İçindekiler
İslamiyet inancında kadınların saç uzatmasında bir sorun bulunmadığı gibi erkeklerin sakal uzatması Hz. Peygamber tarafından sünnet kılınmıştır. Farz olmamakla birlikte sünnet kabul edilmesi de Allah katında hoş karşılanmakta ve sünnetin terki söz konusu olmamaktadır. Müslümanlıkta sakalın önemi Peygamber Efendinin hadislerinden de anlaşılabilir bir durumdur. Hz. Muhammed’e göre sakal erkeğin yaratılışına ait bir durumdur.
Müslümanlar Neden Sakal Bırakır?
İslamiyet, hak kitap olarak Kur’an-ı Kerim’i kabul etmekte, yaşamlarını bu kitapta yazan ayetlere ve bu kitabın vahyini alan Hz. Muhammed’in hadislerine göre düzenlemektedir. Hz. Muhammed Müslümanlara örnek olması için Allah tarafından Dünya’ya gönderilmiştir.
“Allah’ı gerçekten arzulayanlara ve zikredenlere muazzam bir örnek gönderilmiştir.” (Azhap Suresi, 33/21)
Hz. Muhammed’in günlük hayatta yaptığı rutinler bir Müslüman’ın hayatının bir parçası olmakta ve İslamiyet’e inanan herkes onu örnek almalıdır. Peygamber Hazretleri, sakalı erkeğin yaratılışının bir parçası olarak nitelendirmekte ve bizzat kendisi de sakal uzatıp, bakımını yaparak, olması gerektiğinden fazla uzamaması için ara ara kısaltırdı. Peygamberin yaptığı ve söylediği her şeyin sünnet olmasından ötürü sakalda sünnet kılınmıştır.
Sakal Bırakmak Zorunlu Mu?
Müslümanlıkta sakalın önemi Peygamber Efendinin hadislerinde açıkça belirtilmiştir ancak zorunlu kılmamıştır. Bu sebeple sakal bırakmayan kişi herhangi bir biçimde cezalandırılmayacaktır. Ayrıca sakal bırakmak dinen fıtrattan yani Allah’ın yaratılışından geldiği kabul edilen bir durumdur aksini iddia eden Allah’ın kudretine hakaret etmiş sayılmaktadır. Müslümanlıkta sünnet olarak kabul edilen, günümüzde kişisel bakım olarak adlandırdığımız durumlar İslamiyet’in başlangıcından bile daha eskiden gelmektedir. Dinen sünnet olarak kabul edilen meseleler insanın yaratılışından gelmekte ve temizlik açısından son derece önem arz etmektedir.
Sakal Allah İçin Önemli Mi?
Peygamberin sahabeleri tarafından hadislerde belirttiği üzere, Hz. Muhammed’in sakalının uzun olduğu Müslümanlar tarafından bilinmektedir. Etrafındakilere vermiş olduğu vaazlardan da anlaşılacağı üzere peygamber hazretleri sakalı sünnet olarak kabul etmiştir. Müslümanlıkta sakalın önemi kadar fıtrattan gelen bazı tutumlarında İslamiyet’te büyük önemi bulunmaktadır.
“İnsanın yaratılışından gelen 10 tutum vardır;
- Bıyığı kısa tutmak,
- Sakalı uzun tutmak,
- Ağız bakımını misvak ile gerçekleştirmek,
- Burnu su ile temizlemek,
- Tırnakları kısa tutmak,
- Parmakların arasındaki pislikleri ihmal etmemek,
- Koltuk altını temiz tutmak,
- Mahrem bölgeleri temiz tutmak,
- Küçük ve büyük abdest sonrası temizlik.”
Yorum Yapılmamış