Allah'a Dayanıp Güvenmek Nedir? | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Allah’a Dayanıp Güvenmek Nedir?

Günlük yaşantımızda, elimizden gelen her şeyi yaptıktan sonra “Yüce rabbim ben sana güveniyorum, bundan sonrası sana emanet” deriz. Bu durum Allah’a dayanıp güvenmek anlamına geliyor.

  • Peki, Allah’a dayanıp güvenmek nedir ve tevekkül ne anlama geliyor?

Tevekkül Nedir?

Tevekkül, dini bir terimdir. Maddi ve manevi açıdan, hedefe ulaşmak adına her türlü elden gelen yapıldıktan sonra yani diğer bir ifadeyle bütün tedbirleri aldıktan sonra Allah’a dayanıp güvenmek işin sonrasını Allah’ın takdirine bırakmaktır.

  • Yani “ben elimden geleni yaptım. Bundan sonrasında Allah’a güveniyorum. Allah’tan sonucu bekliyorum” anlamına gelir.

Tevekkül edilmeden önce; Hiçbir şey yapılmadıysa, kabul olmaz. Yani bir öğrenci sınava gireceği zaman sınavına çalışmamışsa,  sınavı ile ilgili bir kitap açıp okumadıysa, fakat Allah’ım sana güveniyorum yardımcım ol demesi, tevekkül anlamına gelmez.

  • Tevekkül, elden gelen her şeyden sonra Allah’a güvenmektir. Yani sınava çalışmak, sınavın kontrolünü yapmak, öğretmeninin sınavda çıkacağını söylediği yerleri çalışmak ve buna benzer her türlü yapması gerekeni yaptıktan sonra gece uyumadan önce veya sınav öncesinde;

“Allah’ım ben sınavıma çalıştım. Sınavım için elimden geleni yaptım. Bundan sonrasında senin takdirine bırakıyorum. Benim yardımcım ol. Sonucu senden bekliyorum” diyerek sınava başlanılmalı. Sonrasında Allah’ın takdiri ile güzel bir sonuç alınır.

Allah'a Dayanıp Güvenmek

Allah’a Dayanıp Güvenmek

Allah’a Dayanıp Güvenmek Ne Demek?

Kur’an-ı Kerim’de, birçok dua kitabında, hadis-i şeriflerde Allah’a güvenmekle ilgili ayetler bulunmaktadır.

  • Allah’a dayanıp güvenmek, yüce rabbimizin her daim kullarının isteklerini, dileklerini, yerine getirmesi anlamına geliyor.
  • Bir hastalığa yakalandığınız zaman tıbbi anlamda her şey yapılır. Şifasını bulamadığınız da bir noktadan sonra manevi bir şifaya ihtiyaç vardır. Manevi şifa, Allah katında gelendir. Ellerimizi göğe açıp “Yüce Rabbim sana güveniyorum. Beni bu hastalıktan kurtar” diyerek dua ederiz. Yani burada Allah’a dayanıp, güvenmek gerçekleşir.
  • Yüce rabbimiz her daim kullarının ona güvenmesini, onun takdirine inanmalarını, ellerinden geleni yaptıktan sonra sonucunun Allah’tan geleceğini bilmelerini ister. Yalnızca hastalıkta değil, bir işe girmek istediğinizde iş için elinizden geleni yapmanız gerekiyor. Buna en başta dediğimiz gibi tevekkül denilmektedir.

“Sen Allah’a Güven”

Tevekkül, insanoğlunun elinden geleni yaptıktan sonra geride kalanı yani işin sonucunu Allah’tan beklediği anlamı taşır.

  • Allah’a güvenmek, Allah’ın rahmetine hikmetine güvenmek demektir. Yalnızca Allah’a güvenip, hiçbir şey yapmamak doğru değildir. İşte, okulda, hastanede, bir hastalıkla savaşırken veya birçok etmen de bir noktadan sonra Allah’a güvenmek gerekiyor. Ancak o noktaya kadar kişinin her türlü elinden geleni yapıp, sonrasında Allah’a bırakmak önemlidir.
  • Halk arasında “sen Allah’a güven”, “Allah’a bıraktın mı gerisi gelir” gibi birçok söz bulunmaktadır. Burada anlatılmak istenen ise yani sen işin yolunda gerekenleri yaptıysan, ondan sonrası Allah’a emanettir denilmektedir.

İlginizi Çekebilir;

Allah’a Güvenmeye Ne Denir?

Bais (Öldükten Sonra Dirilten Ve Peygamber Gönderen)

Allah

Allah’a Ulaşmanın Yolu

Allah’a Râm Olmak Ne Demek?

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver