Allah'ın 99 İsmi Ve Kısaca Anlamı Nedir? | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Allah’ın 99 İsmi Ve Kısaca Anlamı Nedir?

İçindekiler

Allah

Allah

Allah

Allah’ın 99 ismini kapsamlı olarak sizler için hazırladık. Özellikle kapsayıcılığı ve yaratıcının en yaygın kullanılan isimlerinden biri olması önemini bir kat daha artırmaktadır.

Rahman (Esirgeyen)

Rahman

Rahman

Rahman esirgeyen anlamı ile merhameti simgelemektedir. Özellikle bir dua yaparken rahman isminin kullanılması Allah’ın merhametine sığınılması manasına gelmektedir. Bu konuda inceleme yapıldığı zaman dilerseniz ebced hesabı karşılığı olan 298 defa dilerseniz de ne kadar çekmeye gücünüz yeterse çekebilirsiniz.

Rahim (Bağışlayan)

Rahim bağışlayan ve günahları affeden tutumu sergilemektedir. Özellikle içerisinde bulunduğunuz durumdan kurtulmak isterseniz ve Allah’ın merhametine sığınmak isterseniz Rahim ismine tesbihatınızda ağırlık verebilirsiniz.

Melik (Buyrukları Tutulan)

Melik ise verdiği buyrukları yerine getirilen manasına gelmektedir. Bir dilek dilediğiniz zaman bunun Allahın buyruğu gibi kabul görmesine dair dualar edebilirsiniz. Allah dilediği zaman bu dileğinizin gerçekleşmesi önünde herhangi bir engel söz konusu olmayacaktır.

Kuddus (Noksanlıklardan Arınmış)

Kuddus

Kuddus

Kuddus anlamı her türlü noksanlıktan uzak olmasını simgelemektedir. Allah’ın tüm eksiklerden münezzeh olması onun evrenin sahibi olduğunu belirten en temel tesbihatlardandır. Şükür için sıklıkla kullanılmaktadır.

Selam (Yarattıklarını Selamette Kılan)

Selam

Selam

Selam ismi hem iç dünyanızdaki selametin sağlanması hem de dış dünyada karşınıza çıkacak olan olumsuzlukların ortadan kalkması için en temel hususların başında gelmektedir. Selam namazlardan sonra muhakkak tesbihata eklenmelidir.

Mü’min (İnananları Güvenlikte Kılan)

Mü'min

Mü’min

Mümin inanan kişileri kötülüklerden emin kılan manasına da gelmektedir. Bu konuda mümin olmanın şartlarının kullar tarafından yerine getirilmesi de en temel kıstaslardan bir tanesidir. Müminlerin iki yüzlülükten münafıklıktan uzak olmaları durumunda ancak bu kapsayıcı mümin isminin faziletinden faydalanmasına olanak verilmektedir.

Müheymin (Hükmü Altına Alan)

Müheymin

Müheymin

Müheymin Allahın evrende ve yaratışmış olan tüm unsurlardaki tek güç sahibi olduğunu yansıtan hususlar arasındadır. Hükmü altına alırken müminlerden merhametini esirgemeyen kafirlere de azabını sunan boyutunun da hatırlatılması gerekir.

Aziz (Ulu, Galip)

Aziz

Aziz

Aziz ismi şerifi Allahın yüceliğini ve ululuğunu sembolize etmektedir. Özellikle içerik bakımından incelendiği zaman Allahın izni ve inayeti olması şartı ile kişilerin tüm isteklerinin sorun yaşanmadan önlerine gelebileceğini bu ismi şeriften anlıyoruz. Bir mümini şereflendiren de onu yolunda başarılı kılan da Allah’tır.

Cebbar (Dilediğini Zorla Yaptırma Gücüne Sahip Olan)

Cebbar

Cebbar

Cebbar ismi içerik bakımından şiddeti ve zorluğu ön plana çıkarmaktadır. Bu konuda Allahın ne derece kudret sahibi olduğunu göstermesi ile diğer isimlerden ayrılmaktadır. Bu ismi şerif kullanılırken duanın içeriğine büyük önem verilmelidir.

Mütekebbir (Yegane Büyük)

Mütekebbir

Mütekebbir

Kebir sözü büyük manasına gelmektedir. Mütekebbir ise büyüklerin de büyüğü en büyük anlamında kullanılmaktadır. Hem sahip olunan güç hem de rahmet konusunda Allahın yegane büyük olduğunu simgeleyen isimlerden bir tanesidir.

Halik (Yaratıcı)

Halik

Halik

Halik dünyada ve evrende bulunan her unsurun yaratıcısı yaratma gücüne sahip olan yegane güç olarak da tanımlanmaktadır. Halik etme gücünün farklı bir unsurda olduğunu iddia eden kişilerin dinden çıkma gibi bir problem ile karşılaşacaklarının da ayrıca bildirilmesi gerekmektedir.

Bari (Eksiksiz Yaratan)

Bari

Bari

Yaratma işini yapabilecek tek otoritenin bunu eksiksiz yapacağını simgeleyen bir isimdir. Eksikliklerden ve noksanlıklardan münezzeh tek varlık olduğunun altını çizen bir isimdir. Allahın herhangi bir eksikliği olduğunu vurgulamanın imanınızı sarsacağını da eklemek gerekir. Allah’ın isimlerinin faziletleri incelenirken aynı zamanda bu isimlerden ders almayı da ihmal etmemelisiniz.

Musavvir (Her Şeye Şekil Veren)

Musavvir

Musavvir

Allahın yaratıcı olması ve bu yaratma gücüne sahip olan tek unsur olması imanın şarları arasında bulunmaktadır. Etrafınızda bulunan tüm unsurlara şeklini veren ve onları da insanın hizmetine sunan yegane güç Allah’tır.

Gaffar (Günahları Örtücü, Mağfireti Bol)

Gaffar

Gaffar

Gaffar Allahın müminler için en umut veren isimlerinden biridir. Özellikle günahlarından tövbe etmek isteyen kişilerin muhakkak dualarında yer vermesi gereken isimlerden biri olduğunun da bildirilmesi gerekmektedir. Günahları olan kişilerin günahlarını af ve mağfiret eden bu günahları saklayan manasına gelmektedir.

Kahhar (İsyankarları Kahreden)

Kahhar

Kahhar

Kahhar kahredici manasına gelmektedir. müminler için birçok olumlu unsuru içerisinde barındırırken kafirler için de kahredici kuvvetini içinde barındırmaktadır. Bu aşamada müminlerin de inançlarında kesinlikle samimi olmaları gerekmektedir. Aksi takdirde kahhar isminin müminlere de tabi olması söz konusu olabilir.

Vehhab (Karşılıksız Veren)

Vehhab

Vehhab

Vehhab karşılık aramadan veren manasına gelmektedir. Bu konuda inceleme yapıldığı zaman özellikle Allahın rahmetinin sınırsız olduğunu vurgulayan en temel kaynaklardan biri olduğu bir kere daha anlaşılmaktadır. Allahın bu sınırsız rahmeti ve bereketi ismi şerifte gizlidir.

Rezzak (Rızıklandıran)

Rezzak

Rezzak

Rızkın sadece Allahtan geldiğini bilerek müminlerin hareket etmesi gerekmektedir. Rezzak da rızıkların sahibi ve karşı tarafı rızıklandıran tek güç olarak ele alınmaktadır. Rızkın kaynağı olarak farklı bir güce minnet duyulması gibi bir durum söz konusu olursa bu durumun kişilerin imanına leke süreceğinin de unutulmaması gerekir.

Fettah (Hayır Kapılarını Açan)

Fettah

Fettah

En zor zamanlarınızda sarılmanız gereken ismi şeriflerin başında gelmektedir. Hayır kapılarına ihtiyacı olan kişilerin kesinlikle göz önünde bulundurması gereken en temel unsur bu kapıların Allahın inayetine bağlı olmasıdır. Fettah ismi ile müsemma olan Allah dilerse önünde hiçbir engel olmaz.

Alim (Her Şeyi Bilen)

Alim

Alim

Allahın bilgisinden ve hikmetinden kesinlikle sual olunmamaktadır. Tam da bu nedenle bilginin asıl kaynağının Allah olduğunu kabul ederek hayatınıza şekil vermelisiniz.

Kabız (Daraltma Gücüne Sahip, Ruhları Kabzeden, Can Alan)

Kabız

Kabız

Allahın olumlu sıfatlarının yanı sıra yürekleri sıkıştıran sıfatları da vardır. Bunlardan biri de kabızdır. Kişilerin olumsuz bir yol tutmaları ve imandan uzaklaşmaları durumunda ruhlarının sıkıştırılacağı Allah tarafından bu ismi şerif ile ortaya koyulmaktadır.

Basıt (Rızkı Genişleten, Ömürleri Uzatan)

Basıt

Basıt

Basıt ismi rızkı genişletmek için başvurabileceğiniz ismi şerifler arasında yer almaktadır. Bu aşamada rızkın da bolluğun da ana kaynağının Allah olduğunu unutmamanız gerekmektedir. Rızkın ana kaynağının Allah olduğunun unutulması kişilerin tüm imanlarını da tehlikeye atmaktadır.

Hafıd (Kafirleri Alçaltan)

Hafıd

Hafıd

Hafıd ismi şerifi kafirleri alçaltma imkanına sahip olan güç manasına gelmektedir. Müminlere ve kalbini takva yoluna adamış olan kişilere rızk kapıları açılırken Allahın varlığı ve birliğine karşı olan kişilerin alçaltılması konusunda da çok büyük bir güç sahibi olduğu unutulmamalıdır.

Rafi` (Müminleri Yükselten)

Rafi`

Rafi`

Kafirleri alçaltırken kendini hak yolunu tutmuş bireyler olarak kabul eden müminlerin yükseltilmesi ve yollarının açılması konusunda da büyük bir güce sahip olmasıdır. Rafi ismi içinden çıkılmaz olarak gördüğünüz durumlarda dahi sizin için yol gösterici olacaktır.

Muizz (Yücelten, Aziz Kılan)

Muizz

Muizz

Müminlerin isteklerine ulaşmalarını kolaylaştıran ve onları aziz kılan tek kudret Allah’tır.

Müzill (Değersiz Kılan)

Müzill

Müzill

Allah rızk ve bolluk ile muhteşem bir hayat bahşedebileceği gibi alçaltma ve rezil etme gücünü de gerektiği zaman kullanabilen yegane güçtür.

Semi` (İşiten)

Semi`

Semi`

Semi kalbinizden geçirdiklerinizden dilinize dökülene kadar her bir niyetinizin Allah tarafından işitildiğini hatırlatan çok önemli bir ismi şeriftir.

Basir (Gören)

Basir

Basir

Gören ve yaşanan her şeye evrende kıpırdayan tek bir yaprak tanesine dahi hakim olan yegane kudret olarak tanımlanmaktadır. Bu konuda Allahın olan bitenden habersiz olmasının imkansız olduğu vurgulanmaktadır. Ve dahi zaten olan biten tüm hususlar Allahın izni ile cereyan etmektedir.

Hakem (Hükmedici, İyiyi Kötüden Ayırt Edici)

Hakem

Hakem

Hükmedici olarak da tanımlanan Hakem ismi şerifi adalete ihtiyaç duyduğunuz zamanlarda ve kendinize haksızlık yapıldığını düşündüğünüz anlarda muhakkak dualarınızda yer vermeniz gereken seçeneklerdendir.

Adl (Adaletli)

Adl

Adl

Allah mutlaka adaleti sağlayan tek güçtür. Hiç kimsenin hakkının hiç kimsede kalmamasına olanak verebilecek yegane güç ona aittir.

Latif (Kullarına Lütfeden)

Latif

Latif

Kullarına iyilikleri, bolluk ve rızık sunabilecek tek unsurun Allah olduğunu belirtmek gerekmektedir. Allah hayatınıza iyilik ve güzellik katmak istediğiniz zaman başvurmanız gereken yegane kaynaktır.

Habir (Her Şeyden Haberdar)

Habir

Habir

Habir ismi şerifi Allahın kudretini bir kere daha yansıtmakta ve onun izni olmadan herhangi bir gelişmenin yaşanmasının mümkün olmadığını bir kere daha vurgulamaktadır. Yaşadığınız tüm olaylardan ve hatta içinizden geçirdiğiniz tüm fikirlerden Allah haberdardır.

Halim (Yumuşaklık Sahibi)

Halim

Halim

Allah sığınak olarak seçebileceğiniz tek limandır. İnsan kalbinin huzur bulabilmesi için en temel kaynak Allah’tır. Allah yumuşaklık sahibidir ve bol merhamet sahibidir. Bu nedenle azametli olduğu kadar anne şefkatinden dahi çok daha fazlasını kullarına sunmaktadır.

Azim (Azametli Olan)

Azim

Azim

Allah tüm güç ve kudretin ana kaynağıdır. Bu güç ve kudretin ana kaynağı olurken aynı zamanda kullarının güçlenmesini ve kudret sahibi olmasını sağlayabilecek de tek kaynak olarak belirlenmiştir.

Gafur (Çok Affedici)

Gafur

Gafur

Gafur kulların affedilmesi konusunda tek merciin Allah olduğunu hatırlatmaktadır. Ayrıca bağışlayıcılık konusunda da gafur ile kusurları örttüğü ve kullarını yeniden temiz bir başlangıca sevk ettiği anlaşılmaktadır.

Şekur (Az Amele Bile Çok Sevap Veren)

Şekur

Şekur

Şekur kendi için az amel işlese dahi ona daha çoğunu veren ve amellerinin iyileştirilmesini sağlayan bir özelliğe sahip olduğu bir kere daha yansıtılmaktadır.

Ali (Yüce, Yüceltici)

Ali

Ali

Allah istediği kullarını yücelten istediği kullarından da bahşettiği yüceliği alan tek kaynaktır.

Kebir (Büyük)

Kebir

Kebir

Kebir yaratılmış her şeyin mimarı olan Allahın en büyük ve kudretli kaynak olduğunu yansıtan bir isimdir.

Hafiz (Koruyucu)

Hafiz

Hafiz

Kulların kazalardan ve belalardan korunması için sığınacakları tek liman olduğunu Hafız ismi bir kere daha hatırlatmaktadır.

Mugît (Bedenlerin Ve Ruhların Gıdasını Yaratıp Veren)

Mugit bedenlerden içine üflenen ruhlara kadar tüm unsurların yaratıcısı olduğunu yansıtmaktadır. Bedenler ve ruhların sahibi de onların varlığının mimarı da Allah’tır.

Mugît

Mugît

Hasib (Hesaba Çeken)

Hasib

Hasib

Allah dünyayı bir imtihan olarak yaratmıştır. Burada yaşanan tüm olaylardan kullar sorumludur. Kullar attıkları her adım için hesaba çekilecektir. Hasib ismi şerifi de bunu sembolize etmektedir.

Celil (Yücelik Sıfatları Bulunan)

Celil

Celil

Celil hem olumlu hem de olumsuz tüm sıfatların en yücesine sahip olan manasına gelmektedir. Ondan başka yüce yoktur.

Kerim (Çok Cömert)

Kerim

Kerim

Kerim bolluk ve berekette olduğu gibi kişilerin manevi dünyalarında da huzura kavuşmaları için cömertlikten asla vazgeçmeyen manasına gelmektedir.

Rakib (Gözeten)

Rakib

Rakib

Allah dünyada ve kainatta olup biten her şeyden haberdardır. Onun izni olmadan ve onun bilgisi dışında tek bir adım atılması dahi söz konusu değildir. Allah rakibdir, onun izni ve onayı her şeyin üzerindedir.

Mücib (Duaları Kabul Eden)

Mücib

Mücib

Mucin dualara cevap veren, duaları kabul eden manasında kullanılmaktadır. Dualarınızı yaparken Allah’ım eğer hayırlısıysa nasip eyle kavramını eklemeyi de unutmamalısınız.

Vasi` (İlmi Ve Rahmeti Geniş)

Vasi`

Vasi`

İlim ve bilim konusunda tek kaynak Allah’tır. Allahın izni ve inayeti olmadan o dilemeden bir kişinin ilim sahibi olmasına kesinlikle izin verilmemektedir. İlim konusunda Allah ve bilimsel kaynakları birbirine zıt gören gruplara karşı cevap niteliğinde en temel ismi şeriftir.

Hakim (Hikmet Sahibi)

Hakim

Hakim

Hikmet sahibi olan, bağışlamayı seven, kusurları örtücü olan bir tek Allah’tır. Dualarınızı yaparken de hikmet kaynağı olarak Allah,’ı tek kaynak olarak görmelisiniz.

Vedud (Müminleri Seven)

Vedud

Vedud

Mümin kullarını asla yalnız bırakmayan Allah evrende olup biten her şeyden haberdardır. Hangi kulun kalbinin gerçek Allah sevgisi ile dolu olduğu konusunda da ondan daha iyi fikir sahibi olabilecek bir güç yoktur.

Mecid (Şerefi Yüksek)

Mecid

Mecid

Şereflilerin en şereflisidir. Evrende ve kainatta şerefli olarak bilinen her şeyin yaratıcısıdır. Bu nedenle şeref kavramının asıl kaynağı da Allah’tır. Bu konuda şüpheye düşen kişilerin imanları da zarar görecektir.

Bais (Öldükten Sonra Dirilten Ve Peygamber Gönderen)

Bais

Bais

Bais Allahın varlığı ve birliğini tevhid manasına gelmektedir. Öldükten sonra diriltebilen tek güç Allah’tır. Can veren de can alan da odur. Onun rızası ve istekleri olmadan hayatın devam etmesi mümkün değildir. Toplumların hidayete ermesi için peygamber gönderen de sadece odur. Allah’ın isimlerinin anlamı konusunda inceleme yapılırken bu isimlerin manalarının İslam dini ile net olarak örtüştüğünü de göreceksiniz.

Şehid (Her Şeye Şahit Olan)

Şehid

Şehid

Allahın izni ve isteği olmadan dünyada kainatta tek bir toz tanesinin kıpırdaması dahi söz konusu değildir. Onun yaşanan her şeyden haberi vardır. Her şeye şahittir. Bizatihi yaşanan her şeyin kaynağı da onun rızasıdır.

Hak (Hakkın Kendisi)

Hak

Hak

Hak kavramının kendisi bizzat Allah’tır. En sık kullanılan isimlerden bir tanesidir.

Vekil (Kulların İşlerini Yerine Getiren)

Vekil

Vekil

Bir işin olumlu sonuçlanması için başvurabileceğiniz tek mercii ve yardım talep edebileceğiniz tek kaynak Allah’tır. O kullarının isteklerini duyar ve kendi rızası olursa yerine getirir. Onun rızası olmadan bir işin hallolması ya da iptal olması mümkün değildir.

Kavi (Güçlü, Kuvvetli)

Kavi

Kavi

Kainatın yaratıcısı odur. O güçlüleri de yaratan en güçlüdür. Ondan başka yaşam kaynağı yoktur. Tüm bu kavramların hatırlatıcısı olarak Kavi isminin hikmeti de yüreklere huzur vermektedir.

Metin (Güçlü, Kudretli)

Metin

Metin

Alemin en güçlü ve kuvvetlisi Allah’tır. Bizzat alem onun gücünün ve kuvvetinin eseridir. Onun istemesi durumunda bir isteğin ya da durumun yerine getirilmemesi gibi bir husus söz konusu değildir.

Veli (Müminlere Dost Ve Yardımcı)

Veli

Veli

Müminlerin yalnız bırakılmaması ve kalbi takva ile dolu olan kulların kalplerinin ferahlatılması konusunda Allahın niyazı oldukça büyüktür. Onların dostu ve yardımcısı bizzat Allah’tır. Allah’ı dost edinene başka hiçbir şey lazım değildir.

Hamid (Övgüye Layık)

Hamid

Hamid

Övgüye layık olma konusunda Allah en yüce makamdır. Övgüye layık olan odur. Evrende övgüye layık olan her şeyin yaratıcısı da odur.

Muhsi (Her Şeyi Sayan, Bilen)

Muhsi

Muhsi

Muhsi ismi şerifi her şeyin ana hakiminin Allah olduğunu bize bir kere daha hatırlatmaktadır. Allahın izni olmadan ve hesabına uymadan hiçbir adımın atılması mümkün değildir. Allah hesap yapanların en hayırlıdır. Onun hesabından daha yüce bir hesap söz konusu değildir.

Mübdi’ (Her Şeyi Yokluktan Çıkaran)

Mübdi'

Mübdi’

Zor zamanlar geçiren kulların Allahtan yardım niyaz ederken Mübdi ismi şerifini kullanması tavsiye edilmektedir. Her şeyi yoktan var eden ve içinde bulunulan zor durumları def eden ana kaynak Allah celle celalihudur.

Muid (Öldürüp Yeniden Dirilten)

Muid

Muid

Can alan ve can veren sadece odur. Can aldığı gibi ölüleri dirilten de sadece odur.

Muhyi (Hayat Veren, Dirilten)

Muhyi

Muhyi

Muhvi dirilten manasına gelmektedir. Yoktan var ederken aynı zamanda cansızlara da can veren manasına gelmektedir. Umut sadece onda gizlidir.

Mümit (Öldüren)

Mümit

Mümit

Mümit can alan öldüren manasına gelmektedir. Veren de alan da tüm kudreti kendinde barındıran da Allah’tır.

Hayy (Diri)

Hayy

Hayy

Hayy Allahın her daim kullarının yanında olduğunu her an her bilgiye sorunsuz olarak eriştiğini, kainatta meydana gelen tüm olaylardan haberdar olduğunu yansıtmaktadır.

Kayyum (Her Şeyi Ayakta Tutan)

Kayyum

Kayyum

Kayyum ismi alemi ayakta tutan anlamına gelmektedir. Alemi ayakta tuttuğu gibi her olan biten den haberdar olan gören ve duyandır.

Vacid (İstediğini İstediği Anda Bulan)

Vacid

Vacid

Allahın iradesinin önünde hiçbir engel yoktur. Allahın iradesi ve gücü sınırsızdır. Neyi ne zaman isterse anında vücuda getirme kabiliyetine sahiptir. Yaratılanların yaratıcısıdır. Yaratılmamıştır.

Macid (Şanı Yüce Ve Keremi Çok)

Macid

Macid

Şan ve yücelik söz konusu olduğu zaman her kaynağın özünün Allah olduğunun unutulmaması gerekmektedir. Şanı ve şerefi yüce Allahın alemde tek bir rakibi yoktur. Bizzat alem Allahın eseridir.

Vahid (Bir)

Vahid

Vahid

İslam’ın şartları konusunda inceleme yapıldığı zaman Allahın birliğine inanmanın ne derece önemli ve bağlayıcı olduğu anlaşılmaktadır. Allahtan başka yaratıcı olmadığı ve ondan başka ilah olmadığının da ayrıca bildirilmesi gerekir. Vahid 99 isimden biriyken Allahın varlığına ve birliğine inanma da vahdet inancı olarak bilinmektedir.

Samed (Muhtaç Olmayan)

Samed

Samed

Allah yaratılanları rızıklandırandır. Onun eksikliği, kusuru ya da yoksunluğu bulunmamaktadır. Herhangi bir yardıma ihtiyacı yoktur. Muhtaç değildir. Muhtaçlara yardım edendir.

Kadir (Kudret Sahibi)

Kadir

Kadir

Güç ve kudret söz konusu olduğu zaman alemin ana kaynağı olan Allah’tır. Dünyada kullar arasında güç ve kuvvet sahibi olan kişiler de Allahın izni ve inayeti ile u rütbeye gelebilmektedir.

Muktedir (Her Şeye Gücü Yeten)

Muktedir

Muktedir

Allahın gücünün yetmeyeceği hiçbir şey söz konusu değildir. Bu evren ve kainatın her bir parçası onun eseridir. 99 isim sayesinde Allahın hangi özelliklere sahip olduğunu yakından tanıyarak Allah’ın isimleri üzerinden İslam dinine bir adım daha yaklaşma fırsatını elde edebilirsiniz.

Mukaddim (İstediğini Öne Alan)

Mukaddim

Mukaddim

İstediğini birinci kılan, istediğini başarıya kavuşturan, istediğini başarı ile sınayan istediğini de al aşağı eden sadece Allah’tır. Başarının da ilmin de bolluğun da ana kaynağıdır. Bu nedenle kaynağın farklı yerlerde alınması Allahın varlığı ve birliği konusunda şirk koşulması manasına gelmektedir.

Muahhir (Geri Bırakan)

Muahhir

Muahhir

Her şeyi geride bırakan Allah’tır. Zaman kavramından başlayarak kainatın tüm unsurlarına kadar en temel yaratıcı Allah’tır. Yaratıcı olduğu gibi yaratılmamıştır. Doğurmaya vesile olduğu gibi doğrulmamıştır. Allahın sırrı ve kudretini daha yakından tanımak için 99 ismin bu konuda harika bir fırsat sunduğu görülmektedir.

Evvel (Başlangıcı Olmayan)

Evvel

Evvel

Evveli ve ahiri olmayandır. Yaratıcı odur. Başlangıcı ve sonu olmayandır. Başlangıcın da sonun da mimarı bizzat Allah’tır. Başlangıç ve sona vesile olacak tüm olaylar Allahın izni ve inayeti ile gerçekleşmektedir. Onun izni olmadan bir yaprağın dahi kıpırdaması söz konusu değildir.

Ahir (Sonu Olmayan)

Ahir

Ahir

Ahiri ve evveli olmayan bir güç sadece Allaha mahsustur. Allahın gücünün sonu ve sınırı yoktur. Bu nedenle dünyada onun arzusu ve onayı olmadan hiçbir şeyin gerçekleşmesine olanak verilmemektedir. Onun gücünü dünyevi güçler ile kıyaslamamalısınız.

Zahir (Varlığı Açık Olan)

Zahir

Zahir

Varlığı görmek isteyenler için açık işaretler ile doludur. Allahın varlığı ve birliği iman etmek isteyen kişiler için gayet nettir.

Batın (Zat Ve Mahiyeti Gizli Olan)

Batın

Batın

Allahın varlığı ve birliği oldukça açık olduğu gibi bazı hikmetlerinin ve lütuflarının da gizli olduğunun belirtilmesi gerekmektedir. Bu gizli unsurlara sadece Allahın izni ile erişilebilir. Her kula bu gizli dünyaya erişmek nasip olmaz.

Vali (Sahip)

Vali

Vali

Hem yaratılan kulların hem de dünyadaki tüm varlıkların sahibi Allah’tır. Merhamet ya da bolluk bereket konusunda herhangi bir sorun meydana gelmeden varlığına sebep olduklarının yaşamlarını sürdürmesini sağlamaktadır.

Müteali (Noksanlıklardan Yüce)

Müteali

Müteali

Noksanlık ya da kusur Allaha ait olmayan sıfatlardır. O varlığı kusursuz bir biçimde inşa ederken kendinde de herhangi bir noksanlık barındırmamaktadır. Allah’ı noksanlık ile itham etmek Allahın varlığı ve birliğine dair şüpheye düşmek manasına gelmektedir.

Berr (İyiliği Çok)

Berr

Berr

Berr iyiliği ve lütufları çok olan manasına gelmektedir. İyilik ve lütuf kaynağı olarak sadece Allahın görülmesi gerekir. Başka bir güçten medet umulmamalıdır.

Tevvab (Tövbeleri Kabul Edici)

Tevvab

Tevvab

Tövbe etmek kulluğun en temel gereklerindendir. Allah tövbeleri bolca kabul edendir. Bu noktada tövbenin içtenlik ile edilmiş olması da belirleyici olan asıl unsurdur.

Müntakim (Asilerden İntikam Alan)

Müntakim

Müntakim

Allah hem bu dünyada hem de ahrette adaleti temin eden yegane güçtür. Bu dünyada Allahın ve müminlerin karşısında olan kişilerden intikam almak da Müntakim ismi şerifinde gizlidir.

Afüvv (Affedici)

Afüvv

Afüvv

Tövbeleri kabul eden kullarına karşı bol merhametli olan Allahın izni ve inayeti ile onun affına mazhar olunabilir. Kulların son anına kadar aflarını kabul etmektedir.

Rauf (Şefkati Çok)

Rauf

Rauf

Kullarına karşı annelerinden çok daha büyük bir şefkatle yaklaşan, onları karşılıksız seven, az amele çok rızık veren Allah’tır. Allahın şefkatine mazhar olmak için takva yolundan çıkılmaması gerekmektedir.

Malikü’l-Mülk (Mülkün Gerçek Sahibi)

Malikü'l-Mülk

Malikü’l-Mülk

Dünyanın, ahretin tüm kainatın yegane sahibi kesinlikle Allah’tır. Mülk ile alakalı bir duanız olduğu zaman dualarınıza bu ismi şerifi de ekleyebilirsiniz. Allah’ın 99 ismi arasında bolluk ve bereketi simgeleyenlerin başında gelmektedir.

Zü’l-Celali Ve’l-İkram (Ululuk Ve İkram Sahibi)

Zü'l-Celali Ve'l-İkram

Zü’l-Celali Ve’l-İkram

Bu isim bazı alimler tarafından ismi azam olarak da tanımlanmaktadır. Bir dileğiniz olduğu zaman bu isim ile duanızı yapabilirsiz. İkramların ve ululuğun asıl sahibi olan Allah sizin asıl sığınağınız olmalıdır.

Muksit (Adaletli)

Muksit

Muksit

Dünyada ve ahrette adaleti sağlayacak olan yegane güçtür. Adaletli olurken kimsenin hakkını kimsede bırakmayan ve bir karıncanın hakkını korumak için çaba sarf eden ince bir mizanı vardır.

Cami’ (Birbirine Zıt Şeyleri Bir Araya Getirebilen)

Cami

Cami

Tüm kainatın yaratıcısı olan Allah farklı güçleri bir araya getirebilir zıtlıklarda bir uyum yaratabilir.

Gani (Zengin, Kimseye Muhtaç Olmayan)

Gani

Gani

Allah hiçbir yokluk kavramı ile bir arada anılamaz. Allah yokluklardan ve eksikliklerden münezzehtir. Tüm bereket ona bağlıdır.

Muğni (Dilediğini Muhtaç Olmaktan Kurtaran)

Muğni

Muğni

İstediği anda istediği haneyi, kişiyi ve gönlü bereketlendirebilen sadece Allah’tır.

Mani` (İstediği Şeylere Engel Olan)

Mani

Mani

İstediğini mümkün kılarken istemediğini de engelleyen Allahın kudretinden başka bir şey değildir.

Darr (Dilediğini Zarara Sokan)

Darr

Darr

Allah dilediğini dilediği zaman maddi manevi zarara sokabilir.

Nafi` (Dilediğine Fayda Veren)

Nafi`

Nafi`

Dilediğine içinde bulunduğu durumdan fayda elde etmesi için fırsat sunan sadece Allah’tır. Esmaül Hüsna arasında bu isim ile dualarınıza fazilet katabilirsiniz.

Nur (Aydınlatan)

Nur

Nur

İnsanların kalplerini kendi nuru ile aydınlatan yegane güç Allah’tır.

Hadi (Hidayete Erdiren)

Hadi

Hadi

Hadi ismi şerifi ile kalplerinizin hidayete ermesi ve kötü yollardan dönmeniz mümkündür.

Bedi` (Çok Güzel Yaratan)

Bedi

Bedi

Allah tüm varlıkların yaratıcısıdır. Yaratırken en güzeli ortaya çıkarandır.

Baki (Varlığı Sürekli Olan)

Baki

Baki

Allah’ın varlığının bir başlangıcı ya da sonu yoktur. Allah Bakidir. Baki olması vesilesi ile güçlerin de esas kaynağıdır.

Varis (Mülkün Gerçek Sahibi)

Varis

Varis

Allah yaratılmış, yaratılacak olan tüm mülklerin asıl sahibidir.

Reşid (Yol Gösterici)

Reşid

Reşid

Doğru yolda olanlara bu yolu gösteren Allah’tır. Yanlış yolda olanları bu yoldan döndürecek de sadece Allah’tır.

Sabur (Çok Sabırlı)

Sabur

Sabur

Allah kullarına karşı çok sabırlı ve çok merhametlidir.

İlginizi Çekebilir;


Adl (Adaletli)

Müzill (Değersiz Kılan)

Mugît (Bedenlerin Ve Ruhların Gıdasını Yaratıp Veren)

Hakem (Hükmedici, İyiyi Kötüden Ayırt Edici)

Rezzak (Rızıklandıran)

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver