Liilafi Suresinin Okunuşu ve Anlamı Nedir? | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Liilafi Suresinin Okunuşu ve Anlamı Nedir?

Liilafi yani Kureyş suresi Kur’an-ı kerimde 106. Sırada bulunan toplam 4 ayet olarak indirilen suredir. İslamiyet peygamber efendimize müjdelenmeden önce Kureyş kabilesini anlatan ve verilen ayrıcalıklardan bahseden Mekke’de Tin suresinden sonra indirilen suredir. Liilafi suresinin okunuşu kısa ve ezberlenmesi kolaydır. İlk ayette geçen Kureyş kabilesinin adı surenin de adı olmuştur. Fil suresinde de Liilafi suresinde olduğu gibi Kureyş kabilesinden söz edilir ve iki sure birbirinden tamamen ayrıdır. Fil suresi Ebrehe ordusundan Kureyşlilerin nasıl kurtulduğunu anlatırken Liilafi’de Kureyş kabilesinin Kabe-i Şerif’in bakımlarını yapmak ve hac görevini yerine getirenlere hizmet ettikleri için verilen ayrıcalıkları anlatılır.

Liilafi Suresinin Anlamı Nedir?

Sure 4 ayettir. İlk ayette “ Kureyş’i emniyete alan” anlamı taşıyan “liilafi kureyş’ın” tabiri yer alır. Liilafi suresinin okunuşu 2. ve 3. ayetinde ise “ ilafihim, rıhleteş şitayi ves sayf” “felyabudü rabbe hazel beyt”  şeklinde devam eder. Anlamı “yaz ve kış onları ısıtan ve yakınlaştıran Kabe’nin Rabbine kulluk etsinler.” Manası yer alır. Son ayet “ellezi et amehum mincuin ve amenehum min havf” manası ise “Allah onları açlıktan kurtaran, doyuran ve türlü korkulardan arındırıp güvene kavuşturandır”

Liilafi Kureyş Suresi Kaç Ayet?

Kur’an-ı Kerim’de yer alan en kısa sureler arasında bulunan Lilafi suresinin okunuşu 4 ayetten oluşur. Mekke döneminde İslamiyet indirilmeden önce Kabe’nin bakımını yapan ve orada hac görevini yerine getiren kişilere yemek su vermekle görevli Kureyş kabilesine, yaptıkları bu hizmetler için Allah tarafından ödüllendirilmesi konusu anlatılmaktadır. Kısa olması kolay ezberlenmesini ve yorumlanmasını sağlamaktadır. Namaz kılarken okunabilen dualar arasındadır. Cuma akşam yatsı namazını kılıp 1000 kere okuyan müminler ise Allah’ın da izni ile peygamber efendimizi rüyalarında görebilirler.

Kureys Suresi Neden Okunur?

Kureyş suresini yemek yerken okuyup, yenilecek olan yemeklere doğru üflenmesi gelecek hastalık ve zarardan korur. Her gün Kureyş suresini 7 kere okuyan kişinin darlık ve yokluktan kurtularak fakirlikten zenginliğe geçmesinden bahsedilmektedir. Beş vakit namazlarda Kureyş suresi en fazla okunan sureler arasındadır.

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver