Hz. Muhammed Süt Annesi Kimdir? | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Hz. Muhammed Süt Annesi Kimdir?

En eski Arap geleneklerinden bir tanesi çocukları süt anneye verme, Mekke’ de yaşamayan ailelere bir süre çocukların gönderilmesi şeklinde uygulanırdı. Çocukların süt anneye verilmesinin çeşitli nedenleri vardır. Çocukların sağlıklı bir ortamda büyümelerini sağladığı için Hz Muhammed süt annesi ile yaşamaya gönderildi.

Mekke’ nin ileri gelen aileleri çocuklarının Mekke havasından uzak daha sağlıklı gelişim göstermeleri için çocuklarını süt annelerin yanına verirdi. Mekke civarında yaşayan kabilelerinin kadınları, her sene Mekke’den süt anneye verilecek çocukları alarak kabilelerine dönerdi.

Hz. Muhammed Neden Süt Anneye Verildi?

Mekke halkının çocuklarını süt anneye vermesinin ve Mekke’den uzaklaştırmalarının çeşitli nedenleri bulunur. Bu nedenler;

  1. Etrafında dağlar bulunan Mekke havasının basık olması ve hastalıkların fazla olması sebebi ile çocukların vefat etmesi.
  2. Çölde yaşamlarını sürdüren kabilelerin daha düzgün ve güzel Arapça konuşmaları,
  3. Çocuklarının daha iyi şartlarda bakılmasını isteyen varlıklı aileler, çocuklarını süt anneye vererek sağlıklı büyümelerini ve eşlerine daha fazla zaman ayırmalarını sağlar.
  4. Çölde büyüyen çocukların daha sağlıklı ve güçlü

Hz. Muhammed’in Kaç Tane Süt Annesi Var?

Peygamberimizde Mekke havasının basıklığı, sürekli yaşanan hastalıklar ve çocuk ölümleri gibi nedenler ile süt anneye verildi. Hz. Muhammed süt annesi Hz. Halime olarak bilinse de peygamberimizin iki süt annesi daha bulunur. Peygamberimizin süt anneleri;

  • Süveybe, peygamberimizin amcası Ebu Leheb’ in cariyesidir. Oğlu ile Hz. Muhammed’i beraber emziren Süveybe aynı zamanda Hz. Hamza’nın da süt annesidir.
  • Halime-i Sadiye, süt verecek çocuk bulma amacıyla Mekke’ye gelmiş fakat geç kaldığı için Muhammed süt annesi oldu.
  • Ümmü Eymen, peygamberimiz sözleri ile hürmetini her zaman gösterir ve onun daima överdi. Peygamberimize babasının mirasıdır. Hz. Hatice vefat ettikten sonra Hz. Muhammed azat etti.

Hz. Muhammed’in Süt Kardeşleri Kimlerdir?

Mekke’de çocukların sağlıklı yetişmeleri ve güçlü olmaları için Mekke civarında yaşayan süt annelere verilirdi. Hz. Muhammed süt annesi ile büyümüştür ve süt kardeşleri bulunur. Peygamberimizin süt kardeşleri;

  1. Hamza, Hz. Muhammed’ den evvel Süveybe tarafından emzirilmiştir ve Hz. Muhammed’in amcasıdır.
  2. Mesruh, Abdullah b. Cahş Süveybe emzirdi.
  3. Ebu Seleme, ilk Müslümanlardan bir tanesi ve süt annesi Süveybe.
  4. Ebu Süfyan İbni’-Haris Muttalib, peygamberimizin amca zadelerinden bir tanesidir ve süt annesi Süveybe’dir.
  5. Şeyma binti Haris, gerçek ismi Huzafa ve Muhammed süt annesi Halime’ nin kızıdır. Hz. Muhammed’den büyüktür.
  6. Üneyse binti Haris, süt annelerden Halime’nin çocuğudur. Şeyma, Üneyse ve Hz. Muhammed çocukluklarında bir süre beraber yaşadılar.

Peygamberimiz Süt Annesinin Yanında Ne Kadar Kaldı?

Hz. Muhammed süt annesi Halime ile yaklaşık 5 sene yaşadı. Daima süt kardeşlerini ve süt annelerini güzel anar ve övgü ile onlardan söz eder. Peygamberimizin süt annede kaldığı zaman içerisinde ailede bolluk ve bereket eksik olmamıştır. Hz. Muhammed’ in yaşadığı karın açılması gibi olaylar sebebiyle Mekke’ye götürüldü.

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver