Cellcept Kullananların Yorumları | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Cellcept Kullananların Yorumları

Cellcept kullananların yorumları nasıl? Cellcept nasıl kullanılır? Cellcept yan etkileri nedir? Cellcept kullanmadan önce nelere bakılması gerekir? Cellcept ile ilgili olarak merak edilen her şey yazımızda!

Cellcept kullananların yorumları ilaç tedavisine başlamadan önce doktorunuz ile konuşmanız gerektiği ile ilgilidir. Bu ilacı kullanmadan önce ilacın yan etkileri ile ilgili olarak bilgi sahibi olmanız gerekir.

Cellcept Nedir ve Neden Kullanılır?

Etkin maddesi mikofenolat mofetil’dir. Her bir film kaplı olan tablet 500 mg mikofenolat mofetil vardır. Mikrokristalin Selüloz, kroskarmeloz sodyum vardır. İlacın içerisinde bulunan yardımcı maddeler arasında ise krokarmeloz sodyum, mikrokristalin selüloz, indigo karmin, titanyum dioksit, demir oksit kırmızı vardır.

İlacı kullanmak istiyorsanız ilk olarak kullanma talimatlarına uymanız gerekir. Cellcept 500 mg ilaç mikofenolat mofetil içeren film kaplı tabletler vardır. Vücutta olan inozin monofasfat dehidrogenaz ismi verilen bir enzimin çalışmasını engeller ve bağışıklık sisteminin baskılanmasını sağlar.

50 film kaplı tablet içeren ambalajlarda 10’ar tablet içeren blisterler halinde olurlar. Nakledilen karaciğer, böbrek ya da kalbin vücudu tarafından reddedilmesinin önlenmesi için kullanılır.

Cellcept Kullanmadan Önce Nelere Bakılması Gerekir?

Cellcept kullanımı öncesinde dikkatli olmanız ilacı kullanırken ağır yan etkilerden kaçınmak için son derece önemlidir. Doğum kusurlarına ve düşüğe neden olabilir. Hamile kalma potansiyeli olan bir kadınsanız tedavi öncesinde hamilelik testinde negatif sonuç almış olmanız son derece önemlidir. Doktor tarafından size sunulan doğum kontrol talimatlarını takip etmeniz gerekir. Doktorunuz ile birlikte mikrofenolatın doğmamış bebeklerin üzerinde olan etkileri oldukça fazladır. Cellcept kullananların yorumları ilacın kullanılmasından önce dikkat edilmesi gereken noktalara dikkat çeker.

Hamilelikte kullanımı: Hamile kalma potansiyeli olan bir kadınsanız cellcept kullanma sırasında etkili bir doğum kontrol uygulamanız gerekir. İlacı kullanmadan önce en uygun doğum kontrol yöntemi için doktorunuz ile görüşmelisiniz. İstenmeyen hamilelikleri önleyebilmek için iki farklı doğum kontrol yöntemi seçmelisiniz. Doğum kontrol hapı almayı unutmanız durumunda doktorunuz ile iletişime geçmeniz gerekir.

Emzirme dönemi kullanımı: İlacı kullanmadan önce doktora ya da eczacınıza danışmalısınız. Az miktarda bile olsa anne sütüne geçebileceğinden cellcept kullanmamanız gerekir.

Diğer ilaçlarla birlikte kullanımı: bitkisel ilaçlar gibi reçetesiz olarak sağlanan ilaçlar da dahil olacak şekilde bir ilaç kullanıcısıysanız ve yakın zamanda bu ilaçları kullanmışsanız doktorunuza ya da eczacınıza danışmanız gerekir. Bazı ilaçların çalışma şeklinin etkilenebileceği için mutlaka başka ilaçlarla kullanımı durumunda dikkatli olmanız gerekir.

Araç ve makine kullanımı: Araç ve makine kullanımı için orta derecenin üzerinde etkiye sahip olması ile bilinir. Uykulu ya da sersemlemiş hissetmeniz durumunda doktora ya da eczacınıza danışmanız gerekir. Bu şekilde daha iyi hissedene kadar araç veya makine kullanmamanız gerekir.

Cellcept Yan Etkileri Nedir?

Cellcept ilacı diğer tüm ilaçların olduğu gibi yan etkilere sahip olabilir. Oldukça yaygın görülen yan etkiler arasında kanda kırmızı ya da beyaz kan hücrelerinin azalması, kusma ve enfeksiyon vardır. Doktorunuz kan hücrelerinizin sayısında olan değişimi veya enfeksiyon belirtilerini tam olarak görmek için düzenli şekilde kan testleri yaptırmanızı talep edebilir.

Çocuklarda ishal, enfeksiyon ve kanda dolaşan beyaz, kırmızı kan hücrelerinin azalabilmesi gibi yan etkilere sahip olması büyüklere göre çok daha yüksek bir ihtimaldir. Nakil olan organın vücut tarafından reddedilmesini önlemek vücuttaki savunma mekanizmasının zayıflamasını sağlar.

Vücudunuzda enfeksiyonlar ile savaşma gücü de normalde olduğu kadar iyi olmaz. Cellcept kullanan biriyseniz bağırsaklar, mide, beyin, deri ve akciğer idrar yolları en enfeksiyonları gibi enfeksiyonlara çok daha yatkın olursunuz.

Bağışıklık sisteminin baskılanmasını sağlayan ilaçları kullanan kişiler arasında çok az kişi lenf bezi ve deri kanseri görülür. Tüm vücudun etkilenmesini sağlayacak olan yan etkileri görebilirsiniz. Yan etkiler arasında şişkinlik, grip belirtileri, baş ağrısı, vücutta ağrılar, uyuma güçlüğü, yorgun hissetme, ateş, ciddi alerjik reaksiyonlar vardır.

  • Yukarıda bahsedilen yan etkilerin dışında şu etkileri görürseniz hemen en yakın hastaneye başvurmanız gerekir;
  • Yüzde, dudaklarda, boğazda ya da dilde şişme ve nefes alma sırasında güçlük çekme
  • Döküntüler oluşması, vücutta beklenmeyen morarmaların oluşması
  • Boğaz ağrısı ya da ateş gibi enfeksiyonların oluşması

Yukarıda yer alan yan etkiler son derece ciddidir ve kişinin ilaca karşı alerjik reaksiyon geçirdiğini gösterir. Ciddi yan etkiler son derece seyrek görünürler.

Böbrek nakli hastalarında: Böbrek nakli olan hastalarda görülen çok yaygın yan etkiler şöyle;

  • Kaslarda güçsüzlük hissedilmesi
  • İdrarda kan olması
  • Bulantı, kusma, hazımsızlık, ishal ve karın ağrısı
  • Nefes darlığı ve öksürük, kan basıncında artış olması
  • Kan kolestrol düzeyinde artış yaşanması
  • Kan fosfat düzeyinde azalma görülmesi
  • Virüs ve bakteri kaynaklı enfeksiyonlar oluşması
  • Kalbi çevreleyen kesede su oluşması
  • Beyaz kan hücrelerinin azalması
  • Bakteriyel enfeksiyonlar görülmesi
  • Anksiyere, depresyon, kafa karışıklığı

Karaciğer nakli hastalarında: en yaygın olarak görülen yan etkiler şöyle;

  • Lenfosel
  • Ağızda anormal tat hissi
  • Lenf kanseri
  • Protozoalara bağlı gelişen enfeksiyon
  • Kandaki laktar dehidrojenaz enzim düzeyinde artış görülmesi

Kalp nakli hastalarında: Görülen en yaygın yan etkiler ise şöyle;

  • Karaciğer iltihabı
  • Pankreas iltihabı
  • Lenf sıvısının bir kese içerisinde toplanması
  • Akciğerlerde hava keselerinin kalınlaşarak sertleşmesi
  • Kanda olan tüm hücrelerde azalma olması
  • Lenf kanseri

Cellcept Hangi Durumlarda Kullanılmamalı?

İlacı kullanmamanız gereken bazı özel durumlar vardır. Bunlardan en önemlidir. ilacın içerdiği yardımcı maddelerden birine alerjik olmanız durumudur. Mikofenolik asit, motefil ve mikofenolat gibi yardımcı maddelerden birine alerjikseniz bu ilacı kullanmamalısınız.

Etkin bir doğum kontrolü yöntemi kullanmıyorsanız ve emziriyorsanız ilacı kullanmamalısınız. Hamileyseniz ya da hamile kalmayı planlıyorsanız veya hamile olduğunuzu düşünüyorsanız ilacı kullanmamalısınız.

Hamile kalma potansiyeli olan bir kadınsanız ilk uygulamanızdan önce negatif hamilelik testi sonucunu vermediyseniz ilacı kullanmamalısınız. Bu ilaç doğum kusurlarına ve düşük yaşanmasına neden olabilir.

Cellcept Dikkatli Kullanılması Gereken Durumlar Nedir?

İlacı kullanmaya başlamadan önce doktorunuz ile görüşmeniz ve durumunuzu bildirmeniz oldukça önemlidir. Bu ilacın kullanımından önce doktorunuz ile şunları konuşmalısınız;

  • Vücutta beklenmeyen morartı veya kanama oluşursa
  • ateş ya da boğaz ağrısı gibi enfeksiyonlar göstermeniz durumunda
  • hamile kalmayı planlıyorsanız
  • daha önce mide ülseri gibi bir sindirim sistemi sorunu yaşamışsanız.

Cellcept Özel Kullanım Durumları Nedir?

Celcept ilacının kullanımı sürecinde özel kullanım durumlarına özellikle dikkat etmeniz gerekir. Cellcept özel kullanımı ile ilgili olarak şunları bilmeniz gerekir;

Karaciğer yetmezliği: Karaciğer yetmezliği olan hastalar için özel bir doz ayarlanması gerekmez. Doktorunuzun tıbbi geçmişinizi bilmesi son derece önemli.

Böbrek Yetmezliği:  Ciddi derecede kronik böbrek yetmezliği olan kişilerde böbrek naklinden sonraki dönem dışında gün içerisinde 2 kere 1 gr’dan fazla olan doz kullanımından kaçınılması son derece önemli. Eğer böbrek yetmezliği ile ilgili bir sorununuz varsa güçlük daha düşük dozlarda cellcept almanız gerekir.

Kalp Yetmezliği: kalp yetmezliği olan hastalar için doz kullanımı hakkında herhangi bir ayarlama yapılmaz.

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver