına göre uygulama yapılır.
Anjiyo Nasıl Uygulanıyor?
Anjiyo zararları nedir, nasıl uygulanır? Koroner anjiyografi işlemleri, belirlenen bölgeden yani koldan ya da kasıktan yol açılması yöntemiyle yapılır. Boya olarak bilinen ve görüntülemeyi destekleyen maddenin, damar içlerine gönderilmesi ile anjiyo uygulaması yapılır.
Boya maddenin damar içinde salınımı gerçekleşirken, xRay ışınları ile bu görüntülemeler kaydedilir. Öncelik; sağ bölgeler olmakla birlikte şayet damar yolu açılmıyor ise sol kasıktan girilebilir.
Daha önce herhangi bir ameliyat, kalp tedavi programı ya da damar sistemi operasyonları geçirmemiş kişilerde ortalama 15 dakika süren işlemlerdir. Diğer durumlarda ise yarım saate kadar tamamlanabilir.
Elbette damar içi izlenim aletinin çekilmesi ile açık damardan kanama sızdığı görülebilir. Bu durumda, birkaç saat hastanın istirahat etmesi sağlanır. Takip eden kısa süre sonra ise kanama durmuş ise kontrolü yapılır ve kişi taburcu edilebilir.
Anjiyon işlemlerinde toplam 8 poz uygulanır ve bunların 5 tanesi sol tarafta bulunan yapıları görüntülemek için geri kalan birkaç poz ise sağ kısımdaki koroner yapıların görüntülenmesi içindir. Üstelik taburcu edildikten sonra çok uzun süreli ağrısı olmayan ve konforlu biçimde tamamlanan tıbbi müdahalelerdir.
Anjiyoya girmeden önce rutin ilaç kullanımları var ise alınmaması gibi zorunluluklar bulunmaz. Ancak hastalıkların ve tedavi programının öyküsüne göre doktora mutlaka bilgi verilmesi gerekiyor. Aspirin kullanımları genellikle sakıncalı olmamakla birlikte kan sulandırma özelliği olan ilaçların alımına ara verilmelidir.
Üstelik işlem sonrası suyla temasında da herhangi bir sakınca görülmemektedir. Ancak mutlaka kişinin sonraki birkaç gün içinde bedenine özen göstermesi gerekiyor. Çalışmaya veya sosyal yaşamına devam edebilir ve fakat ağır kaldırmaması gerekir.
Kasık bölgelerini fazla zorlamaması, fiziksel egzersizlerden bir süre korunması ve kol- bilekten girilerek uygulama yapılmış ise zorlanmamaları gerekmemektedir. Hastaneden taburcu olunduktan sonra herhangi şişlik, kızarıklık, zorlama ya da morluk görülmesi durumlarında da mutlaka doktora başvurulması gerekiyor. Kanama riskine kaşı da sık kontrol edilmesi önem taşır.
Anjiyoya Hazırlık Yapılır mı?
Anjiyoya girmeden uygulanması gereken bazı haller ve durumlar vardır. Kan sayımının tamamlanmış olması ve yemek yenmemesi gerekiyor. Aç karnına yapılması gereken bu işlemlerde, en az 9 saat öncesine dek beslenme kesilmelidir.
Görüntüleme işlemleri başladığında kandaki pulcuklara bağlı olarak, kanama durdurulamayabilir. Bu, seviyelerin düşük olmasıyla görülebilir bir durumdur.
Özellikle böbrek sorunları olan hastalar ve tedavisi devam eden hastalarda, böbrek yetmezliğine bağlı olarak yan etkiler görülebilir. Rutin ilaçlar ve kronik hastalıklara göre mutlaka bilgi alınmalıdır.
Yorum Yapılmamış