İslamiyet’in doğuşu milattan sonra 7. Yüzyıla kadar dayanmakta ve Mekke ile Medine arasında ortaya çıktığı düşünülmektedir. Müslümanlık nasıl ortaya çıktığı hakkında Kur’an-ı Kerim’den yola çıkarak mantık yürütüldüğünde, bu zamana kadar vahyedilen dinlerin hepsinin ana mantığını ortaya çıkarmaktadır. Allah’a teslimiyet İslamiyet’in en önemli kuralı olarak nitelendirilmektedir.
İslam Nasıl Doğdu
İslamiyet’in yayılması ve bugün olduğu konuma ulaşması oldukça zor ve kanlı bir vakit sürmüştür.Müslümanlık nasıl ortaya çıktı detaylı olarak anlatmak gerekirse:
Hz. Muhammed; 610 senesinde, 40 yaşında Allah tarafından kendisine iletilen vahiyleri etrafındaki cemaate bahsetmektedir. Ona inananlar ve etkisi altına girenler ile ilk Müslümanlar İslamiyet’i yayma çabalarından ötürü 622 senesinde Mekke’den Medine’ye sürgün edilmişlerdir. Bu zamana hicret denmekte ve hicri takvimin başlangıcı olarak bu tarih kabul edilmektedir.
Hz. Muhammed’in bir kitle ile Medine’ye göç etmesi, arkasından gidenlerin olduğunu görenler için net bir önderlik olarak gözlemlenmiş ve Müslümanlık dikkatleri üzerine kısa sürede çekmeyi başarmıştır. 632 senesinde Hz. Muhammed Allah-u Teala’nın yanına göç etmeden önce Arap Yarım adasının neredeyse tamamı İslam Devletinin temellerini atmış ve İslamiyet’i hak din olarak kabul etmişti.
Müslümanlık Ne Zaman Başladı
610 senesinde Hz. Muhammed’e gelmeye başlayan Allah’ın vahiylerinin duyurulması ile peygamber müritlerini ve sahabelerini toplamaya başladı. İman eden kitle genişledikçe tüm Arap yarımadasını dolaştılar ve Müslümanlığı yaymaya çalıştılar. Müslümanlık nasıl ortaya çıktı sorusunun cevabı olarak 610 senesinde Mekke’de Hz. Muhammed’e vahiy edildiği doğru bir bilgi olarak İslam tarihine işlemiştir.
İslam Nerede Ortaya Çıktı
Müslümanlık nasıl ortaya çıktı kısaca açıklayacak olursak; Hz. Muhammed 610 senesinde Arabistan’da aldığı vahiy ile 622 senesine kadar Mekke’de, sonrasında sürgün edilerek 630 senesinde öldüğü güne kadar Medine’de İslamiyet’i yaymak için çalışmış, İslam halkına örnek olmaktan bir gün bile vazgeçmemiştir.
Hz. Muhammed; İslamiyet’i yaymak için cihat anlayışından yararlanmaktaydı ve bu cihat anlayışı onun ölümünden sonra görevlendirdiği dört halife döneminde de devam etti. Bu sayede müslümanlık, Anadolu’ya, İran’a, Filistin’e, Suriye ve Mısır’ın büyük oranına ve Trablus Libya’ya kadar hızla yayıldı. Buna öncülük eden halifeler Hz. Ebubekir, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali idi.
Yorum Yapılmamış