İslamiyet döneminde insanlar hayatlarını ticaret yaparak sürdürmekteydi. Müslümanlıkta ticaret kar oranları ile ilgili olarak İslamiyet’te ticaret hukukuna bakılması gerekmektedir. Bunun dışında bilinen ticaret kuralları arasında adalet temel alınarak, kul hakkı yenmesine sebebiyet verecek hususlardan kaçınarak ticaret yapılması önerilmektedir.
Kar Haddi Nedir?
Müslümanlıkta Ticaret Kar Oranları/ Kar Haddi hakkında bilgi almak isteyenler önce kar haddinin ne olduğunu bilmek isteyebilir. Kar haddi; Allah tarafından Kur’an-ı Kerim’de ve peygamberin sünnetleri arasında belli bir oranda sınırlandırılmamaktadır. Bu konu tamamen müminlere bırakılmıştır. Allah-u Teala, faiz uygulanmadığı sürece kar haddini malın durumuna ve değerine göre belirlenmesini buyurmuş, aksi durumda belirlenen sabit oranın adaletsizliğe sebebiyet verebileceğini duyurmuştur.
İslamiyet’te iki kişi arasında yapılacak olan ticarette, tarafların rızasının olması, malın değerinin ederi kadar belirlenmiş olması, arz talep doğrultusunda serbest bırakılmıştır. Ticarette kar amaçlı kullanılanlar arasından yalnızca faiz, kul hakkında girdiğinden haram sayılmaktadır.
“Allah, ibadetlerinizden ziyade para ile kurduğunuz ilişkilere bakar.”
Yüzde Yüz Kar Haram Mı?
Müslümanlıkta ticaret kar oranı ile ilgili bir şey yoktur. HZ. Peygamber efendinin yaşadığı bir olay hadis niteliği taşımaktadır.
Hz. Muhammed’e 1 dinarlık bir koyun satın alınacakmış, görevlendirdiği sahabe, 1 dinara iki koyun almış ve koyunlardan birini 1 dinara sattıktan sonra koyunu alıp peygamberin yanına vardığında cebinde hala 1 dinar varmış. Bu durumda bu sahabe %100 kar etmiş olmaktadır. Peygamber bu durumu hoşgörü ile karşılayarak sahabeye dua etmiştir. Hz. Muhammed ticarette yüzde yüz kar oranına karşı gelecek bir söz söylememiştir.
Ticarette Kar Oranı Var Mı?
Müslümanlıkta ticaret kar oranı hakkında Allah-u Teala’nın belirttiği bir ayet söz konusu değildir. Hz. Muhammed, yüzde yüz kar yapmış olan bir sahabesini hoşnutlukla karşılamıştır. Ticarette yasak olan yalnızca haram maldan kazanç sağlamak ve kul hakkına girecek faiz uygulamaları yapmaktır. İslamiyet’te ticaret yaparken karaborsa mal, ayıplı eşya, yalan satış, kandırma, faizli para gibi dinen hoş görülmeyen birçok husus haram olarak belirtilmiştir.
“Veren, alandan üstündür.”
“Her ümmete bir fitne düşer, bizim ümmetimizin fitnesi malıdır.”
Yorum Yapılmamış