İçindekiler
Miraç Mucizesinde Neler Yaşandı?, Hz. Muhammed Uçan At Burak İle Miraca Nasıl Yükseldi?, Burak İçin Yapılan Tasvir Ve Tanımlar Ne Kadar Doğru?, Detaylar yazımızda…
Yaklaşan ve Yüce Allah’a yaklaştıran anlamıyla Burak, Hz. Muhammed’ Miraca yükselirken üzerinde taşımıştır. Miraç ve İsra mucizesi öyle kısa bir anda gerçekleşmiştir ki peygamber efendimiz geri döndüğünde yatağındaki sıcaklık hala duruyordu. Allah’ın mucizelerine tanıklık etmek Müslümanlığın müjdelerinden sadece biridir. Hz. Muhammed uçan at gibi Burak ile gökyüzünde yüzülerek yedi kat semayı dolaşmıştır.
Miraç Mucizesinde Neler Yaşandı?
Henüz uyku ile uyanık olma arasındaki o kısacık zamanda Cebrail peygamber efendimizin yanına gelerek göğsünü açtı. Kalbini elleriyle yerinden çıkarıp zemzem suyu ile yıkayarak tekrar geri koydu. Artık semaya yükselmek ve Allah’ın huzuruna çıkmak için hazırdı.
Hz. Muhammed Uçan At Burak İle Miraca Nasıl Yükseldi?
Kur’an-ı Kerimde yer alan hadis ve ayetlerde Burak, bir binek olarak betimlenmiştir. Kesin olarak at olduğu tasviri tamamen yanlıştır. Cebrail peygamber efendimizin kalbini zemzem suyu ile yıkadıktan sonra göğe yükselmesi için Burak’ı çağırdı. Hz. Muhammed uçan at Burak ile yükseldi ve yedi kat semayı kat kat dolaşarak orada bulunan peygamberleri ve onların ümmetlerini gördü. Ayrıca Hz. Muhammed’e Miraç mucizesi ile cennet ve cehennem de gösterilmiştir.
Burak İçin Yapılan Tasvir Ve Tanımlar Ne Kadar Doğru?
Miraca yükselirken peygamber efendimizin binmiş olduğu binek olarak bilindiği için insanlar binek kısmını dikkate alarak çeşitli hayvanları tasvir etmiştir. Hz. Muhammed uçan at ile bu yolcuğu yapmıştır gibi söylemler söz konusudur. Ancak Burak at da değildir. Şimşek çakma gibi bir parıldamaya sahip olan, anlamı taşımaktadır. Ayrıca çok hızlı bir şekilde hareket edişi, parlak ve saf oluşu nedeniyle “berk” kelimesinden türeyip Burak adını almıştır. Anlaşıldığı üzere peygamberimizin bindiği şey bir hayvan değildir, binek aracıdır diyebiliriz.
Burak’ı Başka Hangi Peygamber Kullanmıştır?
Hz. İbrahim tarafından Kabe ziyareti sırasında kullanıldığı Taberi tarafından ortaya atılan bir rivayet olup “Hz. İbrahim’in Bineği” olarak adlandırılmıştır. Ayrıca Burak, mahşer gününde peygamberlere ümmetlerine ulaşabilecekleri bir araç olarak verileceği rivayetleri de bulunmaktadır. Ancak Hz. Salih’in, Burak’a değil kendi devesine binerek ümmetinin yanına gideceği söylenmektedir.
Yorum Yapılmamış