Müslümanlıkta Yalan Söylemek | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Müslümanlıkta Yalan Söylemek

İnsanların doğruyu saklaması ve bildiğinin tersini ifade etmesi yalan olarak ifade edilir. Kötü bir davranıştır. İslam dinini yasaklamış ve haram olarak nitelendirmiştir. Müslümanlıkta yalan söylemek Müslümanları Allah‘ ın rahmetinden uzaklaştırır. İnsanların arasını bozarak toplum düzeninde sorunlar yaşanmasına neden olur. Söylenen yalanlar her zaman anlaşılır, bu nedenle yalan söyleyen insanlara karşı güven duygusu kaybedilir. Yalan söyleyenler toplumda sevilmez ve onlara saygı duyulmaz. Ayet ve hadisler İslam dinin yalana nasıl yaklaştığını müminlere anlatmaktadır.

İslam Dininde Yalan Söylemenin Cezası Nedir?

Yalan kişileri ahiret hayatını karartan büyük bir günahtır. Müslümanları münafık konumuna düşüren kötü bir davranıştır. İslam dini insanlara dürüst olmaya ve yalan söylememeye yönlendiren bir dindir. Ayetler ile yalan ve yalanın cezası ayrıntılı olarak anlatılmaktadır. Çocuk eğitiminde dürüstlük ve doğru söylemeye yönlendirilmelidir. İslam dini üç durumda yalana izin vermektedir. Bu durumlar:

  1. Mal, can ve namusu korumak amacı ile zorunlu durumlarda,
  2. Eşler arasındaki sorunları çözmek için yalan söylenebilir,
  3. Savaş zamanında düşmana karşı galibiyet amacı ile yalan söylenebilir.

Müslümanlıkta yalan söylemek yasakladığı gibi yalancı şahit olmayı da yasaklamıştır. Ayrıca yalan yere yemin ve şahitlik kişinin söylediği yalana Allah’ı ortak etmesi anlamına gelmektedir. Bu neden ile yalan yere yemin etmek günahının kefareti yoktur. Bu günahı işleyen kişiler Allah’ tan af dilemelidir.

Birine Yalan Söylemek Günah Mı?

Yalan söyleme İslam’ ın izin verdiği durumlarda serbesttir. Diğer zamanlarda kime ve neden olduğu fark etmeden yalan söylemek günahtır. Yalan müminin ahiret hayatını yok eder. Yalan ile başka insanların hakları ihlal ediliyor ise yalan söyleyen kişi kandırdığı kişiden af dilemezse günahı affedilmez.

Ülkemizde dini kurallar gözetilerek yapılan kanunlarda yalancı şahitlik için cezalar getirilmiştir. Bu cezalar genelde tazminat veya hapis cezası olarak uygulanmaktadır. Yalancı şahitliğin dini olarak hükmünü ise yalızca Allah bilir.

Yalan Söylemek Haram Mı Mekruh Mu?

Müslümanlık’ ta yalan söylemek mümini münafık eder. Büyük günahlar arasında sayılır ve haramdır. Yalan ile mesafeli olan ve her zaman dürüst olmaya çalışan kişiler Allah tarafından ödüllendirilir. Peygamberimizin sözleri dürüst olan asla yalana başvurmayan kişilerin cennet ile ödüllendirileceği anlaşılmaktadır. Dinimizde yalana izin verilen üç durum vardır. Bu durumlarda yalan söylemek caiz sayılır. Hadisler ve anlatılan kıssalar yalanının bazı yerlerde doğrudan daha fazla kabul gördüğü anlaşılmaktadır. Toplumda sorun yaratacak bir doğru yerine iyiliği sağlayacak yalan tercih edilir.

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver