Fettah Anlamı Nedir? Ne Yardımı Dokunur? | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Fettah Anlamı Nedir? Ne Yardımı Dokunur?

Allah’ın 99 ismi içerisinde Fettah, Kur’an-I Kerim’de faziletleri ve anlamı ile beraber bulunmaktadır.

  • Fettah en kısa tanımıyla, Hayır kapılarını açan şeklinde anlam taşımaktadır.

Fettah Anlamı Nedir?

El Fettah ismi, Müslümanların Allah’tan her zaman dermanın geleceğinin bilinmesi konusunda bulunmaktadır. Yani Allah’tan ümit kesmemeleri konusunda öğüt verilir. Kur’an-I Kerim’de fetih suresinin ismi de, buradan gelir. Yani ismin en temel kökü fetih suresidir.

En kısa anlamı; iyilik kapılarını açandır. Bu bağlamda Allah’ın mutlak adaletinin olduğu, her daim kullarını sıkıntılardan çekip çıkardığı anlamı taşıyor.

  • Zulüm gören kişilere yardım eden müminlere, manevi kapılar açar. Her derdin bir dermanın olduğu, olumlu ve olumsuz durumlarda engeli kaldırandır şeklinde yorumlanmaktadır.
  • Kısa tanımı tüm kapıları açan olsa da, farklı bir ifadesi de kilitlerin açıldığına inanma şeklindedir.

Bilgi! Osmanlı Devleti’nde kapı tokmaklarına yazılmaktaydı. Bunun en önemli sebebi de buradan kaynaklanıyor. Yani ismi tüm kapıların hayırla, iyilikle açılmasıdır. Osmanlı Devleti’nde belirli dönemlerinde özellikle büyük kapıların tokmaklarında, Osmanlı yazısı ile ismine de  rastlanılmaktadır.

Fettah

Fettah

Fettah İsminin Faziletleri Nelerdir?

El Fettah ismi, en başta da söylediğimiz gibi hayırla iyilikle kapıların açılması anlamına geldiği için faziletlerinde de bu detaylara yer veriliyor.

  • Sıkıntı içerisinde bulunan kişiler, sıkıntının hiçbir zaman gitmeyeceğini düşünenler burada sakin bir yere oturup, her derdin dermanının bulacağına inanması gerekiyor. Bu bağlamda zikri çekilmeli. Zikir çekilirken açılmayacak hiçbir kapının olmadığına inanmaları gerekiyor.
  • Zikrini sabah namazı sonrasında kalbinin temizlenmesi ve kalbinin maneviyatla dolmasını isteyen kişiler okuyabilirler. Zikrederken inancınız yüksek olsun. Başka bir şey düşünmemek gerekiyor. Özellikle sinirli, kalbi kötü, kötü huyları bulaşan kişiler için bu durum önemlidir.
  • İşsiz kalanlar veya bulunduğu işten atılanlar bu zamana kadarki iş hayatını bir kenara bırakıp, hayırlı bir iş istedikleri takdirde tamamen gönülden zikri çekmeli ve bu zikre sürekli olarak devam etmeliler.
  • Zora düşen, zorda kalan, darda kalan herkes Tesbihatı yaparlarsa, Allah’ın tüm zorlukları kolaylaştıracağını görebilirler.

-NOT- Allah derdi verdiği gibi dermanını da vermektedir. Bu detayı bilmekte fayda var. Allah’ın izniyle hayırlı kapılar ardı ardına açılır. Her gün zikir çeken kimseler, maddi ve manevi şifa bulur.

 Ebced Değeri

İsminin ebced değeri, 489. Bu diğer bir ifade ile zikir sayısıdır. Faziletleri yerine getirilirken, çekmeniz gereken zikir sayısı şeklinde bulunuyor.

Fettah İsminin Geçtiği Ayetler

Kur’an-ı Kerim’de;

  • Sebe suresi 26 ayetinde bulunuyor. Burada O  âlim olandır şeklinde yer almaktadır.
  • Araf Suresi’nin 39 ayetinde de, fethedenlerin en hayırlısı şeklinde bulunmaktadır. Kur’an-ı Kerim’de  ismi geçerken hayır kapılarını, iyilik kapılarını açan anlamı tam anlamıyla mevcuttur.

İlginizi Çekebilir;

Gizlilik politikası

Allah’ın Varlığının 12 Delili

Mübdi (Her Şeyi Yokluktan Çıkaran)

Halik (Yaratıcı)

Muktedir (Her Şeye Gücü Yeten)

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver