İstiğfar Nedir?, Neden Önemli? | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

İstiğfar Nedir?, Neden Önemli?

İstiğfar nedir; pişman olmak tövbe etmek anlamına gelmektedir. Kişilerin İslam dini gereği tövbe kapısının her daim açık olduğunu bilerek yaşantısına devam etmesi gerekmektedir. İşte detaylar!

İstiğfar nedir; yapılan bir yanlıştan dönülmesi, yapılan davranışın günah olduğunun farkına varılması ve bunun için af istenmesi anlamına gelmektedir. Af istenme durumu içerisinde kişilerin dikkat etmeleri gereken hususlardan bir diğeri de kesinlikle İslam’ın bağışlayıcı yapısıdır. İnsanın kırılgan ruh halinin ne derece günaha meyillenebileceğinin farkında olan bir inanç sistemi söz konusudur. Bu nedenle tövbe kapısının açık olması konusunda ilahi dinler arasında en büyük önemi veren seçeneklerdendir.

Tövbe Nasıl Edilmelidir?

İstiğfar nedir; tövbe etmek girişilmiş olan yanlış işlerden pişmanlığın dile getirilmesi olarak tanımlanmaktadır.

  • Kişilerin tövbe ederken kesinlikle içten olması gerekir. Yaptığı hatanın farkında olurken bunu söylemiş olmak için söylememeli, hatasının gerçek anlamda farkında olmalıdır.
  • Tövbe ederken dilerseniz namaz sırasında dilerseniz hatayı işlediğiniz anda istiğfar edebilirsiniz.

İslam’da tövbe etmek için sizin asla bir aracıya ihtiyacınız olmadığını bilinç Her zaman bir inanan Allah ile dilediği gibi iletişim kurmak için ellerini açıp kalbinden dilediği gibi sözcükleri geçirmesi yeterli olacaktır. Diğer dinlerde olduğu gibi bir din adamı aracılığı ile tövbe edilmesi gibi usullerin kesinlikle İslam dinine uygun olmadığını bilmeniz gerekmektedir.

İbadetlerinize Ağırlık Verin

İstiğfar nedir; tövbe edilmesinin sonrasında kişilerin kesinlikle ibadetlerini de sıklaştırması gerekir. Bunu yapmak için kendinde güç bulamayan kişileri için kendi güçlerinin yettiği ölçüde ibadete başlamanın da sakıncası olmayacaktır. Bunun tam tersine kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız ilkesi ile hareket eden bir din olan İslam’ın kişilerin doğasının farkında olduğunu ve kolaylıkları da pişi sıra verdiği görülmektedir. Örneğin tüm vakitlerde namaz kılmaya henüz alışamadıysanız, dilerseniz farklı vakitlerde kılarak kaza edebilirsiniz.

Her zaman öğle ya da ikindiyi kılamıyorsanız en azından düzenli olarak sabah namazının kılınması sizin için büyük bir adım olacaktır. Oruç tutma konusunda eksikleriniz varsa Pazartesi ve Perşembe günleri oruç tutarak geçmiş senelerden olan eksik oruçlarınızı tamamlamalısınız. Tövbe ederken bir yandan da bu şekilde hayatınızı yoluna koymak için çaba sarf etmeniz çok büyük bir önem arz etmektedir.

Hatanın Yinelenmemesi Neden Önemli?

İstiğfar nedir; tövbe ettikten ve ilahi kudrete pişmanlığın belirtilmesinin sonrasında tövbe edilen hatanın yeniden yapılmasının makul olmadığını bilmelisiniz. Bu nedenle tövbe etmenin sorumluluğunun farkında olmalısınız. Sizin günahlarınızı silmeyi kabul eden bir yaratıcının bu aşamada hatanın yinelenmemesini de şart koştuğunu bilmelisiniz. Kişilerin sadece hatalarının farkında olduğu ve bunun getirdiği yükten kurtulmak istediği zaman tövbe istiğfar etmesi gerekmektedir. Hatanın yinelenmesi durumunun uzun vadede kişilerin hayatını ve değerlerini de olumsuz etkileyeceği bilinmektedir. Kişilerin ilahi güç ile iç hesaplaşmalarına göre iletişim kurması, yalvarması, dua etmesi kendine karşı olan samimiyetinin de zedelenmesini beraberinde getirecektir.

İlginizi Çekebilir;

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver