Müslümanlıkta Tabutla Gömülmek | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Müslümanlıkta Tabutla Gömülmek

İslamiyet’in inanç esaslarında topraktan var olduk, toprağa geri döneceğiz ve topraktan var olacağız inanışı yer almaktadır. Bu sebeple İslamiyet’e iman eden kişi öldükten sonra yapılması gerekenler ve dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar bulunmaktadır.

Müslümanlıkta tabutla gömülmek hakkında belirtilenler oldukça açık, net ve yoruma kapalıdır.  İslamiyet’te Allah’ın Kur’an-ı Kerim aracılığı ile kullarına duyurduğu ve peygamberin hadis olarak bildirdiği bir takım mühim husus bulunur. Bunlara İslamiyet’in esasları, şartları ve buyrukları gözüyle bakılabilmektedir.

Müslüman Neden Tabutla Gömülmez

Müslümanlıkta tabutla gömülmek dinen hoş karşılanmamasıyla birlikte doğru bulunmamaktadır. Bunun sebebi insanın yaratılış hikayesinde topraktan geldiği açıkça belirtilmiş ve peygamberin hadisinde, tekrar toprağa döneceği tarafına iletilmiştir.

Hadis doğrultusunda Müslüman birey öldüğünde, defin işlemi direkt olarak çıplak beden toprağa değecek şekilde gerçekleştirilmelidir. Ölen kişinin naaşı, yüz itibari ile kıbleye dönük olmalıdır. Dinen uygun görülen bu şekildedir.

Kadınlar için Müslümanlıkta dinen bir istisna yapılmakta ve onların mahremlerini öldüklerinde geride kalanların koruması gerektiğinden, gömüldüğü esnada çıplak görünmemeleri amacıyla tabutun içerisine koyulan bir miktar toprak ile defnedilebilmektedir. Tabutun içerisine toprak yerleştirmek bu hususta yapılacak en mühim eylemdir.

Kadınlar gibi zührevi hastalığa yakalanıp, yayılma olasılığı bulunan bir hastalığı taşırken ölen kişilerde, bulaş oranını azaltmak amacı ile tabutla gömülebilmektedir.

Tabutla Gömülünce Ne Olur?

Erkekler için Müslümanlıkta tabutla gömülmek mekruh yani dinen uygun görülmeyen olarak nitelendirilmiştir, tavsiye edilmemektedir. Oysa kadınlar mahrem bölgeleri cemaat-i müslimin karşısında korumak amacı ile öldüklerinde, tabutun içine yerleştirilecek bir miktar toprak ile defnedilmelidir.

Başka özel sebeplerde erkeğinde tabutla gömülmesi gerektiğinde toprağın çürük ve nemli olduğu (tabutun çabuk çürüyüp toprağa karışması amacıyla) yerlere defnedilmesi çok daha uygun olacaktır. Yine de kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de tabutun içerisinde cesede değecek ve yarısını kapatacak şekilde toprak bulunmalıdır.

Bu şekilde defnedilen bir cenaze, Allah katında karşılığını fazlasıyla alacaktır. Allah-u Tela her daim koruyup sakınandır. Ölen kişinin direkt toprağa gömülmesi yasak olan durumlarda, tabutla gömülmesi Allah katında sorun teşkil etmeyecek ve ceza gerektirmeyecektir.

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver