İçindekiler
Dünya üzerinde çeşitli dini inanışlar bulunmaktadır. Her insan kendi dini inanışını yaymak için çalışmaktadır. İslam dinin zorlama dini olmaması, her dine hoşgörü ile yaklaşması ve içerisinde olan cihat fikri dünyada Müslüman nüfusun artmasını sağlamıştır. Dünyada en çok inanılan ilk din Hristiyanlık ikinci din ise İslamiyet’ tir. Bütün dünya nüfusunun yüzde 25 civarını Müslümanlar oluşturur. Dünyada Müslüman nüfusu en fazla olan ülkeler Orta Doğu, Asya ve Kuzey Afrika bölgelerinde yer almaktadır. Müslüman olan insanlar bütün ülkelerde bulunur fakat dünyada bazı ülkelerde Müslüman nüfus daha fazladır. Her Müslüman Allah‘ın emirlerine uyum sağlamalıdır.
Hangi Ülke %100 Müslüman?
İslam dinin bütün dünyaya yayılmasında etkili olan önemli etkenler vardır. İlk zamanlarda İslam’ı ve tevhit inancını anlatan peygamberimiz ve Müslümanlar çeşitli zulüm ve eziyetlere maruz kalmışlardır. Yapılan zulüm o kadar artmıştır ki Medine’ ye hicret emri verildikten sonra peygamber efendimiz ve beraberindeki Müslümanlar evlerini terk etmek zorunda kalmışlardır. İslam dinin kabul edilmesinin ana nedeni tebliğ edilmesidir. Araştırmalar İslam dinin yayılmasına neden olarak iki neden gösterilir. Bu nedenler:
- Bütün hayatlarını İslam dinini insanlara anlatma amacı ile geçiren ve ihtiyaç olduğunda hicretten kaçınmayan mürşitler ve İslam alimleri,
- Diğer ülkeler ile ticaret yapan, ticaret yaptıkları ülkeleri ziyaret ettiklerinde İslam dinin hoşgörüsünü ve yardımlaşma özelliklerini bu ülkelerde anlatmalarıdır.
Bu etmenler ile birlikte bugün dünyada Müslüman nüfus 1,6 milyar civarında olduğu görülmektedir. Dünyada Müslüman nüfusu en fazla olan ülkeler; Endonezya, Pakistan, Hindistan, Bangladeş, Nijerya ve İran, Türkiye ilk yedi sırayı almaktadır. Fakat yüzde yüz Müslüman olan bir ülke yoktur.
Dünya Üzerinde Kaç Tane Müslüman Ülke Vardır?
Bugün dünyada tanınan 208 ülke ve tanınmayan 28 ülke ile birlikte toplam 236 ülke yer almaktadır. Bu ülkelerin yüzde 23,1 oranlık kısmı Müslümanlardan oluşur. Dünyada Müslüman nüfusu en fazla olan ülkeler farklı özelliklere göre sınıflandırılır. Bu sınıflar:
- Şeriat ile yönetilen İslam ülkeleri: İran, Afganistan, Pakistan, Yemen, Suudi Arabistan ve Moritanya.
- Devlet dini olarak İslam’ ı benimseyen ülkeler; Birleşik Arap Emirlikler, Cezayir, Brunei, Filistin, Irak, Fas, Libya, Maldivler, Lübnan, Malezya, Somali, Ürdün, Tunus ve Mısır.
- Anayasalarında din konusu yer almayan ülkeler; Cibuti, Abhazya, Endonezya, Eritre, Çeçenistan, Sudan, Sierra Leone ve Nijer.
- Müslüman ve laik olan ülkeler; Kosova, Azerbaycan, Türkiye, Tacikistan, Türkmenistan gibi ülkeler yer alır.
Türkiye’ nin Yüzde Kaçı Müslüman 2024?
Türkiye’ de nüfus çeşitli dinlere inanan insanlardan oluşmaktadır. Ülkemizde Müslüman olanlar diğer dinlere inanlardan daha fazladır. Bir araştırma şirketinin yaptığı anket çalışmasında insanların yüzde 92′ lik bölümü kendisini Müslüman olarak tanımlamaktadır. Ayrıca dünyada Müslüman nüfusu en fazla olan ülkeler konusunda 2021 yılı için Avrupa kıtasında Müslüman nüfusun en fazla olduğu ülke Rusya olarak belirtilmiştir. Daha sonra ise Türkiye, Almanya, Fransa ve İngiltere yer almaktadır.
Türkiye Müslümanlıkta Kaçıncı Sırada?
Türkiye nüfusunun %99.8’inin Müslüman olduğu bir ülkedir bu yüzden sıralaması yüksektir. Ülkelerin Müslümanlık düzeyini ölçmek için çeşitli yöntemler kullanır bunlardan biri İslamicity vakfı tarafından hazırlanan İslamilik endeksidir.
Endekste ülkelerin aynı zamanda ekonomisi, yönetimi, hukuku, insan hakları, uluslararası ilişkileri gibi konular dikkate alınır. Endekste Türkiye 153 ülke arasında 95. sırada yer alırken en güçlü ekonomiye sahip olduğu belirtilir. İslam ülkeleri arasında ekonomisi güçlü 70 ülke olurken uluslararası ilişkilerde 148 sırada kendine yer bulur.
Ülkelerin İslamilik düzeyini ölçen yöntemlerden biri de Pew Research Center tarafından yapılan araştırmadır. Buna göre Türkiye’de nüfusun %84’ü namaz kılarken %70’i oruç tutar, %45’i Kur’an okur. Veriler Türkiye’de İslamiyet’in yaygın olarak kabul edildiğini gösterir. Ülkenin Müslümanlıktaki sıralamasını etkileyen faktörler şunlardır;
- Nüfusun dini inançları ile birlikte uygulamaları.
- Hükümetin İslam’a yaklaşımı.
- Toplumun kültürel ve toplumsal yapısı.
Türkiye’de nüfusun büyük bölümünün Müslüman olması aynı zamanda ibadetlerini yerine getirme konusunda olumlu yönde etki sağlar. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bu yana hükümetler İslamiyet’i resmi din olarak kabul eder ancak laik devlet olmanın önemine inanılır. Köklü İslam geriliğine sahip olan ülkede aynı zamanda modernleşme süreci de yaşanır.
Nüfusunun yaşlanması, kentleşmenin artması gerek dini inançlarda gerekse uygulamalarda değişimlere yol açtığından dolayı Türkiye’nin Müslümanlıktaki sıralaması etkilenir. Gerek kültürel gerekse toplumsal yapıda meydana gelebilecek her türlü değişim sıralamada önemli rol oynar.
Yorum Yapılmamış